Profesyonellik

Q

Quandor

Arkadaşlar forumda yeniyim, buna benzer bir başlık bulamadığım için yazmaya karar verdim. Türkiyede yarı profesyonel ya da profesyonel gruplar bar programlarından ya da çeşitli konserlerden ortalama nasıl para kazanıyor, grubun masrafları neler oluyor, mekan sahiplerinin, sanat yönetmenlerinin ya da konser organizatörlerinin bakış açıları neler?... bu gibi konular hakkında görüşlerinizi paylaşırsanız benim gibi birçok insana yardımcı olacaktır diye düşünmekteyim.
 
oncelikle sunu soylemek gerekir ki turkiyede profesyonellik biraz tuhaf bir seviyede.gercek anlamda profesyonel olmayan insanlar birkac piyasa parca ile isim yapip sonra profesyonel muzisyenlik pazarliyorlar.ama bunun yaninda gercek profesyonellerin tarzi daha tuhaf.nitekim onlarda eve kapanip bu kisir donguye itiraz etmiyorlar.aslina bakarsan daha konusulacak bir sürü konu var.Ancak burada isler diger dünya ülkelernden cok farkli yürüyor.konser ve para işinde de durum ayni.zaten amac para olunca isler profesyonellikten biraz uzaklaşiyor.millet olarak para için yapamayacagimiz amatörlük yok :)
 
"Çalgıcılığı" olmayıp, sahne şovu iyi, seyirciyi coşturmayı bilen, popülist insanlar halk arasında "profesyonel" diye geçer ki çoğumuz bunu duyduk, biliyoruz. Gelelim "müzisyen"lere. Onlar zati müzisyenler olduklarının farkında, müzisyenlikte yeni açılımlar arayan, arkadaşın dediği gibi evine kapanan insanlardır, saygı duyulur. Örneğin, şahsen başarılı ve iyi bir müzisyen olarak gördüğüm Demir Demirkan. Bir yandan da bana göre kötü olan Duman. Herhangi bir Duman konserinde ayılıp bayılanları, şarap içip kusmayı "aykırılık" ilan eden genç arkadaşları görebilirsiniz. Konser alanında yoğun bir enerji, bir voltran varmış gibi görünebilir ama kimse kızmasın tamamen "traş"tır. :) Demir Demirkan konserlerinden örnek vermek gerekirse, Demir'in solo aldığı, kimi zaman uzattığı yerler vardır. O anlarda Demir Demirkan ve "sen" varsındır. Ordaki yüzlerce kişi de o "sen" olduğu için tam bir uyum ve yoğunluk vardır. Demir Demirkan için söylediklerimi Şebnem Ferah, Teoman için de söyleyebilirim kıvamlar farklı olsa da. Bu insanlar "müziğini" yapar ve sonra evlerine giderler :)
 
Arkadışın görüşüne aynı şekilde katılıyorum özelliklede sahne şovlarıyl insanların gözlerini boyuyan ve bir şey yapmadığı halde çok abartılan gruplar kesinlikle profosyenel değildir...

Kim profesyoneldir kim değildir çok enterasan yerlere çekilebilir bu konu o nedenle hiç girmek istemiyorum..

Türkiyedeki amator olsun profesyonel olsun bütün grupların maddi olarak tam bir karşılık alamadıklarını ama manevi olarak doyum noktalarını zorladıkları bir gerçektir :)
 
Geri
Üst