3. 5. deredceden çift ses vokal öğrenme/geliştirme

3. 5. derecen çift ses vokal için uğraşmaktayım, gitarda yaparken zorlanmıyorum ancak vokalde bu olayı yapamıyorum. ana sesden söylerken sıkııntı çekmeden, detone olmadan amatörce vokal yapaiblirken 3. dereceden vokali hiç bir şekilde yapamıyorum. bu olayı vokalde geliştirmenin yolları hakkında ardımlaırnızı bekliyorum.
 
bu konuda biraz daha profesyonel yardım alman dha uygun bence,özellikle bazı grupların voklleri ile konuşablirsen baya yardımı olur,bu konuda braz yabancı kaynak okumanı tavsiye ederim yinede
 
Trompet, Fransız kornosu gibi nefesli enstrümanlarda olduğu gibi vokalde de çıkartmak istediğin sesi önce kafanda duyman, ne olduğunu bilmen gerekir... bence söylemek istediğin melodiyi-sesi, önce gitarla çıkar/çal, aklına iyice yerleşsin... geri vokal için bence en sağlıklı yöntem, o sesin melodik hattını yalnız düşünmek; çıkacak seslere, melodiye hakim olduktan sonra vokali ana sesle birlikte yapmak.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
gitarla yapıp kafaya oturttuktan sonra yapabilmekteyim zaten. ancak herhangi bir şarkıda rahatlıkla 3. sesten vokal yapaiblenleri gördüm ki aşırı profösyönel değillerdi kanımca, ama bir şekilde kendilerini geliştirmiler. sanırım gittardan dinleyip vokalden çalışarak antrenman en iyisi. bir de ana sesle söyleyen ve çalan enstrumanları duymayın, iplemeyin diyorlar, bakalım ne olacak....
 
Kulağın ana sesin majör üçlüsünü, beşlisini duymaya alıştıktan sonra kolaylıkla yapabilirsin, bu nedenle önce bu sesleri gitarda duymaya alışmak daha iyi olur demiştim... ana sesten çalan esntrümanları duymamaya çalışmak yerine her üç düzeyi (tonik, 3, 5) ayrı ayrı hayal etmek daha kolay olur bence...zaten vokal çalışmlaraında da her seste arpej ekzersizi yapılır... kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
sesi hayal edebiliyorum ama hayal ederken 3. sünü vokalden veremiyorum. herhangi bir nota verildiğinde minör 7 maj 7 ve dominant 7 akorunu vokalle kurabiliyorum. kasmak lazım biraz daha...
 
armoni çalışmalısın bence.akor oluşumlarını iyi sentezlersen daha rahat duyarsın.yukarda da baya mantıklı öneriler yapmış zaten arkadaşlar bunları göz önünde bulundurup çalışırsan halledersin
kolay gelsin ;)
 
Rahatlıkla yapabilmek çok müzik dinlemek ve kulakla alakalı.

Diyatonik müzikte bilinen ve kullandığımız major dizisi var zaten. Diğer kullanılan diziler "çoğunlukla" bunun modları. İnsan beyni bu diziyi duya duya alışıyor ve kafadan yapabiliyor.

mesela şöyle bir vokal dizimiz, cümlemiz olsun hepsi 4lük;

| do - re - rediyez - soldiyez | sol - fa - re - rediyez | do

senin kafanda yapman gereken önce bunları sıraya sokmak, içinden söyleyerek. isimleri veya ne oldukları aralıkları falan önemsiz, sadece notaları tekrarlayarak uygun sıraya sok.

Yani;

do - re - rediyez - fa - sol- soldiyez (bu dizi do minördür zaten)

şeklinde.

Bundan sonra vokalin söylediği notayı, bu diziyi kullanarak kendisinden iki sonraki notayı söyleyerek eşleyeceksin.

Mesela vokal do verdiyse sen rediyez vereceksin.

Eğer kulağın varsa, müzikle de aran iyiyse sen ilk notayı eşledikten sonra beynin geri kalanını sen düşünmeden senin yerine yapar zaten. Çünkü dizinin minör ya da majör olduğunu belirten nota 3'lüsüdür. Yani sen do ve rediyezi eşlediğin anda beynin bunun bir minör dizi armonisi olduğunu anlar ve ona göre söylersin. Rediyez yerine fa ile armonileseydin majör olduğunu anlayacaktı ona göre söyleyecektin.

Vokal bir basamak atlayıp do'dan re'ye geçtiğinde, yani iki yarım ses yukarı çıktığında, gerivokal do'yu rediyez ile eşlediği için, yani beynin bunun minör dizi olduğunu anladığı için "bu anavokal bir basamak atladı, iki yarım ses yukarı çıktı. ben de bir basamak atlamalıyım, ama bu bir minör dizi olduğu için ben yarım ses çıkmalıyım" diyecektir. Çok müzik dinleyip kendini iyi alıştırdığın için bunu düşünerek değil refleks olarak yaparsın.


Bu yetenek pratikle geliştirilebilir.
 
Geri
Üst