Gitarda Gelişemiyorum

Değerli abilerim selamlar bi kaç şey danışmak istiyorum size ben gitar çalmaya başlayalı 1 sene falan oluyor ama bu 1 senenin sonuna yani şimdilere geldiğimizde hiç bir şey çalamaz oldum daha önce öğrendiklerimi çalabiliyorum ama yeni bir şeyler öğrenemiyorum bi yardım edin ne yapmam lazım SongSterr'i açıp parçaları çalamıyorum acaba gitarda mı sorun var dedim tabiki onda değil sorun benim saçma saplantılarım Fender olsun Gibson olsun tüm sorun bende ya çok beceriksizim yada çok kolay pes ediyorum bi yardım edin şu kardeşinize
 
Ya şarkıyı 1 saat çalışıp sonra çalamıyorum diye bırakıyorsan çalamazsınız. Müziğe günde 2 saatten fazla vakit ayiramayan birisiyim. Master of puppetsin introsunu tam olarak temiz çalmak için 3 hafta boyunca hergun iki saat çalışmışımdır. Ki sololarla falan şarkıyı çalmam pek bir zaman aldı. Başkası belki daha kısa sürede ogreniyordur bilemem.
Olay biraz teknikte bitiyor. Genede master of puppetstan konuşursam, sonuçta şarkıda ki ana teknik down picking. O şarkıyı çalmadan önce pek alışık olmadığım bir teknikti o yüzden çok zamanımı aldı. Gene sololar modlar, gamlar üzerine yazıldığı için alışık olduğunuzu öğrenmek daha kolay olur. Gary moore hızlı sololarında pek zorlanan gitarist yoktur diye tahmin ediyorum.
En doğru yol parçayı önce metronom eşliğinde düşük bpm de çalmaya başlamak. 60 bpm olabilir mesela. Sonra yavaş yavaş hızlandırarak her yeni hızda tertemiz çalmaya çalışmak lazım. Yanı 60'dan 65'e geçtiğinde bi kere çalıp aa buda yavaşmış diyip bırakmamak lazım. Sonuçta gitar emek işi. Ne kadar emek o kadar yemek...
Moralini yukseltcekse basit parçalar öğrenmeye devam edebilirsin. Dinlediğin ve çaldığın parçalara göre öneride bulunabilirim.


Not: Şarkıyı çalamıyorum diye gitarı bahane etmek komik olur. Kendi gitarımda floyd rose var. Pek akord düzeni değiştiremiyoruz haliyle. Genede sevdiğim bazı parçaları kendimce bir şekilde çalıyorum.
 
Bir işle meşgul olurken en önemli şeylerin başında "bence" motivasyon geliyor. Ekipmanın kötü olsa da, çalarken canın acısa da eğer takıntı derecesinde işine bağlıysan eminim üstesinden gelirsin. Tabi motivasyon seviyen düşükse bunu arttırmak üzerine gidilmeli bence. Sevdiğin sana hitap eden grupları keşfetmek yeni parçaları çalmayı denemek yardımcı olacaktır. Bunun için de bol bol müzik dinlemek gerekiyor ki yelpaze genişlesin ve dolayısıyla görüşün gelişsin. Mesela bende bir kaç gündür black metal rifflerini 150 liralık acepro gitarımda çalmayı deniyorum. Ses kalitesi olarak pek tatmin olmasam da kendimi tribe sokarak biraz hızlanmayı başardım sanırım.

Ben bunu spor yapmak gibi düşünüyorum. Bu iş kolay olmayacak. Belki yorulacaksın, bıkacaksın ama devam edersen kendini geliştireceksin. Zaten çalarken elin ağrımıyosa, zorlanmıyorsan kendini geliştirmiyorsun demektir :)
 
Geri
Üst