Software, Prossesör-modelleyiciler Için Monitör Kullanımı

Geçen gün bir arkadaş ile Stage monitörleri ile ilgili ses seviyesi hususunu mesaj yolu ile tartışmıştık. Bu konu alıma geldi burada da paylaşmak uygun olur :)

Referans mönitörleri Flat ses sunarlar ancak onların kullanılmasındaki amaç gitar çalmak değildir. Her türlü Hi-fi, Hi-end, stereo sisteme göre yaptığınız kaydın ortalama seviyelerde duyulmasıdır. Yani amacınız gitarınızı bir müzik çalardan duymak değil ise, Performans için geniş hacimli 10"-12" FRFR stage Aktif Stage monitörlere yönelmeniz daha doğru olur. Gitar için kullandığınız prossesörü, Bias, amplitube gibi softwareleri, amfi hissiyatını daha gerçek hacimler ile yansıtırlar.

Kemper , Axe FX gibi, sahne ve kayıtlarda önde tercih edilen bir firma olan atomicamps; Performans için en iyi yöntemin stage monitör olduğunu belirtmekte ve bunun için de dizayn ettiği FRFR aktif stage monitör bulunmaktadır. (Kayıt demiyoruz)
CLR Reference FRFR Monitor by Atomic Amps

Ses seviyesi konusuna karar verebilmek için öncelikli olarak bunun yerine evde gitar amfisi kullanıp kullanamayacağınızı düşünün.Diğer türlü referans monitörü de kullanamazsınız.
Performansı hususunda aynı şeydir. üzerineki değerler sizi yanıltmasın; transistörlü devre olduğu için, her ses seviyesinde performans alırsınız. Kapalı kabin olması ve gitar amfisine göre 12" yerine 10" kullanmış olması daha kontrol edilebilir olur. Bunun yanında ref monitörleri de yüksek watt ile çalışırlar zaten 5" 75W, 8" 125-150W gibi.
600 Watt ya da 11000watt Stage monitör; değişebilir ancak üstündeki dinamik güç değeri speaker kadardır, genelde 60W-90W arası. Ortalama bir referans monitörü olan Yamaha HS50 ise 70w dinamik güçe sahiptir.

Stage monitörün aktif olmasının yanında, FRFR özelliği olması olması sese renk katmaması anlamına gelir bu özelliğe de dikkat etmenizi tavsiye ederim.
İmkanınız var sa, elinizdeki sistemi bi prova stüdyosuna taşıyıp oradaki monitörlerden biri ile test edin; satın almadan önce içiniz rahat olur. (10-15 dk için ücret talep etmezler ama kabul etmezlerse bir saatlik prova parası verirsiniz )

Aşağıdaki gibi youtube da videolara göz atabilirsiniz. Mesela bu videodaki stage monitor 1100Watt :woot:
Ancak konuşma seviyesine kadar ayarlanabildiğini duyabilirsiniz.:)


500Watt ve ses seviyesi o kadar düşük ki penanın tellere vurduğu sesleri dahi duyabiliyorsunuz.
(Kendileri de belirtmişler video açıklamasında)



bu video da da 550Watt ; penanın tellere vurduğu sesi, manyetik switch değiştiriken ki tıkırtıyı, Arkadaki çocuğun yaptığı gürültüyü bile daha yüksek duyuyorsunuz. :)
 
Son düzenleme:
Geri
Üst