Tel Yüksekliği Ayarlanması (yardım Lazım)

Arkadaşlar merhaba,

Tellerim yüksekti, sap ayarına baktım sorun yok (hafif iç bükey). Bende saddlelara giriştim. Tabi ilk defa giriştiğim için kafama göre alçaltım. Amacıma ulaştım ama tellerden cızırtı gelmeye başladı bende hafif yükselteyim dedim. Bu sefer de fazla yükseldi teller. 1 yıldır aynı kalınlıkta tel kullanıyorum, truss road da sıkıntı yok. Şu köprü yüksekliğini neye göre ayarlıyoruz, bi ölçüsü var mıdır ? (Konulara baktım, cehaletten bişey anlamadım)


7BF3C573-E04E-48D1-9E38-112B2F05D284.jpeg
82AE2DCB-6E4F-4704-9E1C-95EE48BF1ED6.jpeg
 
Hepsi icin ölcüler var, öncelikle diger noktalarin üzerinden gecelim. Diger okuyacak arkadaslar da faydalansin.

- Neck Relief: Bu sap ayarinin ic bükey mi, düz mü yoksa dis bükey mi oldugunu gösterir. Ölcüm cesitli fretlerden yapilsa da genelde ilk fretlere kapo takilir, bir elle kalin E telinin son fretine basilir. Kapo ile son fret arasinda tam ortada kalan fret hangisi ise, onun tele olan yüksekligine bakilir. Iste bu yükseklik neck relief olarak adlandirilir.

En üst frete kapo takmanin amaci, üst esigin tel yüksekligi üzerindeki etkisini sifirlamaktir. Ayni sekilde en alt frete basmak ta köprü yüksekliginin tel yüksekligine olan etkisini sifirlamaktir. Bu sayede neck relief daha rahat hesaplanir. Son fret yerine 17. fret ya da 15. fretten ölcüm alan da vardir. Google'da "stratocaster neck relief" diye aratirsaniz görürsünüz.

Neck relief olmasi sart degildir, sap dümdüz de ayarlanabilir ama dis bükey ayarlanmasi istenen bir durum degildir. Bunun disinda genellikle az bir miktar neck relief iyidir.

Eger neck relief iyiyse:

- Üst Esik: Eger sap ayarinin iyi, köprü ayarinin yüksek olmasina ragmen üst perdelerde buzz sesleri varsa, büyük ihtimalle üst esikte tel yuvalari olmasi gerekenden alcaktir. Bunun da ölcüleri var.

Eger üst esikte bir sorun yoksa:

- Köprü Yüksekligi: Fender'de saddle yüksekligi olarak ayarlanir. En güzel yolu sifirdan itibaren yükseltmekle baslamaktir. Buzz yapmayana kadar, tekrar akortlaya akortlaya ayarlarsiniz. Yine hazira konmak icin Google'da "stratocaster string height" olarak aratabilirsiniz. Genelde inch cinsinden bulursunuz degerleri. 1 inch metrik sistemde 25,4 mm ediyor.

Örnek: 1/64" seklinde gördügünüz degerleri de milimetre cinsinden basitce söyle hesaplarsiniz: (1/64)*25,4

Simdi string gauge denen bir metal cetvel var, bunu temin edebilirsiniz. Tel yüksekliklerini rahatca hesaplarsiniz. Ya da baska seyler kullanmaniz gerekir tel yüksekligi ölcümü icin:

- Bozuk Para: Google'da "bozuk para ölcüleri" seklinde aratip, kalinliklarini bulabilirsiniz. Yanlis hatirlamiyorsam 1 Kurus 1.65mm kalinliktaydi. Bunu LP tipi gitarlarda 12. perde tel yüksekliginde kullanabilirsiniz, low E telinde.
- Pena: Üzerinde kalinliklari mm cinsinden yaziyor, yine fret üstü-tel alti ölcümde kullanabilirsiniz.
- Tel: Tel setinde tellerin kalinliklarina bakin, örnegin 0.009 tel, inch cinsinden ölcümdür, 0.22 mm degere denk gelir. Diger telleri de bu sekilde kullanabilirsiniz, yükseklik ölcümü icin.

Son olarak ben sayilara pek önem vermiyorum, eger gitar sizin icin rahatsa, keyfini cikarin. Biraz buzz yapabilir eger telleri indirirseniz, akustik calimda duyulabilir. Eger sustain'i azaltmiyorsa veya ampliden duyulmuyorsa öyle de calabilirsiniz. Ama kesinlikle Fender'in önerdigi ayarlarda kullanacagim diyorsaniz, yukarida yazdigim gibi internet üzerinden tüm sayilari bulabilirsiniz:

- Tel Yüksekligi: String Height
- Sap Ayari: Neck Relief
- Üst Esik: Nut Height

Bu arada düzgün bir köprü ayari icin asagidaki videoyu tavsiye ediyorum:



Videoda, radius'a göre saddle yüksekliklerini ayarlamayi anlatiyor. Sirasiyla;

1) Sap ayari yapilir.
2) Saddle yüksekligi ayarlanir.
3) Manyetik yüksekligi ayarlanir.
4) Entonasyon yapilir.

Umarim yardimci olmustur. Bu islerle ilgili yakin zamanda bir tutorial yazmayi düsünüyorum.
 
Yapacağınız işlem sap ayarını bozmaz. Merak etmeyin. Aynen, deneyerek bulabilirsiniz. İnci mi telinden geri kalan iki teli (si ve sol) ayarlayın. Rahat bend yapabiliyorsanız diğerlerini de ona göre ayarlayın.
 
Geri
Üst