Strat severler için bir tavsiye: Köprü/Orta Seri Pozisyonu

Millet,

Herseyden once klavye ingilizce ondan ozurleri pesinen bildirelim. Oteki tarafta yazdigim bir yaziyi buraya tasiyorum ki bazilarinizin belki isine yarar...

Malum stratlarin en buyuk problemi koprudeki tonun gereginden ciliz ve ince olmasi. Bu ton elbette kendine has bir yapiya sahip ve de bunu dogru kullanan cok guzel isler yapiyor bununla. Bakiniz hasirt the blackmore yani...

Amma vellakin genelde bu ton strat sever insanlar tarafindan dahi problemli gozukmekte. Bazilari bundan kurtulmak icin kopruye bir HB takiyor, kimisi kopru ile orta pozisyonunu fabrika cikisindaki gibi kullaniyor (yani paralel) ve kimisi bu ton bana gelmez diye oturup kendi basina manyetik sarmaya basliyor (bkz Lindy Fralin)...

Gecenlerde HB calisma prensiplerini tam olarak anlamadigimi Duncan forumundan bir kankanin bana verdigi ters ornekler iceren bir nevii ders sayilabilecek yazisindan anladim. Kendisine (oradaki nicki Artie) bir defa daha tesekkur ederim. Neyse oturup dusununce fark ettim ki bu yanlis anlamam sebebi ile stratlarda yapilabilecek ve de daha once cok duymadigim (karsilasmadigim) bir modifikasyonu es gecmisim bunca yildir.

Daha once bu modu dusunsem dahi dip gurultu olur veya birbirine out of phse kalir diye sacma sapan ve yanlis bir dusuncem vardi.

Neyse, oturup madem oyle iste boyle diyerekten bir stratima bir on/off mini swith taktim. Masrafi 50 Ykr Kadikoy'de Yazicioglu'nda, ve lehim yapmayi bilmeniz gerekmekte ama sonucta gitara yapilabilecek en iyi modlardan birini 50ykr'ye yapmis oldum.

Sonuc cidden beni dumur etti. Bu kadar iyi olabilecegini dusunmemistim.

Olay su: Bu miniswitch sayesinde kopruyu orta ile seri baglanti haline getirebiliyorum. Detaylari asagida anlatacagim yapmak isteyenler kendileri tekrarlasinlar. Boylece kopru ve orta manyetikler beraber seri halde calisiyor. Humbucker oluyorlar yani, ve dip gurultu de yok out of phase de degiller. Cikan ton JBden daha guclu nerdeyse ama aksi gibi kalin tellerde cok net, ve ince tellerde daha tok. Yani nerdeyse ideal bir ton verecek utanmasa.

Daha once de seri baglantilar yapmistim ama hep tele uzerinde (kopru ve sap mesela). Hic stratta yapmamistim bunu ve cidden cok hosuma gitti.

Gelelim olayin detaylarina.

Simdi koprunun topragini sokeceksiniz. on/off [ x x x ] seklinde gozuken baglantinin ortasina lehimleyeceksiniz. Sonrasinda sol taraftaki baglantiyi alip topraga ucuracaksiniz, sag taraftakini de alip middle manyetigin hot baglantisinin girdigi yere monteleyeceksiniz.

Dolayisi ile bu mini off iken baglantiniz aynen hic oynanmamis bir strat gibi olacak. Ama on iken birinci pozisyonda kopru ve orta manyetik seri olarak HB seklinde bagli olacaklar, ikinci pozisyonda sadece orta manyetik calisacak (zira kopru kendini toprakliyor), ve gerisi eskisi gibi. Sonra 4. pozisyonda ya sadece sap ve orta paralel olacak (mini off iken yani bildik sevdik eski strat pozisyonu), ya da sapa paralel olarak kopru/orta seri HB'i baglamis olacaksiniz.

Size iki tane pozisyon daha verecek bu mod, ve ikisi de cok kullanisli pozisyonlar bana gore.

Gelelim tonuna:

Elbette bir HB beklemeyin. Sonucta gitariniz "normal" bir strat. Ondan PAF kopru tonu alamazsiniz ne halt ederseniz edin, sadece kopruye bir PG falan takarsaniz bayagi yaklasirsiniz.

Bu yukarda bahsettigim hadise elbette tam olarak size o PAF HB tonlarini vermeyecek orasi kesin. Zira manyetik alan farkli, yapi farkli, farkli oglu farkli.

Ama verdigi ton normal koprunun iki kati guclu, daha tok, daha az tiz, dip gurultusuz ve guclu bir ton. Ondan bence cok kullanisli. ve isin guzeli de sadece 50ykr'e oluyor yani bir manyetik falan bulmaniza gerek yok. Cok ucuz... Sonucta thin lizzy, ACDC falan kotaran cok guzel bir gitariniz oluyor. Sahne icin super bir olay. Zira unutmayin sahnedeki en buyuk dert tam olarak PAF tonunu nasil verebilirim degil, onun yerine, Thin Lizzy Don't Believe a Word calarken stratimdan nasil olur da o guclu tonu kasarim sorusu olur. Bu modifikasyon bunu yapiyor.

Tek problemi tizlerin hafif az olmasi. Yani normal strat icin ayarlanmis bir eqda bu pozisyona gecince, tizler az kaliyor. Elbette bunun icin sesi ayarlarsaniz bu sefer de normal stratlar icin ton fazla tiz oluyor.

Ama cok buyuk dert degil kanimca. Ya ayar yapacaksiniz ya da araya bir adet trebleboost pedali ekleyeceksiniz.

Sevgi saygi,

B
 
Bilgiler için sağol, gerçi şahsen stratocaster kullanmıyorum telecaster'ım var ama mesajın bir yerinde tele'den bahsetmişsin.

Benim Teleyle derdim biraz bu bahsettiğin probleme benziyor.

Sap manyetiği gayet hoş tonlar verirken, köprü bana göre çok tiz hatta orta pozisyonda bile köprü manyetiği karakterini daha çok belli ediyor ve kendi başına verdiği ton kadar olmasa da tizler gene çok fazla bana göre.

Eğer buna da bir çaren varsa çok mutlu olurum. :D

(Bu arada gitarım squier standart telecaster)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Korpudeyken tonu kismayi denedin mi?

Eger gucsuz ise o zaman kopru manyetigini tellere iyice yaklastirmayi dene. Iyice yaklassin. Daha guclu olacak ama daha tiz olmaz. Tersine daha tok bir ton alirsin tellere ne kadar yaklasirsa ama bir o kadar da netlik kaybolur ki yazdiklarindan netligi pek sevmedigini anliyorum.

Neyse, aslinda sordugun soru bu dizinin olayi ile alakasiz. Dilersen manyetikler hakkinda veya teleler ile alakali dizinde dile getir bu derdini.

B
 
Mehmet Abi

Paylaşımın çok güzel.Bahsettiğin olayda gerçekten çok şaşırtıcı ve güzel bir şey.

Fakat ben uygulama konusunda pek bir şey anlayamadım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Eyvallah beyler.

Uygulama:

1. koprunun topragini sokeceksiniz.

2. Miniswitch (DPDT olmasin normal en basitinden bir adet on/off mini olsun) [ x x x ] seklinde gozukur. Ortaya baglanmak istenen kablo lehimlenir, saga mini on iken (veya off iken sagi solu onemli degil aslinda) baglanmak istenen kablonun baglanmasi gereken kablo lehimlenir, ve sol da ayni sekilde mini off iken ...

3. Dolayisi ile sol taraftaki baglantiyi alip bir kabloya baglayacaksiniz ve o kabloyu da gidip topraklayacaksiniz.

4. Sag tarafa da bir kablo lehimleyeceksiniz ve bu kablonun oteki ucunu da alip middle manyetigin hot baglantisinin 5 way switch uzerinde girdigi yere lehimleyeceksiniz.

B
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Hayir. Cevap baslikta aslinda. Kopru ve ortayi baglamanin iki yontemi var. Birincisi fabrika cikisi yapilan yontem, o yontem normal olani yani parelel baglamak. Benim yukarda yazdigim hadise ama paralel degil seri baglamak uzerine.

Neyse sen simdi takma, zamani gelince dank eder.

B ;)
 
lehimden falan hiç anlamam bunu evde yapmaya açlışırsam manyetikler bir daha çalışmaz :p ama fikir çok hoşuma gitti hatta bayağı gitti, öncelikle bakalım ankarada bu işle ilgilenenlere bunu yaptırabilecek miyim, sonrasında merak ediyorum bu duruma duncan forumunda ne diyorlar ve duncan amcanın kulağına gitse neler olur. :)
 
wallahi super bı olaymıs cidden,hatta arkadaşın kanına girebilirsem denemek istiyorum onun gitarında:D..teşekkürler bilgi için.

Yalnız bişi sormak istiyorum daha once bu tarz olaylarla ilgilenmemıs bırı yapabılırmı bunu ve squier bullet stratta nasıl bi sonuc alabılırız? (en azından dist. deyken gitar ötmesin ve bıraz daha yuksek cıkıs olsa ıyı olur)

saygılar.

edit... başka bir sorum daha olacak.bahsi geçen switchin şekli şemali nasıldır(böyle piezolu gitarlardaki swichler gibimi),elektronikçiden isterken ne diye isteyecez?
 
Devre şeması için:

http://www.m u z i k t e k.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=11340

what_tha, elektrikçiden isteyeceğin ufak tefek bir on/on miniswitch SPST böyle de o anlar. Görünümü:

1219_1sm.jpg


Stewmac sayfası!

Sertsessiz, Duncancılar ne der bilemem, gidip kendin sorman lazım.

B
 
Strat çalıyorsan kesinlikle dene, bir anda çok kullanışlı HBvari bir ton alıveriyorsun.

Ama anladığım kadarı ile birine yaptırtman gerekecek.

Kolay gelsin,

B ;)
 
Captainblues

Evet ama kapasitör işi başka bir şey benim anladığım kadarı ile. O treble bleed tarafı işin, yani sesi kıstığında tizler yok olmasın diye yapılmış bir şey.

S-1 hadisesine sahip bir fenderi şu ana kadar deşmedim ondan ancak aşağıdaki linkin verdiği bilgi kadar biliyorum:

http://home.earthlink.net/~tfntech/id20.html

Orada gördüğün gibi orta köprü seri pozisyonu S-1 ile stock opsiyonlardan birisi. Ama s-1 ile bir de sap ve ortanın seri şeklinde bağlandığı bir pozisyon daha var. Benim yukarda verdiğim bunu yapamıyor. Bir tane daha mini lazım bunu yapabilmek için.

B
 
Verdiğin linki inceledim de adamlar S-1 olayını hakikatten tamamlamışlar.

Bende gitarı gördüğümde (Amrican Deluxe Strat) tek eksiği bridge ve neck paralel bir şekilde getirilmemiş olmasıydı. Şu TFN Technologies denen adamlar olayı kapmışlar, böylece bir strat ile telecaster sesi yakalama imkanı sunmuşlar, aslında pickguard ile birlikte hazır pick up setini bulsam alırdım bu custom firmanın TFN S-1 dizilimini.
 
Ben o bahsettiğin (sap ve köprü paralel pozisyonunu yani) olayı ek bir mini ile halletmiştim. Yani şu anda gitarın üzerinde iki tane mini switch var.

Bazı insanlar kullanışsız bulsa da ben açıkçası gayet rahat ediyorum bu mini switch olayları ile. Bir de stratlarda pickguardı delmek yetiyor, çok uğraş istemiyor yani.

B
 
Geri
Üst