.010 - .042 Tel Kullanımı

Dün farklı bir deneme yaptım oldukça güzel sonuç verdi çalım, ton ve rahatlık açısından. Fakat internette ufak bir araştırma yaptım: .010 - .042 seti sadece akustik gitarlarda kullanmışlar.

Elektro gitarda bu seti kullanmak ne kadar doğru olur sizce? Sap için bir sorun teşkil eder mi ilerleyen zamanda? Bir de en çok merak ettiğim içinizde bu kombinasyonu deneyen oldu mu?

Teşekkürler.
 
Zamanında bir yerlerde, George Lynch için okumuştum açıkçası; kalın teller standarttan ince, ince teller standarttan kalın şeklinde. 46-11 civarı bir şeydi galiba. Ben denemedim.

Mantıken sap için bir sorun teşkil etmemeli, neticede ince tellerin olduğu taraf kalın tellere göre daha çok bükülmeyeceğine göre.. Orta noktaya ağırlık biner herhalde hemen hemen. Yani yine sapa ne kadar yük biniyorsa ona göre truss rod ayarlanır olur biter diye düşünüyorum ben. Köprü ayarı da uygun şekilde yapılırsa -vintage tremolo ya da FR için, gövdeye paralel olması- bence sorun olmaz.

İşin aslı üst tellerde, hele de drive altında net gelmeyen sesler olabiliyor bazı gitarlarda. Ben hep ince tel kullanarak çözdüm o durumu şimdiye kadar. Alt tellerde ise böyle bir çamurlaşma söz konusu olmaz genelde, e sustain ve rezonans artışı isteniyorsa da gayet uygulanabilir bir yöntem gibi duruyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkür ederim cevabınız için.

Belirli bir süre bu şekilde devam edeceğim. Dediğiniz gibi sap ayarını ve saddle ayarlarını yaptım. Telecaster kullanıyorum bu arada. Tremolo sistemi olmaması bir avantaj gibi duruyor bu durum için. Umarım sorunsuz şekilde devam eder, çünkü cidden çok keyifli bir çalım oluyor :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Baktım çok derine inmeden ama sadece akustik gitar için olanını bulabildim GHS'de. Takım olarak bulamasam da iki set alıp birleştireceğim mecbur. ya da bir kısmını tek tel şeklinde alacağım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Bir de kalın tellerin biraz daha küçük olan setleri gözüme çarptı mydukkan'da, yanlış da hatırlıyor olabilirim. Kayıt eklemeyi düşünüyorum da amfiden kayıt alma imkanım yok. Processor ya da pc üzerinden program ile alsam bir nebze yine fikir verir gibi geliyor.
 
Bende tel kalınlığını değiştireyim diyorum. 10 46 kullanıyorum. 9 42 yada 9 46'ya geçmeyi düşünüyorum. 10 ile 9 arasında tını olarak farklılıklar var. İkisininde güzel tarafları var. Bilemedim kararsız kaldım. Her telden çalıyorum bu arada. 70'lerden kalma abilerimiz 10 kullanıyor daha sonrakiler 9 genellikle.
 
Konuyu açalı 17 gün olmuş. Gitar sap&entonasyon şu an oldukça stabil. herhangi bir olumsuz durum yok ve çalım da gayet güzel. Bu set ile devam etmeyi düşünüyorum :)
 
Geri
Üst