"gitar+amfi"ye Analog Pedal Setup Önerisi

Merhaba arkadaşlar bu başlık altında 2 temel sorum olacaktır. Öncelikle Sahip olduğum aletler;
Gibson Les Paul Standart
Mesa Boogie Rect-o-verb 50 Combo amfi
Herhangi bir pedalım yok

Reverb+Drive tonumu amfiden alıyorum ayrıca solo seçeneği ile master volume'u boostlamak mümkün bu da bizi ilk soruma getiriyor.

Solo tonlarımı amfinin üzerindeki solo volume seçeneği ile mi boostlamam daha iyi olacaktır ya da İbanez TS9 benzeri bir tube screamer ile mi. Her halükarda bir tube screamer alacağım ton yelpazesi için sizce booster olarak amfinin kendi volume seçeneğini mi kullanmalıyım yoksa TS9 ile mi.

İkinci olarak da Bir Delay pedalı önerisine ihtiyacım var gönlümden şu an Vox Time Machine geçiyor bir yandan da MXR Carbon Copy kurcalıyor farklı önerilere de açığım.

Müzik tarzım 80-90'lar rock ağırlıklı Slash, Deep Purple vs. Ama aynı zamanda Duman, Mor ve Ötesi tarzı müzikler de çalıyorum geniş bir yelpaze ihtiyacım var TS9'u genelde hep Fender setuplarında gördüm Les Paul'a nasıl bir cevap verir şüphelerim de var Tube Screamer önerisi de alabilirim boutiqe pedal da olabilir bütçe sıkıntım yok.




Çok uzun oldu ama haftalardır araştırma yapıyorum az çok fikir var aklımda direkt bir konu açıp tartışmak istedim ve de bizlerden sonra gelecek nesile de yazılı bilgi bırakalım istedim :)
 
Delay için amfinizin loop özelliğini gözden geçirin; seri mi, paralel mi çalışıyor? Kullanım şeklinize ve ekipmanınıza göre bir delay seçin.

Tc. Electronic ve bazı markalar delay pedallarında prensip olarak ana sesi işlemeden efektlendirir, ana tonunuzu korumanızı sağlar. Eğer seri loop a sahipseniz bu tarz pedallara yönelin.
Bazı markalar ise sesi tümü ile şekillendirir. Kullanım alanı olarak House, ambient vb tarzları örnek verebilirim.
 
Son düzenleme:
Merhaba, gayet güzel bir gitar-ampli ikiliniz var.
Yanlış hatırlamıyorsam ampliniz fx loop ihtiva ediyor.
Madem bütçe sıkıntınız yok;
Overdrive pedalı: EQD Palisades veya Dunes. (Palisades çoklu frekans tepkisi ve diode clipping seçenekli, Dunes onun daha az seçenekli versiyonu. Tek farkları bu, yani biri Mercedes S kasa ise diğeri E kasa gibi de düşünebilirsiniz) Bunlar TS-808 platformu iterasyonları
Rock Fabrik Effects Aqualung, bu bence daha özgün
Delay: O kadar çok ki nereden başlasam bilemedim.
Empress Tape Echo
Catalinbread Echorec
T-rex Replica
T-rex Reptile 2
Sadece od ve delay düşünüyorsanız bu şekilde
Gibson overdrive bence gayet iyi cevap veriyor. Ben se hem fender hem gibson var sadece od ye verdikleri tepki farklı. İşin o kısmı sizin zevkinize kalmış bir şey.
Başka efekt düşünüyorsanız da;
Wah olarak: Vox Clyde Deluxe
Xotic’in eah pedalı (model ismini unuttum ama beyaz renkli şükela bi alet, görünümü ötesinde denediğim en iyi wah pedallarından biri diyebilirim)
CAE 404 wah
Chorus olarak: Yine çok fazla seçenek var.
MXR Analog Chorus (madem slash vs seviyorsunuz adamın setupında var)
EQD’ nin chorusu
Boss’un Ce-5’i

Amplinizin solo boostunun nasıl çalıştığına bağlı olarak od pedalı ile boost düşünceniz, işin içine kişisel zevkinizi de katarsanız değişebilir.
Zira şu an çok hatırlamıyorum ama ampliniz galiba clean boost yapmıyordu. (Yanlış hatırlıyor olabilirim) gain boost değil clean boost istiyorsanız od pedalı işinize yarar ama unutmayın tonunuzun rengini değiştirir büyük ihtimal. Genelde od pedallarının tasarımı da bunu yapmak üzere oluyor yani gaini artırmasanız da tonunuzu renk katarak boostlamak için kullanabilirsiniz. (TS tarzı odler midleri boostlar daha ziyade)
O nedenle bir boost pedalı da düşünebilirsiniz od ile birlikte. Bu konuda ise, Xotic rc booster (üzerinden ekstra bas ve tiz de ayarlayabiliyorsunuz) rock fabrik effects scraper (-ki kendisi aynı zamanda bir gain boost), mxr micro amp ve micro amp plus (rc booster gibi bas tiz ayarlayabiliyorsunuz yanılmıyorsam), yine eqd nin boost pedalı (model ismini unuttum ama kocaman horoz başlı tek bir düğmesi var) önerebilirim.
Ha tabii bir de daisy chain kullanmayın pedallarınıza güç verirken ayrı adaptör ya da direkt isole edilmiş çıkışları olan güzel bir power supply kullanın. Mesela voodop labs veya trex markalarınınkiler.
Son önerim, lütfen güzel amplinizi ve pedallarınızı elektriğe bağlarken (muhtemelen bir tür çoklu priz kullanacaksınız) akom korumalı çoklu priz falan almayın, gisin doğru düzgün bir voltaj regülatörü alın, ekipmanınız ülkemizin şebeke oynamalarından etkilenmesin mümkün olduğunca.
Umarım öneriler işinize yarar, esenlikler dilerim.
 
Merhaba,
Bir mesa recto-verb kullanıcısı olarak, delay pedal önerim tc electronics flashback. ben hem mini versiyonunu hem de x4 versiyonunu kullanmaktayım. 80'ler 90'lar seviyorsanız toneprint özelliği sayesinde çok mutlu olursunuz. "Delay"lerinize müthiş modülasyonlar ekleyebilirsiniz.
Bu amfinin bence ekstradan herhangi bir overdrive ya da distortion pedalına ihtiyacı yok; fakat sahnede veya evde çok geniş bir overdrive ve distortion yelpazem olmalı ve sürekli eğil kalk ayar yapmamalıyım, çok hafif overdrive tonundan amfinin yüksek drivelı tonuna zıplayayım modundaysanız (bunlar biraz benim); amfi önüne koyulan bir overdrive bende ekmek kadayıfının yanında kaymak etkisi yaratıyor. Öyle dertleriniz yoksa boost konusu da tamamen kişisel tercihinize bağlı; bence çok da butik pedallara girmeden, çabuk elden çıkarabileceğiniz standart bir TS alıp amfinin önüne koyup, amfinin boost özelliği ile karşılaştırıp, yorumunuzu bizle de paylaşırsanız herkes mutlu olur :)
Alper.
 
Geri
Üst