Kayıtla Ilgili Garip Bir Sorun Yaşıyorum..

Herkese merhaba,
Yaklaşık 2 senedir kendi kurduğum ev stüdyomda youtube için cover kayıtları yapmaktayım..
Ekipman ya da kayıt için gerekli cihazlarla alakalı bir eksiğim yok. Yalnız son 4-5 aydır rahatsız edici bir olay yaşıyorum. Bir türlü problemin neden kaynaklandığını bulamadım.
4-5 aydır yaptığım kayıtlarda, hem kayıt esnası hemde sonrası dinleme esnasında önce şakaklarımda hafif ağrı ve sıkışma hissi, eğer daha uzun süre dinlemeye ya da uğraşmaya devam edersem de baş ağrısı oluşmaya başlıyor.
Fakat bu olay ne 4-5 öncesinde yapmış olduğum kayıtları dinlerken ne de internetten ordan burdan açtığım parçaları dinlerken olmuyor.. Önceleri sorun ses kartından mı acaba diye düşünerek steinberg ur22 ses kartımı focusrite scarlett 2i2 ile değiştirdim ama sonuç değişmedi.. Sonra acaba kullandığım daw ile alakalı mı diye düşünüp cubase 7 yerinde reaper kullanmayı denedim ama onda da sonuç değişmedi.. Acaba sorun benim kulak ve duyma sistemimle ilgili mi diye düşündüm ama dediğim gibi eski kayıtlarımı ya da herhangi bir müzik kayıdını dinlerken olmuyor sadece son 4-5 aydır yapmaya çalıştığım kayıtlarımda sorun oluyor.. Sizce sorun nedir? Daha önce bu probemi yaşamış birileri var mı ?
Teşekkürler..
Not : Örnek kayıtlarımı gönderebilirim..
 
ilginç bir durum ama bass duyumu ile ilgili bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle low frekanslar mide bulantısı vb şeylere yol açabiliyor. Kullandığınız monitörler nedir? çünkü bazı monitörler o kadar kalitesizdir ki; siz bass duymazsınız ama halbuki duvarlarınızı yıkacak şekilde odada bass mevcuttur.
Monitörleri açın, odadan çıkıp dışarıdan odanızdaki oluşan uğultuyu bir dinleyin derim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yamaha Hs5 kullanıyorum.. ama öyle ise daha önceki kayıtlarda da benzer problem yaratması gerekmez miydi.?
Ek olarak şunu da belirteyim.. Kayıdın mp3 olarak çıktısını alıp, cep telefonu kulaklığı ya da normal pc hoparlöründen dinlemeye çalıştığım da da aynı sorunu yaşıyorum..
 
Ben şu konuyu takibe alayım da, eş dost biliyor halimi, uzun süredir baş ağrısı/baş dönmesi ve kulak uğultusu sorunları yaşıyorum, ciddi derecede. Hastanelerden çıkamadık 1 senedir ama çözülmedi. Uzun hikaye. Ancak kesinlikle belirtmem gereken bir şey ben de bas frekanslarla çok haşır neşir olduğumda bir sıkıntı yaşıyorum, daha çok artıyor. Her zaman olmasa da fazla konsantre olduğum durumlarda oluyor sanki bu kayıtlarda. Ve ilginçtir ben de Hs-50 kullanıyorum. Öyle herhangi bir bas birikmesi, uğultu vs. yok monitörler/akustik ilişkisinde. Kulak burun boğaz'a görünmekle başlayın ama doğru doktoru bulana kadar da vazgeçmeyin. Yakın zamanda tekrar hastaneye gideceğim. Sonra bir ara yazarım duruma göre. Ve sizi forumda en iyi anlayacak kişi ben olabilirim onu da belirteyim. Baş ağrısından, sıkışma hissinden, tüm hayatım mahvolmuş durumda.



@Onur Yahya Öner @Shonage @ozangenc
 
Merhaba. Konu ile ilgili hipotezim şu şekilde: İnsan daw başında zaman geçirdikçe soundu daha bi şekillendirmeye başlıyor. Özellikle ev kayıtlarında zaman geçtikçe daha "loud" bir sound için malum özellikle düşük frekanslarla daha haşır neşir oluyoruz. Doğal olarak, kulaklar da daha yoğun ve yorucu bir frekans bombardımanı ile karşılaşıyor. 4-5 aydır yaptığınız kayıtlar muhtemelen önceki kayıtlarınıza nazaran daha dolu; daha büyük bir sounda sahiptir. Bu da uzun vadede bu tarz akut/kronik rahatsızlıkların vuku bulmasına sebebiyet veriyor olsa gerek.

1 saatten uzun kaldığım her zaman diliminde ben de benzer sıkıntılar yaşıyorum son zamanlarda. Hatta kulaklarım ile boğazım arasında kalan kısımda ağrı ile karışık kaşıntı/gıdıklanma gibi bir şeyler de hissediyorum. Ciddi huzursuzluk yarattığı oluyor. Referans monitörüm olmadığından kulaklık ile mix yapıp logitech speaker ile dinliyorum.

Kaan' ın durumunu yakından takip ettiğim bir konu. Ve onun bu durumu kulaklarıma çok daha fazla özen göstermeme sebep olmasa ben de muhtemelen rahatsızlanacaktım. Buna rağmen haftada 2' den fazla sahne yapınca ya da o hafta daw ile çok haşır neşir olunca baş ağrım korkunç seviyelere ulaşıyor. Muhtemelen böyle giderse bir süre sonra bende de bazı rahatsızlıklar baş gösterecek. Tavsiyem bir süre kulaklarınızı nadasa bırakın ya da analizer kullanarak en azından mix sırasında görsel faktörlerden faydalanıp minimum volüm içe çalışmalarınıza devam etmeniz yönünde. (Ayrıca bkz.Voxengo SPAN Audio Spectrum Analizer). Fırsatınız varsa köy-yayla-yazlık gibi bir yerde imkanlar dahilinde biraz zaman geçirip kafa dinleyebilirseniz onun da çok faydası olacaktır diye düşünüyorum. Umarım en kısa zamanda bu tarz sağlık problemleri herkes için tarihe karışır. Geçmiş olsun...
 
Son düzenleme:
Ben şu konuyu takibe alayım da, eş dost biliyor halimi, uzun süredir baş ağrısı/baş dönmesi ve kulak uğultusu sorunları yaşıyorum, ciddi derecede. Hastanelerden çıkamadık 1 senedir ama çözülmedi. Uzun hikaye. Ancak kesinlikle belirtmem gereken bir şey ben de bas frekanslarla çok haşır neşir olduğumda bir sıkıntı yaşıyorum, daha çok artıyor. Her zaman olmasa da fazla konsantre olduğum durumlarda oluyor sanki bu kayıtlarda. Ve ilginçtir ben de Hs-50 kullanıyorum. Öyle herhangi bir bas birikmesi, uğultu vs. yok monitörler/akustik ilişkisinde. Kulak burun boğaz'a görünmekle başlayın ama doğru doktoru bulana kadar da vazgeçmeyin. Yakın zamanda tekrar hastaneye gideceğim. Sonra bir ara yazarım duruma göre. Ve sizi forumda en iyi anlayacak kişi ben olabilirim onu da belirteyim. Baş ağrısından, sıkışma hissinden, tüm hayatım mahvolmuş durumda. @Onur Yahya Öner @Shonage @ozangenc

Bu elbette sadece tahmin, bas frekanslarda dediğiniz için ortak sıkıntınız "standing waves" olabilirmi diye düşündüm. Dinleme pozisyonunuzda bu durumla karşılaşıyor olabilirsiniz.

Küçük bütçe çözümlerde, benim ilk deneyeceğim şey portlardan çıkan (yansıyan) sesten olabildiğince kurtulmaya çalışmak olurdu, monitörün hemen arkasına taşyünü vs birşeyler yerleştirerek. Oda uzunlamasına ve mobilyalar varsa, komple setup'ı odanın başka bir köşesine yerleştirmekte denenebilir.
 
Spektrum analyzer ile son zamanlarda yaptığınız kayıtları baş ağrısı yapmayan kayıtlarla karşılaştırın. Mutlaka bir fark vardır. Ya belli bir frekans aralığı rahatsız ediyordur ya da genel kaydın desibeli yüksektir. Eğer genel bir ağrı olsa tedavi şart olurdu ancak belli ki son zamanlarda yaptığınız kayıtlar sorun yaratıyor. Taş yünüyle falan da vakit harcamayın, çok dert onların temizliğiyle uğraşmak. Bir de astım olmayın.
 
Arkadaşlar öncelikle bahsetmiş olduğum problemle alakadar olduğunuz için hepinize teşekkür ederim..
@Slaytanic @Onur Yahya Öner önermiş olduğunuz gibi spektrum analyzer kurdum ve analiz etmeye çalıştım fakat bişey farkedemedim.. Youtubetan analyzer kullanımı ile ilgili bir kaç döküman izleyip tekrar bakmaya çalışacağım..
@forbidden_city arkadaşım dertlerimiz aynı gibi, durumunu gayet iyi anlayabiliyorum.. Müziği bu kadar severken bir noktadan sonra işkence çektirir hale dönüşmesi gerçekten çok moral bozucu bir durum.. inan şu son 1-2 aydır çözüm bulamamaktan dolayı canım çok sıkıldı.. 15 yaşımdan beri müzikle uğraşmanın yanı sıra amatör kayıtla da uğraştım durdum.. İnsanın yıllarca emek verdiği şeyi yapamayacak noktaya gelmesi gerçekten çok üzücü..
Umarım kalıcı bir çözüm yolu bulabiliriz.. Doktora gitmeyi de düşünüyorum bir yandan fakat @Slaytanic arkadaşımın da dediği gibi rahatsızlığım tüm kayıtlarım da ya da diğer insanların yapmış oldukları kayıtları dinlerken değil sadece son 4-5 aylık süre içerisinde yapmaya çalıştığım kayıtlarda ortaya çıktı.. Hatta bu akşam eskileri tekrar açtım dinledim, hiç bir sıkıntı yok gayet temiz ve gür.. Ama son kayıtlar da bu rahatsızlıktan ötürü bas tonları kısmaya çalışıp durduğum için volume bir miktar daha düşük ve cansız olmuş kayıtlar ve hala aynı etkileri yapıyorlar..
 
1-2 aydır doktora gitmemeniz büyük hata. Bugün bir şarkıda başınıza gelen sorun, Allah korusun yarın bir çok şarkıda gelebilir. Zaman kaybetmeden doktora gidin. Antibiyotikle geçecek bir mevzu büyük sorun haline gelmesin.
 
Geri
Üst