Türkiye,Anadolu ve Kültür

bildiğiniz gibi Anadolu tarih boyunca doğu ile batının buluşma noktası oldu.belki de dünyanın başka hiç bir yerde görmediği savaşları,buluşmaları,gelişmeleri gördü.Anadolu iklim ve coğrafya olarak dünyanın her yerinden bir parça taşıyor sanki.Anadolu bence dünyanın merkezi...

kültürlerin buluşma ve kaynaşma noktasında olmak demek

eğer güçlü bir kültüre sahipseniz farklı kültürleri potanızda eriterek bir bakıma "kültürel fetihte" bulunarak kendi kültürünüzü zenginleştirebilirsiniz.

eğer güçlü bir kültürünüz yoksa ; diğer kültürler içinde erir gidersiniz.

şimdilerde daha çok ikinci kısım gerçekleşiyor.bunun nedeni başımızdakilerin özellikle eğitim sistemimizi çarptırarak bu ülkenin gençlerini düşünemeyen,bilmeyen,fikir yürütemeyen,kendine ve özüne saygısı olmayan insanlar haline getirmeleri(internetten memleket kurtarmayacağım tabi :mrgreen ).bize düşen şey mümkün olduğu kadar her şeye ramen kendimizi geliştirip,ileride hem kendimiz hem çevremiz,hem de ülkemiz için faydalı bir insan olabilmek(kendine hayrı olmayanın kimseye hayrı olmaz).

bir başka konu da dildir.Anadolu Türkçesi oldukça zengin bir dildir.Arapça,Farsça ve rumcayı oldukça güzel sentezleyip kendini güçlendirmiştir(Türkçe karşılığı olan sözcüklerin Türkçesinin kullanılması gerekir tabi).dikkat ettiyseniz sokakta çoğu tabela ingilizce.kendi ülkemde yabancı hissediyorum kendimi

belli ki bize de bir şeyler yapmak düşüyor kendi kültürümüzü güçlendirmek ve zenginleştirmek konusunda.sizce ne gibi katkılarda bulunulabilir?
 
abi senin de dediğin gibi,dilimize özellikle önem vermeliyiz.ben,sevgilisinden bahseden bir kızın ''boy friend'' demesinden nefret ediyorum.bu tamamen batı özentisi olmaktan kaynaklanıyor.bu lafım yanlış anlaşılmasın;batıya sırt çevirmek değil kastım.bunu zaten günümüzde yapmamız olanaksız.sınırların artık önemsiz olduğu bir dünyada yaşıyoruz.ama kültürümüzü hiçe sayarak kendimizi tamamen onlara teslim etmemeliyiz.

uzun lafın kısası,anadolu yeryüzünün en zengin bölgesidir.belki de dediğin gibi,dünyanın merkezi sayılabilir.kıymetini bilmek gerek,inanılmaz bir nimet bizim için.
 
Bizim kültürümüzün asli kaldimiki?? Kültür nedir?? Bunu bana hicbiriniz aciklayamazsiniz sanirim...
Kültürümüzde gerceketen kadinlar erkeklerden daha assagi varlikmidir?? Neden sürekli "Erkege birsey olmaz" cümlesiyle karsi karsiya kaliyorum?... Ve beni dahada meraklandiran konu neden erkekler iliskiye girince ADAM oluyorda kadinlar ayni seyi yapinca kötü gözle bakiliyor onlara?? Dini acidan her ikiside haram kilinmamismidir???
 
kültürümüzde hiçbir zaman kadın erkekten daha aşağı bir varlık değildir,olmamıştır."erkeğe bir şey olmaz" gibi terimler yine kültürümüzden kaynaklanan toplum düşünceleridir.sonuç itibariyle savaçşı bir milletten geliyoruz."at,avrat,silah" da buna örnek gösterilebilir.ayrıca son dediğin olay da içimize çok sonraları girmiştir.esas anadolu kültürünü eksiksiz olarak yaşatan bir toplum zannedersem ülkemizde yok.belki göçebe yaşayan yörükler bu konuda bize en sağlıklı bilgiyi verebilir.ama onları bile incelerseniz dediklerime yakın bir bilgi alabilirsiniz.ayrıca adıyamanda özellikle,türkmen aşiretleri var.sadece kendi aralarında kız alıp veriyorlar ve bu sayede gerçek türk kimliklerini koruduklarını varsayıyorlar.onlar da gerçek anadolu kültürü ve toplum görüşleri hakkında bizi bilgilendirebilir.
 
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor sanırım: "At, avrat, silah" cümlesi bizim savaşçı kimliğimizi gösteren bir cümle değildir; Arapların, "Türklere at, avrat ve silah teslim etmeyin," adlı uyarılarının Türkler tarafından çevrilmiş halidir :)

Anadolu, yukarıda belirtildiği gibi birçok kültürün beşiği. Milattan önce bilmem kaç yılına kadar dayanan bir kültür geçmişi var. İyon, Fenike, Hitit, Bizans, Türk ve sair uygarlıkların izleri mevcut. Bunların hepsi ayrı ayrı araştırılmalı, hepsinin köküne inilmeli. Geçmişte yaşayan kültürler inkar edilmemeli. "1000 yıldır bu topraklar bizim," diyerek at gözlüğü takmamalı.
 
Geri
Üst