Self-taught Olarak Davul Ve Piyano Öğrenmek

Başlıkta da belirttiğim gibi. Kendim yabancı kaynaklardan, yabancı kitaplardan vb piyano ve davul öğrenmek istiyorum. Dinlediğim çoğu glam grubunda her elemanın gruptaki her enstrumana hakim olduğunu gördüm. Ben de aynı şekilde tuşlu enstrumanlar(zaten piyanoyu halledince synth halledeceğimi düşünüyorum) ve davul öğrenmek istiyorum.

Bir hocayla çalışacak olanağım yok. Ailem sıcak bakmıyor. Hem maddi hemden de vaktimin olması açısından. Glam grubu kurup şarkıları kendim yazmak istiyorum. Yaşım daha çok genç olduğundan (15) gruplara giremiyorum. Dolayısıyla kendim kanal kayıt almayı istiyorum. Ya da kendi yaşıtlarımdan Ankara'da bir glam metal/AOR/melodic rock çalan biriyle karşılaşmadım. Karşılaşsam bile şarkıları kendim bestelemek istiyorum dediğim gibi.

Neyse nasıl bir yol izlemem gerek? Düşünceleriniz nelerdir? Ama sorun şu ki sadece kendi tarzımı idare etmek yerine bazen mesela klasik bir eser çalmak istiyorum piyanoda. Davul konusunda sorun yok davul notasyonunu biliyorum hatta John Bonham gibi adamların kendi kendine öğrendiğini duyunca motivasyonum arttı. ama piyano için aynısını söyleyemeyeceğim...
 
İnternet'ten videolar izlemen faydalı olacaktır fakat kim nasıl çalmış bu eser nasıl çalınır videoları değil, piano-davul çalmak nedir nelere dikkat etmeliyiz kendimizi geliştirmek için nasıl egzersizler yapmalıyız bu bir. İkinci olarak mutlaka metod edinmelisin eğer bir öğretmen ile çalışma imkanın yoksa kitaplar en yakın dostların olacaktır. Kitaba ayıracak bütçen yoksa ikinci el sahaflarda daha ucuza bulabilirsin o imkanın da yoksa internette pdf'ler bulabilirsin, davul için bilemem ama piano için bulunduğun ildeki güzel sanatlar lisesine gidip oradaki müzik öğretmenlerinden görüş alabilirsin fazlalık metod mutlaka vardır rica edebilirsin, oradaki öğrencilerle tanışıp bilgi alışverişinde bulunabilirsin, ben güzel sanatlar lisesinde okurken dışarıdaki okullardan bir çok arkadaş hatta arkadaşımın arkadaşının arkadaşı vs. gelip bilgi alıyordu bu bizi mutlu ediyordu öğreten için de oldukça eğitici ve eğlenceli bir şey ;) Ayrıca eğer ki vakit ayırman mümkün olursa halk eğitim merkezleri ücretsiz dersler vermekte oralarla da bir görüşüp bilgi almanda fayda var.


Bir de şu var ki eğer beste üretmek istiyorsan armoni bilgisi de edinmelisin, olay sadece enstruman icrasında değil, nota bilgisi, kulak eğitimi, armoni bilgisi bunlar müziğin olmazsa olmazı, birinden biri olmazsa tam anlamıyla bütün olmaz yaptığın işler, her daim seni tatmin etmeyen, sana eksikmiş hissiyatı veren bir şeyler olur çaldıklarında veya bestelediklerinde çünkü kafandaki veya gönlündeki ezgileri kağıda-enstrumanına tam yansıtamıyo olacaksın kafandaki melodiyi hangi armonizasyonla desteklemen gerekir basit bir deyişle o melodinin arkasına hangi altyapı akorlar vs. yazılırsa daha iyi olur, unutmamak gerekir ki aynı melodiye birden fazla akor dizilimi kulağa hoş gelecek şekilde yazılabilir :)

Biraz uzun bir yazı oldu ama umarım yardımcı olabilmişimdir :)
 
Son düzenleme:
Piyano için metod kitapları ve internette eğitim videoları epey fazla var. Ayrıca flowkey gibi ücretli uygulamalar da hızlıca işi kapmak için çok başarılı. Lakin piyano için midi klavyeler veya piyano özelliği taşımayan orglar aynı etkiyi vermekten çok uzak. Sadece notları çalmış olursun. Mutlaka nota ve armoni öğrenmeli ve nota okuyarak çalma alışkanlığı kazanmalısın. Bu şekilde hedefine sağlam ilerlersin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Armoni konusunun ne kadar ciddi olduğunu biliyorum.

Metodlara yetecek param var :) ailemin tek sıkıntısı her ay düzenli para vermek istememeleri. Onun harici herşey normal.
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Armoni konusunun ne kadar ciddi olduğunu biliyorum.

Metodlara yetecek param var :) ailemin tek sıkıntısı her ay düzenli para vermek istememeleri. Onun harici herşey normal.
Ben farklı şeyler önereceğim.
Orkun, dijital teknoloji döneminde bunlara farklı yaklaşımlar getirmek mümkün.
Eğer enstrümanında kapsamlı biçimde armoni öğrenirsen bunu heryere uygulayabilirsin. Gitar bilgin sayesinde bas klavyesinden bas yazmak mümkün. Davul çalmayan ama gayet iyi davul yazan arkadaşlar var.
Piyanoda notaları, temel akorları ve tonları öğrenmek çok faydalı olur gerçekten. Ama daha fazlası şart değil aslında.
Bu devirde klasik müzik (modern müzik aslında...) bestecileri illa bir enstrümanı çalarak yazmıyor müziği, ama spesifik olarak bir enstrümana has parça yazılacak ise o enstrümanın yapısını çalışıyor.
Hedefini belirlemişsin, bu durumda ona yönelik çalışman çok daha akıllıca olur.Bir sürü enstrüman çalmaya uğraşıp onlarda kaybolmaki hele de klasik eser çalacak duruma gelmek filan zaman kaybı olur. Tabii senin kadar erken yaşlarda bu çok doğal, insan pek çok şeye heves ediyor, ben de uzun süre klasik gitar ile cebelleştim. Bunun faydaları oldu elbette, ama gerçek anlamda fonksiyonel armoni çalışmaya başladıktan sonra bütün bakış açım değişti.
Sana şöyle bir şey önereceğim. Sevdiğin grupların parçalarının tüm enstrüman notasyonlarının olduğu gp dosyaları veya notasyonları incelemeye başla. Ben bunu Malmsteen'in bir kaç albümü için yapmış ve çok faydasını görmüştüm.
Son olarak şunu da unutmamak lazım: Bir grupla çalabilmek için oradaki herkesin müzisyen olarak becerisine saygı duyabilmek gerekiyor. Günümüzde grupla çalma deneyimi az olan ama dijital ortamda müzikle çok fazla uğraşan insanlar, başka insanlarla iletişim kurmayı ve birlikte müzik yapmayı beceremiyorlar ! Bu çok ayrı bir beceridir.
 
Geri
Üst