Emg 81-85

Arkadaşlar merhabalar,

Hayatımda ilk kez ikinci el bir gitar aldım. Ltd ec 256 fakat 81-85 modifiyeli bir gitar.
Bugün de sapını ve entonasyonunu yaptım fakat gitarı aldıktan günler sonra dikkatimi çeken bir şey oldu, köprü manyetiğindeki ses necke göre hafif cılız kalıyor. Neck manyetiği yapısı gereği biraz daha baslı olabilir farkındayım ama yine de bu bir sorun mu değil mi öğrenmek istiyorum. Aslında gitar çok hoşuma gitti bunu farkedene kadar da bi sorun yoktu zaten, sadece neck manyetiğin birazcık daha kuvvetli gelmesi ve sanki sustainin 1-2 saniye daha uzun sürmesi kafamı kurcaladı. Bu arada daha önce aktif manyetikli bir gitar da kullanmadım belki de bu yüzden farklı geliyordur.

Not: pili yeni değiştirdim.
 
EMG 81-85'te sap manyetiği belirgin şekilde daha yüksek ses veriyor. Çare sap manyetiğini alçaltmak ve/veya köprü manyetiği tellere biraz uzaksa yüksetmek. İki manyetik arası ses farkı kayboluncaya kadar bu ayarı yapmak gerekiyor.
 
Bir ihtimal de manyetiklerin ters bağlanmış olması daha önceden bir arkadaşın başına gelmişti yanlış takmış manyetikleri. emg 81 yazısı gri-gümüş renginde, sarı-gold emg yazısı ise emg 85'e ait. Basit bir konu ama gözden kaçabiliyor. Manyetik yüksekliğini de kontrol etmişseniz bir ihtimal lehimlemede jack veya potlarda sıkıntı vardır. Ya korozyondan ötürü sinyal kaybı ya da potanslarda eskimeden dolayı sorun olabilir. Çok düşük bir ihtmal ise manyetik bobinlerinden biri hasar görmüştür ya da zamanla bozulmuştur. Single coil gibi kullanıyorsunuz bu yüzden de cılız gelebilir ama bu 30 yıllık emgler de bile olmuyor. İçinin açılıp müdahale edilmemişse dead coil olayı çok zor. Bir ihtmal de manyetiklerin biri orjinal biri çakma çin malı emg'dir çakma olan cılız ses verir hatta pasif bile olabiliyor dışarıdan bildiğimiz emg olarak görünse bile.. Eğer manyetik yüksekliklerini kontrol etmişseniz, emg 81 ve 85'in de doğru pozisyonlarda takıldığına eminseniz ya manyetiğin biri çakma ya da elektronikte sorun var özetle.
 
Bildiğim kadarıyla Andy James ve Zakk Wylde manyetikleri ters kullanıyor, birinin çakma olması, manyetik yüksekliği veya elektronik sorunu ihtimali daha olası.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bildiğim kadarıyla Andy James ve Zakk Wylde manyetikleri ters kullanıyor, birinin çakma olması, manyetik yüksekliği veya elektronik sorunu ihtimali daha olası.
Hocam birinin çakma olması falan korkutmayın beni :D
Sadece biraz cılız kalıyor abartılacak bir fark yok bu arada manyetik yüksekliği demişsiniz. Neck manyetiği daha alçak. Bir de manyetiklerden birinin çakma olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
 
''Although the EMG-85 has more measurable output than the 81, its frequency response and string interface are different. The 85 uses two Alnico magnet loaded coils with a wide aperture to maintain a beefy lowend and a fatter top end. Because of a more natural tone, it works great as a rhythm and blues pickup because it has loads of output but isn't muddy. ItÃs a perfect choice as a rhythm pickup in combination with an 81 in the bridge, which is the same pickup combination used by Zakk Wylde.''

EMG-85 daha yüksek çıkışlı, daha baslı ve bu nedenle benzer manyetik yüksekliklerinde belirgin şekilde daha yüksek ses veriyor. EMG-81 ise çok daha treble yönünde olduğundan görece hacimsiz ve cılız hissediliyor. Uygun yükseklikler ayarlanınca ikisinin de tadından yenmiyor.
 
Hocam birinin çakma olması falan korkutmayın beni :D
Sadece biraz cılız kalıyor abartılacak bir fark yok bu arada manyetik yüksekliği demişsiniz. Neck manyetiği daha alçak. Bir de manyetiklerden birinin çakma olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
Aşırı ses farkı var zannettim ben, biraz fark olması normal zaten yazılmış yukarıda 85'in çıkışı daha yüksek diye. :) Manyetik yüksekliklerini değiştir eğer rahatsız ediyorsa kısılma, benim sap manyetiği çerçeveyle aynı yükseklikte ama köprü manyetiği neredeyse yarım santim yukarıda. Sweet spot'u ben bu ayarda buldum, sende kendine uygun şekilde değiştirebilirsin. İstersen önce yüksekliğini ölç, not al, baktın istediğin gibi ayarlayamadın, önce ki yükseliğe dönersin geri.
 
Çok teşekkür ederim herkese, bahsedildiği gibi yüksek ihtimalle 85'in daha güçlü bir karakterde olmasından kaynaklanıyor sorun. Şimdilik çok kulak tırmalayan veya eksik kalan bir ses yok, o yüzden bir süre bu şekilde devam edeceğim. Vakit ayırdığınız her birinize teşekkürler.
 
Ben sapta baya bir farkla daha yüksek kullanıyordum. Genelde soloları sapta atmak hoşuma gittiği için öyle bir tercihte bulundum. Yükseklikle biraz uğraşırsanız sorun yaşamazsınız. Emg 81 85 kullandıklarım arasında en sevdiğim manyetikli valla. Gitarınız da hayırlı olsun.
 
Geri
Üst