Gam Dışında Nota Çalmak

Arkadaşlar bazı şarkılarda mesela Enter Sandman-Metallica Em olması halinde Em dışından notalar var girişinde Bb notası basılıyor riffte. Genelde cevap süs olarak basılıp güzel bir ahenk oluşturmasıdır.Fakat teorik olarak bunu nasıl açıklayabiliriz?Benzer bir örnek bilenler varsa Radiohead-Paranoid Android için verilebilir.Parçanın tonunu çözmeyi bir kenara bırak parçada basılmadık nota yok.
 
Enter Sandman'de bahsettiğin Bb gam dışında olan bi nota değil aslında, minör/majör blues gamlarını biliyorsan eğer Bb sesinin minör pentatonik gamda V. derecenin bemolünün eklenmesiyle oluştuğunu da biliyorsundur, Bb notası da oradan geldiği için aslında gam dışında değil.

Paranoid Android'e gelecek olursak; o şarkı içerisinde birsürü ritim ve ton modülasyonu bulunmakta. Zaten sürüsüne bereket alterasyon var(ki sen de fark etmişsin), eğer illa o şarkıyı incelemek istiyorsan tüm bir şarkı olarak incelemek yerine ikiye veya üçe bölerek analizini yapman daha iyi olur. Nerelerden bölmen gerektiğini zaten şarkı sana hissettirir.
 
Paranoid Android'in girişi slash akorlarla başlıyor. Yani, akor kendi ritmi içinde çalınırken bas sesler değişiyor. (Am, Am/G, Am/F#...) gibi. Aynı durum, Beatles- "While my guitar gently weeps", MFÖ- "Sakın Gelme" gibi parçalarda da var. Enter Sandman'deki bahsettiğiniz si bemol sesi ise la'ya çözülmesi gereken eksik beşli olarak düşünülebilir; Mythrex arkadaşın bahsettiği gibi, blues dizisini oluşturmak için minör pentatonik dizisine eklenen seslerden birisidir.
 
Geri
Üst