2.el Piyasasındaki Durgunluk

dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama, adını ne koyarsanız koyun ister ekonomik daralma ister alım gücünün düşmesi geçmiş birkaç yıla göre neredeyse hiç kimse ikinci el bir şey almıyor ya da çok zor alıyor. eskiden olsa maksimum şu anda satmak istediklerimi 1 ay içinde satardım. şu anda ise yaklaşık 3.5 aydır tertemiz gitarımı aynı şekilde tertemiz sorunsuz ses kartımı kullanmadığım pedallarımı satamıyorum, evet bildiğin satılmıyor facebook da alakalı 2.el gruplarından katılmadığım ilan grubu kalmadı ilan vermediğim web sitesi kalmadı ama tık yok. başkaları için de durum böyle mi ? çıldırmak üzereyim ya. :) özellikle bir durum var ki sahibinden gibi sitelerde rakiplere kıyasla düşük fiyat yazmama rağmen onlarca kişi favorilerine alıyor ancak sonra ne bir bir dönüş yapan var ne de almaya niyetlenen. keza facebook gitar pedal ekipman gruplarında da duurum aynı. bir sürü grupta ilanı paylaşıyorum, ne almaya niyetlenen var ne de soran. anca beğenip geçiyorlar. ifade falan bırakıyorlar ne acayip kafalar. gerçekten üzerimde bir cenabetlik olduğuna inanmaya başladım. birilerinin görüşlerini almam lazım. insanlar ne istiyor? ne yapayım sıfırı 4000 tl gitarı 1000 tl ye , sıfırı 1200 tl ses kartını 300 tl ye mi satayım anasını satayım? oyle yapsam bu sefer de niye bu kadar ucuz deyip altında bi bok arayacaklar milletimi tanıyorum.bu normal bi durum olamaz bence...
 
Son düzenleme:
Ekipman ihtiyacı olan yine alıyor, fakat böyle dönemlerde istediğiniz fiyata dikkat etmelisiniz. Siz; "benim malımın değeri budur" ,"Bu fiyata satmam "diye direnirken, aynı ürünün 2. eli piyasada çatır çatır satıyordur.
İkinci olarak da, kriz dönemlerinde insanlar genelde hedefledikleri kalitenin bir altına razı olurlar. Handmade, custom, üst seri ya da az bilinir markaların satışı zor olur, çok fiyat kırmanız gerekiyor.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
yani kısmen doğru diyorsun da satışa koyduğum günden beri kademeli olarak fiyat kırıyorum. bu sefer gelen bir kaç mesaj da şu kadar olur mu diyip saçma sapan bi fiyat veriyor . kitle ölücü olmuş iyice
 
Benzer durum bende de var.Popüler ve ucuz değilse ciddi bir indirim yapmanız satışı hızlandırır anca.Yada gerçekten ihtiyacı olan birinin denk gelmesi lazım.Alımda ise bende sıfır tercih ediyorum.Sebebi de uygun(aslında olması gereken) fiyatlı ürünlerde sorun çıkması.Sıfırdan farksız pedal alıyorsun resimlerinde parlıyor eve gelince bir bakıyorsun ki boya dökülmeleri,çizikler ve velcroda kalmış testis kılları :) Birde içinde bariz belli olan tamir izleri ve ucuz lehimleme sonucu oluşan dip gürültüsü,pot hışırtıları vb.Sağlam ve güvenilir olanları da %10 yada %20 indirimle satılıyor riske değmez bana göre.550 vereceğime 600 veririm sıfır alırım.Özellikle elindeki sorunlu malları çıkarmaya çalışan çok var.
 
İstediğin fiyat güzel bence gitara göre. Ama dediğin gibi piyasa çok kötü. Ben sıfır gibi ht 1 metal kafayı yarı fiyatından da aşağı satabildim. Çok fiyat kırman gerekiyor. Bence hiç satma ölü fiyata gideceğine dursun kenarda arada çalarsın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
İstediğin fiyat güzel bence gitara göre. Ama dediğin gibi piyasa çok kötü. Ben sıfır gibi ht 1 metal kafayı yarı fiyatından da aşağı satabildim. Çok fiyat kırman gerekiyor. Bence hiç satma ölü fiyata gideceğine dursun kenarda arada çalarsın.
nakit ihtiyacımdan bi de tarz değiştirdiğimden satıyorum da satılırsa tabi
 
Maaslar yatiyor ama yinede harcamada bir tedirginlik var.Sadece muzik degil butun piyasa boyle.2015 de 2 TL olan dolar su an 4 TL.Kimin maasi 3 yilda %100 artti? 2016 Mayis'ta toptanini 5.5 TL ye aldigim urun su an 10.5 TL
 
Şimdi Usa jacksonlar az-çok 7-12 bin tl'lerden, esp'ler de 4-8 bin tl'lerden 2. el olarak satılmaya çalışılıyor ya. Bu paraları da günümüz şartlarında vermek öyle kolaymış gibi. Sahibinden de satılmayan bu tarz gitarlarla dolu zaten yıllardır...
Mesela benim uyuz olduğum şeylerden biri, zamanında birkaç bine alınmış 10-15 yıllık gitarları günümüz parasına satmak/satmaya çalışılmasıdır.

Neyse fiyat orantılarının yüksek oluşu ve dar gelirli oluşumuz işin noktası bence gibi?
Ama ne diyelim kısmet işte... :)
 
Son düzenleme:
Mesela benim uyuz olduğum şeylerden biri, zamanında birkaç bine alınmış 10-15 yıllık gitarları günümüz parasına satmak/satmaya çalışılmasıdır.

Bunların hepsi TL'nin aşırı değer kaybetmesinden kaynaklanmakta. Alınırken döviz endeksli olarak alınmış ürünlerin, ikinci el olarak satılırken gene döviz endeksli olarak satılması bence gayet normal bir şey. (Tabii fiyatlar mantıklı olmak koşuluyla. :) )
 
Yani, tabii ki benim kastım da 15 yıl önce aldığı fiyattan satılması değil. Mesela sıfırı 15 bin olan bir gitarın 10 yıllık 2. elinin 12-13e satmaya çalışılması misali.
 
Sadece ikinci el piyasası değil ki sorun. Satılsa da yerine bir şey koyma imkanı artık yok. Dolar 4, Euro 5 TL. Bir de aşırı fiyatlandırma yapanlar var. Örneğin Sahibinden üzerinden 350 TL- 600 TL fiyat aralığında Ep Booster veya Fulltone Fulldrive ya da Plimsoul için 900 TL isteyenler. Yahu kendi sitesinden kargo ve vergi dahil 150 USD getirmek mümkün. Müzik Dükkanları için de artık çok çok zor. Bu şartlar altında hayatlarını daha ne kadar devam ettirebilirler bilinmez. Sadece bu sektör için de değil. Kapanan dükkanlar, iflas eden esnaflar.
 
Ülke battığı içindir.
Zamanında 300TL'ye Epiphone Les Paul Goth alıp sattığımı bilirim. 1000 TL'ye gıcır gıcır Meksika Fender'ler Japon Jackson DK2 - DKMG vs. alınabiliyordu. 3700'e Gibson Les Paul Standard almıştım 2007 model. Gerisini siz düşünün.

Fotoğrafçı olduğum için örnek vereyim aynı şey fotoğrafçılık sektöründe de var. Kur farkı o kadar arttı ki yabancıların 2000 (Usd) birime aldığı fotoğraf makinesini biz burada kdv+vergi vs eklenerek 12000 (TL) birime alıyoruz. Bu bahsettiğim sadece gövde bu arada, tüm odak aralıkları için lensler, flaşlarla birlikte iş yapabileceğiniz bir kit 30.000-50.000TL arası bir fiyata mal oluyor.
 
Aslında ilan vermenin gerçekten önemli ayrıntıları var ki bence en önemlisi,belki de sizinki de buna örnektir; -ilan üzerinden indirim yapmanız.Olumsuz etki yaratır,ilk fiyattan biri almış olsa sonradan indirim miktarınız kadar "zarar"etmiş olacak,herkes en son ne olacağını bekleyecektir,dolaylısıyla fiyatlandırırken çok iyi düşünmeli,sonradan fiyat değiştirmemeli,düşünüyorsanız fiyatı birebir görüşürken indirmelisiniz.Sarı sayfalarda böyle -sözüm size değil- maymuna dönmüş en az 3-4 ilan var,vardır ( bas gitar,amfi..)
Başka çok faktör de var ayrıca,alt düzey,alt orta düzey ve orta düzey (fiyat aralığı da verebilirim ama polemik kaynağı olsun istemem) aletlerin alıcı-satıcı ilişkisi,beklentisi,iletişim şekli farklı,üst düzey(bugünlerde bu ifade de tartışıldı burada) aletlerin alıcı-satıcı ilişki şekli farklı...
"Kriz fırsattır" züppeliğine hiç girmiyorum en azından satıcılar için,zira gelecek şimdiden daha iyi olmayacak bu gidişe göre.3-4 yıl önce 4000 liralık gitarlar,baslar şu an neredeyse 2.5-3 katı oldu.O zaman bile fazla bulup almadığım aletler için şimdi pişmanım doğrusu.
Ayrıca kur 2 iken 1000 dolara aldığınız aleti kur 4 ken 2000 dolara satmanız durumunda elde ettiğiniz gelir ister yeni alacağınız bir enstrümana isterseniz bambaşka birşeye yatırın herşeyin fiyatı hemen hemen aynı oranda arttığından çarçur olacaktır.Bunu yeni şeyler denemek adına alış veriş yapan ve bundan gelir-gider kaygısı olmayan benim de dahil olduğum kişiler için söylüyorum,Üçe beşe bakmadan satıp gözünüze kestirdiğinizi bir an önce almalısınız.
Açtığınız başlık için tebrik ederim.İyi satışlar.
 
Geri
Üst