İzmir Akustik & Elektro Gitar Dersi Verili

Gitar çalmaya başlamak istiyorsanız bu ilana bir göz atabilirsiniz.

Akustik ve elektro gitar. Başlangıç ve orta seviye.

***

"Evet, ben gitar çalmaya başlamak isterim. Ne yapacağız şimdi?"

Ne tarz müzik çalmayı hayal edersiniz öncelikle? Ne dinlemeyi seversiniz? Ona göre bir gitar türü seçmek lazım. O gitar türünden sizde var mı, yoksa satın alırız; bu kaça mal olur, onu söylerim.

Sonra derim ki, "Ama bu işi hayatınızdaki işlerden biri görüp, mesai harcamanız gerekir. Her gün dişlerimizi fırçaladığımız veya bulaşıkları yıkadığımız, yemek hazırlayıp yememiz gerektiği gibi; her gün yarım saat - bir saat falan gitarın ve müziğin başına oturursanız, işler yolunda gidecek ve hayal ettiğiniz keyfi yaşayacaksınız. Emek vermeye, (özellikle en başları sıkıcıdır) inat ederek çalışmaya hazır mısınız? Hazırsanız, tık-tık-tık ilerleyeceksiniz zaten." derim.

Sonra haftada bir, 1'er saat, ayda 4 saat şeklinde düzenli buluşup, Ahura Ritim Topluluğu'nun atölyesinde (Konak, izmir) çalışırız. Ama "İyiymiş ya, haftada bir gün vakit ayırırım" diye bir durum değil, bu yola girince artık günlük yaşamınıza yeni bir rutin ekleyeceğinizi düşünebilirsiniz.

***

Bazı notlar:

- Müziğin teorisini öğrenme yolculuğuna başlamaktan çekinmeyin hiç bence. Evet, bir yandan bu işin sonu yok. Ama ilk etapta, 1 yıllık bir lise matematik müfredatı konularını teker teker anlayacakmışsınız gibi düşünebilirsiniz. Belli bir temelden sonra zaten anlama metodunuz gelişmiş olacak ve ilgilendiğiniz müzik türünde de uzmanlaşmak üzere kendi kendinize de detay araştırmaları yapabiliyor olacaksınız zaten.

- "Müziğin teorisi" derken de hangi müzik kültürüne yakın olduğumu söyleyeyim, ona göre tercih edin veya etmeyin beni: Çoksesli batı müziği kültürünün insanıyım. Başka enstrümanlarla birlikte çalmaya, çoksesliliğe meyilliyim. Doğaçlama kültürüne çok önem veririm ve severim. Fakat bunlar, ritim bilgisi içerisinde söz gelimi 5/8'lik veya 9/8'lik ritimler üzerine de veya melodi bilgisi içerisinde hicaz gamı üzerine de çalışmayacağımız anlamına gelmiyor. Şöyle bir müzik zevkiniz varsa, zevkinize saygı duyarım ama ben sizlik değilim, haberiniz olsun: www.youtube.com/watch?v=Vl9wyPDJ7Rg"

- Hem çalıp, hem söylemeye dair çalışmıyorum. Vokal eğitimi için batı müziği solfeji üzerine yönlendirebileceğim bir kişi mevcuttur.

- Ben kimsenin hocası değilim. Bu yaptığım şey çalışma arkadaşlığı. Peki müziğe dair, gitar çalma derslerine dair çeşitli bilgi ve materyallere internetten ve kitaplardan da ulaşma imkanınız varken; ben niye varım? Bilgiler yığınını derli toplu, biraz daha bilinçli bir sırayla öğrenmek, öğrenme yolculuğunda detay sorularını iletebilmek, biriyle tartışabilmek, biriyle birlikte gitar çalma deneyimlerini edinmek, birinin sizi haftada bir gün görüşüp, her gün çalışmanız için motive etmesi için varım.

- Kapitalizm, ataerki, homofobi, ırkçılık, türcülük kötüdür.

- Umuyorum ki, başka enstrümanistlerle yan yana gelip doğaçlamalar yapabildiğiniz, besteler üretebildiğiniz, grubunuzu kurma ilanı verdiğiniz, müzikle kendinizi, duruşunuzu, sözlerinizi ifade edebildiğiniz günlere gideceğiniz yolculukta iyi bir temel içeren sıkı ve eğlenceli çalışma anılarımız biriksin sizle.

Sorular için iletişim:
Mail: [email protected]
Gitar İşleri
 
Geri
Üst