Gitar ve Ekipmanı Hakkında (Genel)

MarTI_Jonathan demiş ki:
Benim anladığım kadarıyla Seymour Duncan manyetiklerde daha fazla devre kullanılarak daha balanslı sesler ortaya çıkarılıyor (Tone chartlardan dikkat edeceğiniz gibi). Dolayısıyla bu manyetiklerin hangisini kullanırsanız kullanın, kişiliğini çok yansıtmıyor ve nereye çekmek istiyorsanız oraya gelen bir tona sahip.

Dimarzio manyetiklerde ise, manyetiğin daha çok çiğ sesi ön planda. Dolayısıyla manyetik, bir kişiliğe sahip. Tarzı çok belirli olan insanlar bu manyetikleri daha çok talep ediyor.

Bu anlatılanlar iki manyetikten birinin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ben şahsen Seymour Duncan tercih ederim. Ancak her iki marka da oldukça kalitelidir.

Valla daha fazla devre kullanmak ne demek ilk once onu anlamam lazim. Bir manyetik bir miknatisin ustunde bulunan plastik bir bobine sarilmis bakir tellerden olusur. Kisacasi devre eger buysa DMde SD de ayni zihniyeti kullanmakta. Yok daha fazla bakir tel sarilmis olmasina fazla devre diyorsan, orada acikcasi durum tam tersi genelde DMler daha fazla "hot"tir yani daha fazla resistans (Ohm ile olculur bu) sahibidirler. Ayrica cig ses sanirim cogu gitarcinin kacinmak istedigi bir sey. Ve toplam olarak nasil bu isi karaktere bagladigini pek anlamadim.

Cidden killigina yazmiyorum bunlari pesinen belirteyim dedim.

Arkadaslar bu marka saplantisinda olmamamiz lazim, zira o sekilde daha kotu olan bir sey daha pahaliya bile satilabiliyor. Herkes kendi sevdigine yonelsin orada problem yok. Ama problem gozu kapali olup da mesela hic karsilastirabilir bir Duncan denemeden DiMarzio veya EMG diye tutturmakta. Deneyiniz, bunlari alip satmak cok zor seyler degil. Ayrica yurtdisina para kaciyor gibi de dusunmeyin, zira Turkiye'de yapiliyor da biz mi kullanmadik seklinde tatlises vari bir laf edebilirim.

Bu strat kopru durumuna gelince.: Duncan lil'ler hic mi hic fena manyetikler degil. Ama standard humbucker tonu ariyorsaniz biliniz ki aynisi olmayacak. Sebeb cok basit: Iki bobin olmasina ragmen manyetik alan lil'lerde dikey ve daha dar oldugu icin, normal bir HB ile ciddi ciddi farki var. Mesela Lil jb ile gercek jb arasinda hic mi hic azimsanamayacak bir fark var, tecrube ile sabittir, hatta lil jbyi buradan Caglar'a bu sebebden dolayi satmistim. Ama kotu demek degil bu, sadece farkli demek. Bazi insanlar o lillerin konsantre daha siki tonunu daha cok seviyorlar. Ben o grupta degilim olay bu kadar, yani tercih meselesi. Bunun farkina vardiktan sonra ona gore secim yapinca hic bir problem yok.

Bu arada genelde stratlarin govdeleri HBlara gore yapilmistir. Her zaman degil ama genelde oyle. Acip bakmak lazim, zira eger zaten HB routing govdede mevcutsa, o zaman olay sadece 30 40 dolara yeni bir pickguard alarak da cozumlenebiliyor, tabi eger istenen full HB tonu ise. Ama single coil icin bir govde ise elinizdeki o zaman gerisi tercih meselesi (tabi eger aranan full HB sesi ise).

B
 
DrB demiş ki:
Valla daha fazla devre kullanmak ne demek ilk once onu anlamam lazim. Bir manyetik bir miknatisin ustunde bulunan plastik bir bobine sarilmis bakir tellerden olusur. Kisacasi devre eger buysa DMde SD de ayni zihniyeti kullanmakta. Yok daha fazla bakir tel sarilmis olmasina fazla devre diyorsan, orada acikcasi durum tam tersi genelde DMler daha fazla "hot"tir yani daha fazla resistans (Ohm ile olculur bu) sahibidirler. Ayrica cig ses sanirim cogu gitarcinin kacinmak istedigi bir sey. Ve toplam olarak nasil bu isi karaktere bagladigini pek anlamadim. B

Selam DrB, kıllık olsun diye yazmadığını biliyorum. Seymour Duncan kataloglarını incelediğimde manyetiklerin arka bölümünde bir elektrik devresi, hatta kimilerinde entegre olduğunu gördüm. Devreden kastım gerçek devredir, bobin değil. Yazdıklarımı bunun üzerine yazdım.

DrB demiş ki:
Bu strat kopru durumuna gelince.: Duncan lil'ler hic mi hic fena manyetikler degil. Ama standard humbucker tonu ariyorsaniz biliniz ki aynisi olmayacak. Sebeb cok basit: Iki bobin olmasina ragmen manyetik alan lil'lerde dikey ve daha dar oldugu icin, normal bir HB ile ciddi ciddi farki var. Mesela Lil jb ile gercek jb arasinda hic mi hic azimsanamayacak bir fark var, tecrube ile sabittir, hatta lil jbyi buradan Caglar'a bu sebebden dolayi satmistim. Ama kotu demek degil bu, sadece farkli demek. Bazi insanlar o lillerin konsantre daha siki tonunu daha cok seviyorlar. Ben o grupta degilim olay bu kadar, yani tercih meselesi. Bunun farkina vardiktan sonra ona gore secim yapinca hic bir problem yok.

Bu arada genelde stratlarin govdeleri HBlara gore yapilmistir. Her zaman degil ama genelde oyle. Acip bakmak lazim, zira eger zaten HB routing govdede mevcutsa, o zaman olay sadece 30 40 dolara yeni bir pickguard alarak da cozumlenebiliyor, tabi eger istenen full HB tonu ise. Ama single coil icin bir govde ise elinizdeki o zaman gerisi tercih meselesi (tabi eger aranan full HB sesi ise). B

Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Gitarın içine bakmıştım, single coil slot var. Tonunu denemiştim zaten inanılmaz sevdim. Sadece büyük bir dezavantajı var mı diye sormuştum.

Sağol, kolay gelsin ;).
 
Pasif manyetik bildiğimiz manyetikler.Dimarzio ve Seymour Duncanların %95'i pasiftir ve ben daha çok severim.

Aktif manyetik ise EMG'nin işidir.Pille çalışır.Dip gürültüsü çok azdır.Metal içindir.Ama ben çok ruhsuz oldukları ve gitar ağacını pasifize ettikleri için sevmiyorum.Ama ben metallica türü thrash falan çalacağım dersen alabilirsin.
 
cash ben Ibanez SZ için aramıştım sitedeki fiyatın aynısını verdiler.Bazı mallarda farklılık olabilir tabi.Ama bu orayla ilgili değildir.Mesela Ibanezlere 2005 başında zam geldi.Benim gitarın Amerika fiyatı 330 dolar iken 360 dolar oldu music123'de. (heyt heyy :p )
 
Kendileri direkt mi getiriyorlar acaba gitarlari? Kör-topal degildir herhalde bu Jackson'lar :)
Yani LayLayLom distributor ise bir baska yerin LayLayLom'dan alip oradan daha ucuz satmasi gibi bir durum mumkun degil.
 
Selamlar Meraklilarini bilgilendirmek icin yaziyorum TNT muzik'te Jackson DX10D - 850$... Kendi sitelerinde bu gitarin fiyati 649$

Bu arada ayni gitarin Amerika'daki fiyatinin 524$ olmasi beni bir miktar dumura ugratti tabii...

darkmatter
 
Çok alakasız kaçıcak ama kusura bakmayın.Geçen G3 izledim ve ilk orda farkettim.Malmsteen'de Satriani'de çalarken serçe parmaklarını çok az kullanıyolar. Parmakları yere dik değilde olabildiğince yatay tutup serçe dışındaki 3 parmağı özellikle kullanıyolar.Sonra baktım bütün gitaristler byle çalıyo.Ders falan almadığım için el pozisyonudur tektiktir falan bilmem ama bana neden böyle çalındığını söylerseniz çok sevinirim.Şimdiden sağolun
 
Benim bildiğim kadarıyla çok kaba olarak 2 tutuş biçimi var (Ana hatlarıyla). Bir tanesi klavyede 6 telin de etkin kullanılabileceği, genellikle klasikçilerde gördüğümüz yere dik ve parmakların sanki bir elma tutarmış gibi eğik olduğu pozisyon. 2. pozisyon ise daha çok speed, tapping, hammer on gibi hareketler için için rahatlık ve güç sağlayan Klavyeye paralel pozisyon. Bu pozisyonda paralellik çok olduğu için kendi kanımca serçe parmak altta kalıyor ve kısa olduğu için kullanımı rahat olmuyor.
 
Peki serçe parmağın katlı veya açık durması herhangi bir önem taşıyo mu? Malmsteen' de hep katlı duruyo.
Ya bide çok uzattım ama şu dikey tutuş yatay tutuş işini birisi biraz daha detay anlatabilir mi?
 
millet aranızda Jacson dr3 hakkında bilgisi olanlar vardır mutlaka.Nasıl gitardır ortalama piyasası nedir?
 
Selam slave. Sorduğun soruyu "Acemiye Gitar ve Müzik Dersleri: Müzik Grameri" forumuna atarsan daha iyi olur. Adresi: http://www.turkrock.com/ftopic450.html . Acemi olup olmamandan dolayı bu forumu önermiyorum, sadece orada konu ile ilgisi olan daha çok insan vardır diye söylüyorum. Ya da yeni bir konu başlığı açabilirsin. Yoksa forum yöneticileri sana kızdı kızacak :D .

Kolay gelsin.
 
Ya benim bir Cort X2 gitarım var.Bunu ilk zamanlar için almıştım.İşi biraz ilerletince yeni bir gitar almaya karar verdim.Acaba hangi gitarı almalıyım?Bilen biri varsa yardımcı olsun.Bir de bir Digitech RP50 proccessorum var bu daha sonraki zamanlarda işime yararmı? :twisted:
 
Geri
Üst