Başlık indeksinde bulamadım bu tarz bir başlık, şahsen hatırlamıyorum da. Yalnız son birkaç ayda açılan başlıkları henüz indekse ekleyemedim. Neyse indeksi güncellerken gerekeni yaparım
Potanslara gelince, 500k ve 250k'nın dışında 1 mega OHMluk potanslar da var. 250klık potanslar singlelarla, 500k ve 1 mega ohmluk olanlarda humbuckerlarla kullanılıyor. %100 olarak nasıl etkileri oluyor bilmiyorum ama potansların direnci arttıkça tonu daha tiz daha yırtık biraz daha gainli yapıyorlar. Mesela Seymour Duncan JB'yi (sh-4) fazla cırtlak bulup, bu manyetikle beraber 250klık potanslar kullanarak çok iyi sonuç aldığını söyleyen gitaristler var..
Logaritmik olayı da şöyle oluyor. Potanslar linear taper (lineer

) ve audio taper (logaritmik) olarak 2ye ayrılıyor. Lineer olan potansta açma ve kapanma olayı potansı çevirdiğin miktara lineer orantılı oluyor. Yani lineer bir volume potansı kullanıyorsan potansa yarım tur attığında ses %50ye düşüyor. 3/4 tur attırdığında ise %75 açılıyor veya kapanıyor..
Logaritmik olanlarda ise logaritmik bir oran oluyor :mrgreen: Artan ivmeyle hızlanan bir arabanın hız-zaman grafiği gibi oluyor yani. Yukarı doğru kıvrılan bir yay gibi

Başta potansı çevirdiğinde sese pek etki etmiyor sonlara gelindiğindeyse çok fazla etki ediyor
Genelde volume potansları audio taper yani logaritmik olur, ton potansları da linear taper yani lineer. Volume potansını lineer bir taneyle değiştirmek çok işe yarayabiliyor fakat ben şahsen konserlerde volume potansına biraz sık "çarptığım" için logaritmik olanları tercih ediyorum yani elim yanlışlıkla potansa çarpıp da ses biraz kısıldığında fazla etkisi olmuyor