Gövde Ağacı Olarak Nato

arkadaşlar merhaba.

yurtdışından bir mağazadan güzel bir gitar buldum. abanoz klavye, kilitli burgular falan hepsi tama ama gövde ağacı olarak NATO diye bir ibare var. bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ederim.

nasıl bir şeydir bu ağaç?
 
Pesine düsülecek bir gövde agaci degil tabi, denemeden de gitar alacaginizi düsünürsek, mutlu olma ihtimaliniz daha da düsüyor.
 
Bende Yamaha'nın 70'lerde üretilmiş bir klasik gitarı var. Sapta nato ağacı kullanılmış. Üst bir seri olmamasına rağmen tonu en kaliteli klasiklerle yarışır ama yüksek ihtimal bu gitarın yaşıyla alakalı tabii. Bir de o gitarda tercih edilen bir gövde ağacı kullanılmış da olsa denemeden almanın şans işi olduğu gerçeği değişmeyecek. Yani "gövdede kızılağaç, dişbudak ya da maun kullanılmış o zaman bunun tonu iyidir" demek yanlış. Sonuçta çam gövdeli bir gitarın da gayet iyi tonu olabilir. Gitar tonunu etkileyen sayısız faktör var ama bence en önemli olanı ağacın yeterince iyi yıllanmış/kurumuş olmasıdır.
 
Bc rich çok kullandı bunlardan 80'ler sonu 90'lar başı amerikan ve kore üretimlerinde. Genelde maun'a yakın tonu olduğu söylenir ama maun tonu olacağını pek zannetmiyorum. Ağacın ham rengi çok açık bir kere ve lifli- kolayca ayrılabilien bir yapısı var, maun kadar tok ses elde edebileceğini bu yüzden tahmin etmiyorum. Olsa olsa basswood'da benzer olur.
 
yurt dışından pek uygun değil kanımca çok güvenilir markalar dışında tercih edilmemeli... şu linkte : Gitar Gövdeleri Hakkında Yardım Lütfen - Gitar Dersi Video bi arkadaş şöyle bi yorum yapmış ... "NATO gövde maun sülalesinden güneydoğu asyada yetişen bir ağaç türünün kullanıldığı "lamine" gövde türüdür. x6 al diyen arkadaşa buradan selamlarımı ilet. Diğer maunlara göre (örn: honduras maunu) oldukça ucuzdur, daha yumuşaktır, daha kolay işlenir ve lamine olarak yani bir çok parçayı birleştirerek yaparlar gövdeyi. Ton olarak nice mauna kafa tutabilir."
ama sağlam bir kaynağa rastlayamadım bende ... yinede denemeden gitar almamanızı tavsiye ederim ...
 
Geri
Üst