Klavyede notaları bulmak

artık notaların klavyedeki yerlerini bilmenin vakti geldi de geçiyor sanırım diyerek, bu işe bi el atayım dedim. Ancak gitarımı sürekli 1 ses düşük akort ediyorum yani DGCFAD şeklinde akortlu oluyor. Şimdi ben bunu tekrar standard tuninge mi getirip çalışsam, yoksa genelde böyle çalarım diyip buna mı alışsam ? sonuçta akort değiştirince baştan ezberlemeye gerek yok.
ek olarak, yerlerini ezberleme konusunda pratik bi yol biliyorsanız veya kolaylaştırıcı birşeyler, söylemekten çekinmeyin :)
 
Çaldığın tüm gitarları Standart Tuning'de bir gitar çalıyormuş gibi düşünürsen notaların yerlerini öğrenmen daha kolay olacaktır atıyorum en kalın teli mi teli olarak kabul edebilirsin böylece hiç zorluk çıkarmaz diye düşünüyorum.
 
D tuning indede oktav sistemi aynı şekilde işliyor sadece si den do ya geçerken ki atlamanın yeri değişik ki hatta bu sistemde daha basit bir yerde farkettiğiniz üzere. Ne düzende çalıyorsan onu öğren başka bir düzeni bilmek işine yaramaz(yani yararda asıl olanı bilmek kadar değil) Kolay yolu pek yok yani zamanla öğreniyorsun önce belli köşe taşlarını öğren misal 5. perdeyi sonra diğer kısımları koymaya devam et. Kolay gelsin.
 
Basit bir ezberleme yöntemi:

Kalın mi telinden aşağıya doğru saydığınızda, herbir perdedeki teller her zaman A, D, G, C, F, #A, #D, #G, #C, #F, B, E, A sırasını takip eder.

Yani Mi telinde beşinci perdede en üst tel A ise La telinde beşinci perdede D vardır, onun altında G, onun altında C.

Fakat alt iki tele gelince (Si ve Mi telleri) bu sıralamayı doğal olarak altıncı perdeye kaydırmak zorunda kalırsınız.

Bence ezberlemesi kolay bir yöntem :)
 
2 tam 1 yarım 3 tam 1 yarım :D benim anlayışım kıt olduğu için yazarak çalıştım ,kağıda her notanın majörlerini bulup sonra klavyede bulmaya çalışmıştım ,sonra ilgili minörlere bulup ( 1 tam 1 yarım alt tele geçerek) onları klavyede bulmaya çalışmıştım, karıştıra karıştıra anlıyosun zaten nedir ne değildir diye :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
peki standarda göre düşünsem yanlış olmaz mı ? sonuçta her notayı 1 ses ince düşünmüş olucam ? yani bi grupta da düşünürsek diğer gitarlarla uyum açısından .. yoksa standarda göre öğrendikten sonra zaten bi ses kalın/ince alışkanlık olarak halledilir mi ?

edit : oktav sistemi dediğiniz nasıl birşey ?
 
her perde arası yarım ses dir. 7 nota icinde si-do ve mi-fa arası yarım ses(yani tek perde) digerlerinin arası tam sesdir(iki perde) bunu uyguluyarak bulabilirsin.

mesela en alt tel boş E(mi) olrak farz edersek. bir yan perde mi-fa arası yarım ses oldugu icin fa oluyor. fa nın iki perde yanı(tam ses) sol. vs
 
dorlin demiş ki:
peki standarda göre düşünsem yanlış olmaz mı ? sonuçta her notayı 1 ses ince düşünmüş olucam ? yani bi grupta da düşünürsek diğer gitarlarla uyum açısından .. yoksa standarda göre öğrendikten sonra zaten bi ses kalın/ince alışkanlık olarak halledilir mi ?

edit : oktav sistemi dediğiniz nasıl birşey ?


Standarda göre düşün. Nereye akortlarsan akortla 3. perdeki power chord Sol dür. yoksa işin içinden çıkamazsın. 12. perdeki nota "mi"dir bastığın zaman ordan "re" sesi çıkması farkettirmez. Tabları standart yazarlar ama akort farklı ise belirtirler. Yarım ses düşük akortlu bir parçada o "sol" "fa diyez" duyuluyor diye akorları transpoze etmezler.

Notaların yerini öğrenmek için ipuçları :
Boş ve 12. - 24. perdeler aynı notadır. (1-13-25 aynı şekilde)

3-5-7 deki notaları öğren (15-17-19 bunların oktavıdır)

İlk 5 perdeyi öğren.

3 notadan oluşan power chord bastığında 1. tel kök , 2.tel 5. sesi 3.tel 1.sesin oktavıı verir. Oktav burada işine yarıyor işte
 
Görsel bir çalışma olarak da şöyle yapabilirsin: Önce bir gitar klavyesi çiz.(hadi ordan doppaç diyosan gitarın tümünü çizebilrsin) Sonra o klavyeye fretleri çiz. Son olarak da notaları yaz. Gözünün önünde bi yere de as. Mesela angelina jolie posterinin önüne asabilirsin :D (Bakmaktan sıkılma diye söylüyorum.) Çok yararlı bir eğitim yolu bu, tavsiye ederim
 
evet o klavye işini yapabilirim, zaten guitar proda öyle bişey vardı. olmadı büyütürüm onu asarım öyle . Zamanla olucak inşallah :)
 
Modları öğrenip, her pozisyonu modlar halinde kendine oluşturacağın birkaç temel egzersiz ile solfej yaparak çalışırsan; hem klavyeyi çok güzel öğrenirsin hem de kafanda sesleri çok rahat duyarsın. Yani perdeye basmadan ordan gelecek sesi bilmek gibi. Ben böyle çalıştım hep. Doğaçlama kabiliyetini gerçekten çok arttırıyor. Tavsiye ederim.
 
Geri
Üst