Gitar Tonu.Pedal mı Amfi mi?

Gördüğüm kadarıyla İstanbul'lu gruplar(metal grupları) fazla pedal kullanmayıp amfi 'drive'ıyla çalarken Ankara'da bir prosesör fetişi söz konusu(yine genelde metal grupları arasında).
Ben ilk zamanlarda gittiğim konserlerin etkisiyle(Ankara Blackline Bar Death Metal konserleri) "DOD Death Metal" pedalı almıştım.Tav olduğum ses ise şu anda cızırtı tiye tabir ettiğimiz,distortion pedalını direk miksere girmekle elde edilen sesti.Daha sonra metalcinin dostudur diyerek Boss MT-2 Metal Zone aldım.Tabi ki sonraki aşama da terfi ettiğini düşünerek dijital prosesör almaktı ve sonuçta elimde DOD FX-4 vardı.Sonra yine MT-2,yine terfi yanılgısı(bence)ve Boss GT-3.
Gitara her dokunuşumda çıkan sese eşlik eden cızırtının benim hayal ürünüm değil gerçeğin ta kendisi olduğunu kabullendikten sonra da satıp Boss Dual Overdrive aldım.
Marshall 6100 amfiyi yeni sattım.(Dolu dolu power chord sesi,4x12 kabinden gelen "BEN BURADAYIM" diye bağıran gitar tonu lakin karşılığında her yıl düzenli lamba değiştirme masafı nedeniyle)Ve şu aralar bir Line6 SpiderII alma fantezim var.(Kulaklık çıkışının kayıt için line out olarak kullanılabilme imkanı beni çeken en önemli unsur)
Gitar çalanların/kaydedenlerin var mıdır bir önerisi,fikri?
 
denizcim bi kere şöle söliyim solitude olarak hangi prosesör veya ton u kullanıyorsunuz bilmiyorum ama genelde line out kayıt,gerek konserler gerek provalar için amfi simülatör leri ideal..Özellikle Line 6 nın Pod modelleri ve sahip olduğum V-amp 2 gercekten iş görür..Cızırtı dedigin olayıda gerçi noisegate sözde bitiriyor ama bir o kadar da sustain den yiyor..
Bu arada metalzone hakkında olumlu şeyler söleniyodu nasıl bu alet biraz bahsedermisin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Line6 POD XT ile kayıt yapmayı denedim fakat çok uğraşamadığım için olsa gerek verimli bir netice alamadım.
GT-3 teki cızırtıdan kastım da bildiğimiz şebeke gerilimi gürültüsü değil de çalarken çıkan sese eşlik eden bir yüsek frekanslı gürültü gibiydi.Sanki bir yandan gitar çalıyorsun,bir yandan da kabloyu gitardan çıkarmış canlı ucuna dokunuyormuşsun ve her ikisi üstüste binmiş gibi bir ses.
Metal Zone olayına gelirsek:
Bu pedal biraz yanıltıcı galiba.Evde veya stüdyoda yalnız çalarken gelen ses oldukça gaza getirici olabiliyor.Fakat Metal Zone'la çalan birini dışarıdan dinlediğinde ve özellikle kayıt için kullandığında ise oldukça gövdesiz ve "jın jın"dan ibaret bir ses sunuyor.Biz demo kaydederken kullandık ve amfiden çıkan gitar tonuna tav olduğumuz için yanıldık.Mikrofondan geçirip,diğer enstrümanlarla birleştirip,müziğin içine sokmaya çalışınca da üzdü bizi.
Kaydın en başında deneyip vazgeçtiğimiz amfi drive'ları üzerine eğilseydik sonuç çok daha iyi olurmuş gibime geliyor şimdi.Şu anda fikrim şudur ki nispeten yüksek çıkışlı bir manyetik ve amfinin kendi sesi amatör düzeydeki kayıtlar için en iyisidir.
Bir dahaki kayıtta göreceğiz bakalım...
 
gariptir o kadar 250$ lık alet alıyorsun ve hala anfi otuyor noisegate yapman gerekiyor vs vs..Stüdyodaki çalışma ortamınız nasıldır deniz prosesör + clean mod anfi mi yoksa direk mi anfiden cıkış alıyorsunuz
 
Kayıt için kullanılacaksa ben PODxt veya herhangi bir POD'u öneririm. O bahsettiğin cızırtı sanırım cabinet simulatorleriyle yok olan bir ses ve bu simulasyon işlerini en iyi yapan da line6.

PODxt'ye fazla vakit ayıramamışsın bu nedenle de iyi verim alamamışsın. Bu aletin başında 2-3 gün geçirmek lazım bence istediğin tonu nasıl elde edebileceğini öğrenmek için. Aslında kolay bir yol daha var. www.customtone.com adresinden PODxt için uygun tonları direk olarak POD'a aktarabilirsin. Orada bir arama motoru var ve sen şarkı, grup veya gitaristin ismini yazıp duymak istediğin tonu bulabiliyorsun. Tone transfer işi de oldukça hızlı. 1sn bile almıyor. Oradan aldığın tonla direk mixere veya line-in'e girebilirsin. O cızırtının gelmeyeceğine eminim.

Eğer illa ki mikrofonla kayıt yapmak istiyorum diyorsan, amfi drive yeterlidir bence. Yalnız iyi bir EQ'dan geçirilmesi gerektiyor bence. Çünkü sonuçta gitarın sesi tek başına iyi gelebilir ama diğer grup enstrumanlarıyla birleşince bu ses kaos da yaratabilir. Bu yüzden ben direk-kayıt taraftarıyım.

Bu arada Solitude'dan ayrıldığını duydum doğru mu?
 
deniz, bu soruyu baska yerde de sormustun sanırım, buraya baska ilgilenen olur diye yazıyorum.

www.guitargeek.com ünlü artistlerin ve grupların gitar-bass tonlarının setuplarını, sematik sekilde gösteren cok güzel bir site. Bu linkler tüm artist ve gruplar icin:

http://guitargeek.com/browse/artists/all
http://guitargeek.com/browse/bands/all

Yararlı bir site, kim sadece amfiye takıp calıyor, kim yüz tane racki üstüste diziyor, kim analog pedalları yerde sıralıyor görebiliyorsunuz, fikir verici olabilir kendi tonunu arayanlar icin...

Ayrıca Jeff' in yazdıgı adres www.customtone.com olacak sanırım... :D
 
Benim amfiden gözüm korktu. Yok lambası hassastır, yarım saat beklersin ısınmasını falan derken vazgeçtim. Şimdide şu v-amp işine merak saldım da Behringer V-Amp2, POD line6, bide sans amp duydum bunların hangisi daha gerçekçi, bide daha ucuz. İyi kötü yanlarını kullananlar veya bilenler aktarabilir mi?
 
Metal Zone pedalı aslında kayıtlarda inanlılmaz iyidir. Parametrik EQ olduğu için ayarı yapmak ta kolaydır. Ama kayıt işinde tek gitar tonu ayrı olay, toplam sound içindeki gitar tonu ayrı olaydır. Orada sorununuz olabilir. MT2 çok iyi bir pedaldır. Sadece çok gaza gelip distortiona fazla yüklenmeyin.
 
Ya bana ZOOM 505 veya 606 çok metettiler ne diyosunuz.Distortion olayında fazla tecrübe sahibi değilim.Bu arada marshall amfi istiyorum ama denizcim pek memnun deilsin galiba
 
Bendeki Marshall'dan son derece memnumdum fakat taşınabilir ve daha masrafsız ve nazsız bir amfiye ihtiyacım olduğu için sattım.Stüdyoda ortak kullanıyoduk,süreklli kullanıldığı için de lambaları çabuk eskiyodu,hor kullanılıyordu vs.Onun için sattım.
Bu arada internette 285 dolara SpiderII 112 gördüm.Şu anda onu düşünüyorum.
 
v-amp2 yi öneririm (fiyat kalite açısından) eğer biraz daha para basarım derseniz V-amp pro alın derim çözünürlük artıyor(çekimler için bi hassa tawsiye ederim.) eğer 150$ civarında olsun ben 100$daa çıkamam derseniz zoom un ufak modellerinden(505 - 606-vs.) alabilirsiniz ama tatmin etmeyeceğini düşünüyorum. eğer iyi sound istiyorsanız iyi para basacaksınız :) ve sisteminizi kurarken ne yapmak istediğinizi iyi düşünün kayıtmı? stüdyomu? yoksa canlı performansmı? (ha bide evde çalışacam var.) başka bi seçenek param war ben V-amp2 yi tonlayamıyorum(bknz:tonlama konusunda beceriksizim..) o zamn basıyosun parayı zoomg9.2tt alıyosun abicim ;) evde çalışmak istiyosanız kasmayın 10wattlık amfide bile drive var. saygılar
 
x7_SlipKnoT_7x demiş ki:
Benim amfiden gözüm korktu. Yok lambası hassastır, yarım saat beklersin ısınmasını falan derken vazgeçtim. Şimdide şu v-amp işine merak saldım da Behringer V-Amp2, POD line6, bide sans amp duydum bunların hangisi daha gerçekçi, bide daha ucuz. İyi kötü yanlarını kullananlar veya bilenler aktarabilir mi?

V-amp2 kullanan biri olarak tonlarının çok gerçekçi olduğunu söyleyebilirim. Ancak alet kaliteli bir alet değil. Örnek vermem gerekirse dip gürültüsü çok var ne noise gate özelliğini son aşamalarında kullanmadığın zaman çok fazla etkili olmuyor, noise gate'i tam olarak açtığın zaman ise sustain diye bir şey kalmıyor gitarda. Ayrıca efektleri çok kaliteli değil . Ama dediğim gibi oldukça gerçekçi amfi simulasyonları var. Birde fiyatı oldukça uygun.

V-amp2 için örnek ses kaydı istersen aşağıda link veriyorum. Ancak kayıtta v-amp'ı marshall valvestate amfiye girdim ve amfinin line out çıkışından ses kartına. Amfisiz de denedim ancak tatmin edici değildi sadece v-amp.

V-amp2 örnek ses kaydı: http://rapidshare.com/files/45194577/omuzson.mp3
 
Geri
Üst