Les Paul Ile Ilgili Bir Soru...

Les Paul' larda iki adet humbucker bulunmasına rağmen neden diğer humbuckerlı gitarlara göre daha yumuşak tonlar alabiliyoruz. Yani çift humbuckerlı bir Jackson veya İbanezi, çift humbuckerlı bir Les Paul'den ayıran özellik ne ? Aynı soru SG'ler içinde geçerli olabilir.
 
Humbucker'larin ozellikleri (cikis gucu, vb.) ve tellere olan uzakliklari, gitar govdesinin sekli (les paul, strat, tele, sg, vb.), kalinligi, govde ve sapin yapildigi agaclar (mesela govde icin maun, kizilagac, basswood, bataklik disbudagi, vb; sap icin akcaagac, maun, vb. agaclar kullanilmasi) gibi nedenlerle gitarlarin tonu degisecektir.
 
En önemli fark LP'lerin daha kısa sap ölçüsünde olması bence. İkinci faktör maun sap+maun gövde+gülağacı kombinasyonunu orta çıkışlı manyetiklerle kombine etmeleri.
 
Lespaul veya SG bir jacksondan daha yumuşak ton verir gibi bir genelleme yapmak pek doğru değil, demolarda gitarlar karşımıza özdeşleştiği tonlar ile çıkıyor veya kafamızda gitarların yer etmiş belli tonları var diyelim. Ağaç, skala, manyetik gövde kütlesi, sap birleşimi vs tamam da gitaristin enstrumana yaklaşımı ve kullandığı diğer ekipmanlar çok daha belirleyici.
angus young da frank zappa da SG kullanıyor, doug aldrich de LP kullanıyor paul kossoff da ama tonları arasında dağlar var veya jimmy page kayıtlarının önemli bir kısmını tele ile almış pek çoğumuz LP diye dinliyoruz :D
şu video ne demek istediğimi daha iyi izah eder sanırım, charvel so cal 'a gel :D

veya düşük çıkış classic 57 manyetikler ile kamyon gibi ton
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Yanıtlarınız için teşekkürler, sanırım manyetik olayı "humbucker serttir, single yumuşak" tan çok daha fazlası.
 
Govde ve sap malzemesi yaninda manyetiklerde kullanilan malzeme, bobin uzunlugu, magnet cesidi(alnico, seramik, neodymium) active - passive vs.. ve potanslara yapilan mudaheleler tonu etkileyen faktorlerdir
 
Son düzenleme:
Geri
Üst