Gitar Çalmaya Başlayacağım Fakat Gitarlar Arasında Ikilemdeyim

Öncelikle merhabalar gitar çalmaya başlayacağım. Bir heves olarak değil ciddi bir hırsla, hobi olarak değil ciddi bir parçam olarak çalmak, kızları çekeyim diye değil kendi müzik zevkimi tatmin etmek için çalmaya başlamak istiyorum gitarı. Bir de arkadaşım var kendileri baterist. Şimdi sorun şu kısımdan başlıyor ki o da bass ve electro arasında kararsız kalmış olmam. Bunu tabii ki kendin dinleyerek deneyerek seçebilirsiniz gibi bir şey demeden önce bunları yaptığımı belirteyim. İkisinin de eksileri ve artıları var benim için.

Electro'nun (+) kısımları:
+Soloları beni alıp götürüyor
+Çalması gerçekten tatmin edici
+Heavy Metal ve Hard Rock tarzı sevdiğimiz için arkadaşımla bu yönden de tatmin edici bir rol üstleniyor

Bass'ın (+) kısımları:
+Müziklerde bass gitarın sesini duyabiliyorum ve diğerlerinin burda bass mı vardı diyerek övdüğü elektroyu bazenleri sevmiyorum ama bass gitarda her zaman hoşnut kalıyorum.
+Çalarken bana o zevki ve tokluğu veriyor
+Müzik ve ritim duygum da normalin üstünde denilebilir diğer enstrümanlarla birlikte uyumlu bir şekilde çalmak electronun sololarından daha güzel bir zevk veriyor.

Benim için +ları bunlardır

Biraz da kendimden bahsetmek gerekirse; Lider ruhluyumdur denilebilir bir şeyleri kontrol etmekten ziyade bir şeyleri birlikte bir uyum içinde yapabilmek beni daha çok mutlu eder. Sakin biriyimdir genel olarak.

Foruma konu açıp tamamen ona yönelen her gördüğüne okuduğuna inanan arkadaşlardan değilim. Sadece sizin yorumlarınızı merak ediyorum. Sizleri bu ikisinden hangisiyle ilgileniyorsanız sizleri çeken şeyler nelerdi sizlere göre +ları nelerdir ve siz bana hangisini uygun gördünüz. yorumlarınızı bekliyorum ayrıca öneri yapacaksanız da çaldığınız aletin fanlığını değil bana uygun gördüğünüzü önerin lütfen teşekkürler :)
 
Son düzenleme:
Hobi olarak değil, ciddi başlayacağım yazmışsın. Bence hobi olarak başla. Kendine gereksiz misyonlar yüklemeye ilk etapta gerek yok bence. İlgini çekerse, hoşuna giderse zaten devam eder ilerlersin. Arkadaşım baterist demişsin. Davul ve bas, davul ve elektro gitar çalmaktan daha eğlencelidir. Hepimiz o veya bu şekilde bu işlere bulaştı. İlgisini çeken devam etti. Bass gitara nasıl başladın diye sorarlarsa ilerde, davulcu arkadaşım vardı o yüzden dersin. Bu da senin hikayen olur :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hobi olarak değil, ciddi başlayacağım yazmışsın. Bence hobi olarak başla. Kendine gereksiz misyonlar yüklemeye ilk etapta gerek yok bence. İlgini çekerse, hoşuna giderse zaten devam eder ilerlersin. Arkadaşım baterist demişsin. Davul ve bas, davul ve elektro gitar çalmaktan daha eğlencelidir. Hepimiz o veya bu şekilde bu işlere bulaştı. İlgisini çeken devam etti. Bass gitara nasıl başladın diye sorarlarsa ilerde, davulcu arkadaşım vardı o yüzden dersin. Bu da senin hikayen olur :)
Teşekkür ederim yorumunuz için :)
 
Selamlar, ben özellikle iki durumu vurgulamak için, kendimden örnek vereceğim;

Çok öncesinde gün içinde saatlerimi org başında geçirirdim 8-14 yaş arası hep bildiğim tüm parçaların melodilerini çıkarmakla geçti. Sonrasında sürekli ritm tutmaya başladım, kendime evde ne bulduysam onlarla vurmalı aletler yaptım. Liseye başladıktan sonra ise davulcu olmaya karar verip elektronik davul almıştım. 1 sene içinde doğum günü hediyesi klasik gitar geldi, fark ettim ki ona da epey vakit ayırmaya başladım gün içerisinde. Derken rock müzik zevkim biraz daha heavy metal tarafına kaymaya başladı -Pentagram'ın önemi büyük- ve elektro gitarı araştırmaya başladım. Sesi beni inanılmaz etkiliyordu, klasik gitar sağ olsun bir şeyler çalabilecek hale de gelmiştim; 17 yaşımda elektro gitarımı büyük bir heyecanla aldım. Klasik gitarı da çoğunlukla elektro gitar çalıyormuş gibi çaldığım için yabancılık çekmedim hiç, çok kolay oldu ilerlemek. Ancak işler artık 'davul mu gitar mı' ayrımına hala uzaktaydı. Gruplarda çalmaya başlamıştım çoktan davulcu olarak. Hatta İtü'de bir festivalde sahneye bile çıkmıştık. Kesin olarak davulcuydum yani :D Gel gelelim kayıt olaylarına merak salmıştım tam o sıralar ve beste yapmayı da çok istiyordum.

Şimdi buradaki detay belki de benim söyleyeceklerimden en önemlisi. Kendini tam anlamıyla ortaya koyabileceğin bir beste için sence hangi enstrüman daha faydalı olabilir? Çünkü ben bundan yıllar sonra müzik okuluna girmeye ve hayatımı tamamen müziğe yoğunlaştırmaya karar verince elektro gitarı seçtim. Bu aralıkta gitar çaldığım gruplarım da oldu, evde de neredeyse ağırlık gitara kaymıştı. Bir sürü kayıt yaptım, bestelerim de artmaya başlamıştı. O an anladım ki, davul çalmak inanılmaz zevkliydi ama iş beste yapmak olunca gitarda ilerlemek çok daha işime gelecekti.Grubumdan ayrıldım, elektronik davulumu sattım, daha güzel bir gitar alıp bu yola girdim.

Şunu mutlaka söylemem lazım, burdan da sonuç çıkarabilirsin kendine; geçen tüm elektro gitar çalmadığım zaman için kesinlikle pişman değilim. Çünkü her biri bambaşka açılardan bakmamı sağladı ve elektro gitara da katkısı çok fazla oldu. Tüm o birikim, doğru düzgün teknik çalışmadığım halde, müziğin yarısı olan 'ritim' tarafında benim çok işime yaradı. Doğaçlamalarda olsun, bestelerde olsun, coverlarda olsun; monotonluğu, çeşitleme yapmak adına faydalarını görüyorum. Ayrıca bilgisayardan kayıtlarım için davul altyapısı yazarken de büyük katkısı var.

Toparlarsak, buradan bizim sana tek bir enstrüman seçtirmemiz bence pek doğru olmaz. Senin burada madde madde yazdığın artılardan çok daha fazlası kendi içinde vardır çünkü, bunu biz bilemeyiz. Bazıları zamanla ortaya çıkacak üstelik. Geçmişimden hareketle rahatlıkla söyleyebilirim ki, en azından başlangıç için tek bir seçim yapman kesinlikle şart değil. İçinde müzik aşkı olduğu sürece tümden bırakma riski de olmaz. Yarın bir gün tek birine yoğunlaşsan bile, yukarıda anlatmak istediğim üzere faydalarını göreceksin diğerinin. Üstelik iki enstrüman da gitar olduğu için, ikisinde de aynı teori bilgisine sahip olabilirsin -ol da zaten-.

Yine de besteler için elektro gitar daha çok öne çıkıyor gibi.

Vakit kaybetmeden bir yola gir derim, bu yaşlardaki heyecan bambaşka oluyor.

Bu da geçenlerde yaptığım, altyapısını da kendi yazdığım bir kayıt;

 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Öncelikle örnekleriyle beraber güzel tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bir süre bass gitar çalmayı planlıyorum ilk başta ama bu benim elektroya olan sevgimi de bitirecek gibi görünmüyor. Bass gitardan da fazlasıyla haz alıyorum artık başladım hayırlısıyla. Ama sonrasında hazneme elektro gitarı da alıp, bass gitarın yanında kendi müzik zevkim için ufak bir elektro gitar boşluğu da açacağım gibi duruyor. Çünkü bass gitar ana gitarım olsa bile istediğim zamanlarda da elektro çalamayacağım diye bir kural yok denildiği gibi. Bu arada kayıt çok güzel olmuş elinize emeğinize sağlık :)
 
Hep demişimdir ve tekrar diyorum. Elektro/ Klasik gitar çalmayı bilen birisi Bass gitarı idareten de olsa çalabilir. Ancak, sadece Bass gitar çalmış birisi Elektro ve Klasik gitar çalmaya kalkarsa idareten bile çalamayabilir.

Bunun sebebi Bass gitarı öğrenme *curve'ü (bkz: learning curve) Elektro gitara oranla daha düşük.

Hemen bir örnekle pekiştireyim. Diyelim senin bir ikizin var. İkizin Elektro gitara başlıyor, sen bass gitara. İkiniz de bu işte yenisiniz ve aynı miktarda emek harcıyorsunuz öğrenirken. Artık öğrendiklerinizi uygulama zamanı geldi ve bir parçaya çalıştınız. Bu parça da The Police - Every Breath You Take parçası olsun. Oturdunuz bu parçayı öğrendiniz beraber çalmaya hazırsınız. Sen Bass kısımlarını hatasız çaldın, senin ikizin de kendi üstüne düşeni yaptı elektro gitar kısımlarını hatasız çaldı. Sonra hadi dediniz eğlencesine gitarları değişelim bir de böyle deneyelim. Şimdi olacaklar şu. Elektro gitar çalmayı öğrenmiş olan ikizin hiç sorun yaşamadan bass gitar kısımlarını çalacaktır. Sen ise parçanın daha ilk saniyelerinden eşlik etmeye zorlanacaksındır.

Bu durumda, her iki enstrümanı da denemeye kararlı olan birisi, harcayacağı vakit bakımından verimli olmak isterse ilk olarak hangi enstrümanı öğrenmesi daha mantıklıdır? Bass mı Elektro gitar mı? Başka sorum yok hakim bey :)
 
Geri
Üst