Solodan Akor Çıkarmak

Arkadaşlar merhaba yaklaşık 6 senedir gitar çalıyorum. müzik gruplarıyla da çok çaldım. gitara da hakim olduğumu düşünüyorum. (parmak hızı vs.) size sormak istediğim bir şey var mesela bir şarkıyı dinledikten sonra solosunu çıkarıyorum. karar sesini buluyorum. Ama akorları çıkaramıyorum solodan akorları nasıl bulabilirim ? ya da karar sesi mi minör olan bir şarkıda hangi akorlar basılır belirli bir sırası var mıdır ?
 
Hem kulağınızı hem de teorinizi geliştirmeniz gerekiyor.
Öncelikle majör dizinin her bir sesi üzerine kurulan akorları öğrenin ve ezberleyin.
Constructing Diatonic Chords from a Major Scale

Akorların birbirlerine bağlanışının belli bir sırası yoktur, ancak akorların kök sesleri belli kalıpları ve işlevleri genellikle takip eder. Ayrıca, bir şarkıda başka tondan da sesler ve akorlar kullanılabilir.
Kulağınızı kullanarak basit şarkıların akorlarını çıkarmayı deneyin. Önce kulağınızla basları çıkarın, sonra melodi/solonun nefes aldığı veya uzun durduğu notalar üzerinden bu notaların hangi akorların içerisinde yer alabileceğine bakın. Bas hattı ve melodiden aldığınız bu referanslarla çeşitli akor seçeneklerini belirleyebilirsiniz.

Sizin anlayabileceğiniz üzere, bu o kadar basit bir konu değil. Çok zor da değil (bu konuda ders veriyorum) ama bir forum başlığından kısaca anlatmak da bence mümkün değil.
 
Geri
Üst