Ikinci El Ürünlerde Fiyat Belirleme

Aslında iktisatçılar zamanında "alım gücü" diye birşey bulmuşlar, bunu da 0/2. El piyasası içerisine sokarsak çok daha yerinde bir sonuç buluruz. Yani Amerika da 4000 TL yerine Amerika da 1.200$ Tr'de 4000 TL olduğunu hiç hesaba katmadan burda niye %50-%60'dan satıyoruz önermesi hiç bir sonuç ortaya koymaz. Ha tüm dünya ne zaman aynı para birimini kullanır(yani diğer dinamikleri sabit tutarız) o zaman bu tartışmayı yaparız ama şu an için çok anlamsız.
 
Türkiye, ikinci el alım-satım kültürünün oturduğu bir yer değil.?
Şahsen bu öneriye de pek katılmıyorum, zaten serbest piyasa ve liberal ekonomi anlayışına da pek uyan bir durum değil, her arz nasıl kendi talebini yaratıyorsa her mikro iktisatta makrosunu oluşturur. Her arz kendi pazarını yaratır ve mikro boyutta yöresel adetlere uygun olarak iç piyasayı şekillendirir. Bu durumdan da ikinci el piyasası kültürü de sadece Amerika'da yapılan doğru, bizdeki bu kültürün oturmadığı tezi pek bilimsel anlamda doğru bir sonuca varmıyor. (Az önce de bahsettiğim gibi diğer tüm dinamikler sabitlenmeden bu kanıya varmanız çok güç)
 
Son düzenleme:
Benim bu konuda nihai olarak söylemek istediğim şu, piyasada bir ürüne talep olmadığında (veya azalmaya başladığında) haliyle ürünün fiyatı düşme eğilimi gösterecektir. Ülkemizde müzik aletlerine yönelik talebin neden yüksek olmadığı konusunda herhalde herkes aşağı yukarı hemfikirdir. Bu yüzden fiyatların olması gerekenden (tartışmalı bir ifade yine, başka ülkelerle karşılaştırdığımızı varsayalım) düşük olması bence çok da garip bir durum değil. Bunu da ölücülüğe bağlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum, o kadar basit bir yaklaşımla ürünlerin piyasadaki fiyatlandırılma trendini anlamlandıramazsınız. Bir sürü dinamiği var işin.
 
Durumun böyle olmasının en büyük sebebi ekonomik kriz olması. Kimse alışveriş yapmıyor, para harcamıyor e hali ile domino etkisi oluyor sizin sattığınız ürünü alacak atıyorum bir bilgisayar mağazası sahibi veya taksici veya tezgahtar ya işten atılıyor ya yeterince mal satamadığı için yahu gitarı bir sonraki aya alırız diyor. Ya da bu dolar çok oynak gitarı her zaman alırım şu 3 kuruşu başka yere yatırayım diyor. Abd gibi ne piyasa var Türkiye'de ne potansiyel 350 milyonluk dünyanın en birinci ekonomisi ile Türkiye'yi karşılaştırmasın kimse. Fransa filan bize ekonomik model olarak daha yakın. Bizim halk her 7-8 yılda bir kriz gördüğü için dolar uçunca yastık altına döner, dolar düşsün aynı fiyattan istediğiniz ürünü en fazla çok az kayıpla çok daha rahat satabilirsiniz. Dolar %50 artmışsa piyasada o zaman harcama yapmamalıyım şu an krizde olabiliriz havası %100-150 artıyor. Dolar ikiye katladı ama satışlar 5-6 kat azaldı neredeyse. Çok basit bir örnek vereyim 2 sene önce üsküdar kasapdöner'de çalışan bir abla ile tamamen rastlantı üstüne otobüste geyik muhabbeti ile tanıştık normalde otobüste kimse ile konuşmam resmen televizyonlardaki skeçler gibi oldu neyse, bu ablamız 2015 gibi 17-19 bin tl cirodan bahsediyordu günlük şuan için 1500-2000 tl zor dönüyor diyor. Hatta hatırlıyorum son 1-1,5 seneye kadar tavuk döner satmıyorlardı, şimdi orası da tavuk döneri etin yanına ekledi. Ara sıra hesaplarını ben tutuyorum başaşcıyım filan diyordu ablamız belki doğru belki tamamen hikaye uyduyor bilemem. Ama eğer doğruysa millet döner alırken bile önceye göre 7-8 kere düşünüyor demektir, yok lan bu sefer de tavuk döner alayım pahalıymış diyen adamdan gitar piyasasına yorum yapmasını beklemeyin.

Ölücüler de ara sıra çıkıyor sırf sinirinizi bozup fiyatı kırmanızı bekliyor. Belki de potansiyel alıcılar ara sıra sizi yokluyor. Bana da denk geliyor adam 600 tl'lik ilana 100 tl öneriyor filan. Bunları istatiksel olarak dikkate bile almaya gerek yok. Genelde şehir dışı teklifler oluyor zaten ölücü nakit veya takas teklifleri, hadi diyelim o 100 tl'yi kabul ettim önce kargo sonra havale diyeceğine %500 eminim yani o 100 tl bile gelmeyecek ya da o takaslık gitar-amfi vs.. Bana genelde her 10 tekliften biri kabaca %10 geliyor ölücü teklifi o da ilan fiyatının 5'te biri 10'da biri tekliflere ölücü diyorum. Tabi ilan sahibi kimi ölücü sayıyor o da önemli. Aciliyetiniz yoksa bekleyin, fiyatı öldürmeyin, fiyatı şu piyasda zaten uçursanız da bir şey farketmiyor. Alacak olanda para var ama almıyor şuan için hepsi bu.

Fiyat belirlerken norrmalde ABD sıfır fiyatı, buranın 2. el fiyatına eşit ama neredeyse 3 yıldır bu da yalan oldu mecbur daha da indirmek zorunda kaldım. ABD fiyatını baz almadan ya da sıfırı Türkiye'de 1000 tl olan bir ürün için bariz kullanılmış hatta ek aksesuarları eksik (adaptör, kapak, kablo vs vs) 840, 850 hatta 900 tl lik ilanlar görüyorum. Bu arkadaşlar zaten 200 tl teklif edenler var sorar bir şekilde 700 tl'de anlaşırız diye mi o fiyatı koyuyor merak içindeyim. Piyasa fiyatı, temizliğine, tam aksesuar var mı yok, ne kadar kullanıldığına vs vs bir çok etkene bağlı. Alıcı da satıcı da bunu göz önünde bulundurursa adil bir fiyattan bir şekilde satılıyor. Biraz da bu süreç eskisine göre daha can sıkıcı oldu, daha çok sabır etmeniz gerekiyor bir de her takas teklifine de hayır demeyin. Buzdolabı, uçamayan tamir edilebilir çöl kartalı, az giyilmiş mavi don teklifleri değil de mantıklı ve takas+nakit teklifleri yardımcı olabiliyor. Biriniz bu teklifleri kabul ederse yine domino etkisi yapıp benim ilanıma gelenlere satabiliyorum :D Artık kelebek etkisi mi şahin etkisi mi bilemem ama dönüşümlü takas nereden baksam 5-6 kişinin kısmetini açıyor. Hepimiz ederinde ve nakit olarak satmak istemek, kızlar grubundaki sarışın mavi gözlü kıza yazmak gibi oluyor. Sonuçta hepimiz elimiz boş dönüyoruz. Oysaki diğer kızlara yazılarak herkes işinde gücünde olabilir bir hiçle olmaktansa. Çok geyiğe sardım biliyorum ama pazarlık yoktur, takas yoktur ilanları akıl oyunları filmindeki sarışın mavi gözlü kıza yazıp da ulaşamamak gibi oluyor.
 
1- ekonomi doğa bilimleri gibi aynı koşullarda aynı sonuçların alınabileceği kontrollü bir ortam değildir. tabi ki kontrol sahipleri vardır, fakat bir yere kadar kontrol edebilirler, sonuçları gerçek manada ve kesinlikle bilemezler, tahmin ederler.

2- insanlar klasik iktisat okulunun kabul ettiği gibi rasyonel değildir. yani esasen verdiğimiz kararların büyük kısmı irrasyoneldir.

3- ekonomide 'bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler' diye çok ünlü bir söz var.

Ayrıca enflasyon meselesini de eklemek lazım. Bugün Amerika'da 5 dolar kazanan birisi parasının çok uzun süre boyunca benzer bir değerde kalacağına güvendiğinden para biriktirmez. güvende hisseder, yatırım dahi yapmayabilir. Türkiye'nin parası her geçen gün değer kaybettiğinden bir güvensizlik ortamı da oluşmaktadır. 'Zaten kuş kadar maaş alıyorum, yarın bu maaşın alım gücü de iyice düşecek' diye düşünen tonla insan var.

şuraya bakarsanız: Fast Food Worker Salary

Fast-food işçilerinin ortalama maaşı saatlik 8 dolar 25 sent.

Bu tam zamanlı olursa ayda 160 saat çalıştıklarında: 1320 dolara tekabül ediyor.

TL cinsine çevirirsek 3.56'dan: 4699 lira yapıyor.

Burada bu ücreti kazanmak için çok daha vasıflı olmak gerek.

1320 dolar maaş alan birisi 1 aylık maaşıyla bu günkü en pahalı iphone telefondan yani 'iphone7 Plus' tanesi 769 dolardan yaklaşık 1.5 tane alabiliyor. 2 ayda 3 tane.
 
Son düzenleme:
Hortlatmak gibi olacak ama bence ülkenin bugünkü durumunda bu başlık değerlenir. Çok fazla ikinci el satışında bulunmadım, son 5 senedir ilk defa bu dönem bir şeyler satmaya çalışıyorum ama piyasa harbiden ölmüş. Az önce satmaya çalıştığım bir amfiye teklif geldi "en son ne olur" diye! Aradaki konuşmaları atlarsak işin sonu şuna geldi. Arkadaş sıfırı 2000 lira olan amfiye 1400 verirken (yani sıfırının %70'i) benim sıfırı 2750 olan amfimi 1750 liraya koymama rağmen indirim bekleyip 1700 diyince (ki yaklaşık sıfırının %60'ı oluyor) cevap bile vermeden kaçtı gitti. Şimdi burada iki seçenek var.

Ya bu arkadaş bak şu amfiyi şu kadara buldum da, ikisinin arasında kaldım da, işte onu 1400 liraya alabiliyorum da, bu kaça olur diye ölücülük peşinde ya da ekonomi yüzünden millet kafayı yemiş, ucuz olsun da ne olursa olsun derdinde ve muhtemelen 2000 lira olan şeyi 1500'e bile alabilir.

Yani bilmiyorum, şu elimdeki şeyleri satarsam bir daha illalah ettim fazla bir şey almayacağım ki satmak zorunda kalmayayım. Sahibinden'de ayrı pazarlık yapıp, ekstra bi de telefonla arayıp başka kişi gibi pazarlık yapanı bile gördüm. Bunu nasıl anladığım ise ayrı bir hikaye konusu.
 
taksit faktörü de var bu arada göz ardı edilmemesi gereken. sıfırını alıp bugün çalmaya başlayıp biriktirir gibi ödüyor adam.
6 ay para biriktirip senin 2500 liralık ikinci el gitarını alacağına bugün gider 3000 liraya gitarı alır. öderken o 6 ayda da öğrenir zaten. bir de sıfır gitar almış olur.
amerika sıfır fiyatı burada ikinci el fiyatı güzel bir kıstas amerikan menşei ekipmanlarda. yani us standart fendere 1000 usd ikinci elde makul bir rakam. ama malum siteye bir bakıyoruz 8-9 binler havalarda uçuşuyor. gerçi neticede serbest piyasadır eleştirmek de doğru değil, alıcısı varsa satan da olacak.
 
Geri
Üst