Yeni arayüz nasıl olmus?

Mevzu para ise, thegearpage gibi bir şeyler yapılabilir Premium üyelik vs olur, alım satım için satıcı ve alıcıya skor tutan sistem olur. Alım satım buranın can damarı onu da geliştirmek buna benzer bir sistem istiyor bana göre, yoksa thegearpage de çoktan türk rock gibi olurdu. Jemsite, thegearpage.. Tabi ki uluslararası bir forumun trafiği ile de aynı değil buraların website trafiği. Yurtdışının artısı tamamen ingilizce olduğu için dünya çapına hitap eder olması.
 
Anladığım kadarı ile, forumu kullanmamamız icin ellerinden geleni yapıyorlar. Hayir daha kisa yoldan " forumuma girmeyin" diye bir not düşseler,kendileride bu kadar yorulmasa...
 
Şaka gibi... Alım-satım forumunda fiyatlar halen gözükmüyor, ama görüntüye ilişkin oynamalar devam ediyor.
"Ya tutarsa" ve "kervan yolda düzülür" mantığıyla iş yapıldığı bu kadar mı belli olur...
Kafamdaki soru şu: Fiyat bilgileri acaba halen duruyor mu, yoksa toptan bütün ilanların güncellenmesi mi gerekecek ?
 
İlanlarda fiyat, şehir vs. bölümü geri gelmiş, renkler nihayet normale dönmüş. Medya’ların ana sayfadaki konumu ve görünümü de gayet başarılı. Bence şimdilik güzel gidiyor. Eksik gedik toparlandıkça daha da bir oturacak muhtrmelen. Vurmayın fakat uzun zamandır yapılan değişikliklerin totalde başarılı olduğunu düşünüyorum.

Düdüt: Bildirimler’in hemen yanına bir button eklenmiş. Grid layout seçeneğindeki eksik görseller tamamlanınca gayet şık olacak gibi.
 
Son düzenleme:
İlanlarda fiyat, şehir vs. bölümü geri gelmiş, renkler nihayet normale dönmüş. Medya’ların ana sayfadaki konumu ve görünümü de gayet başarılı. Bence şimdilik güzel gidiyor. Eksik gedik toparlandıkça daha da bir oturacak muhtrmelen. Vurmayın fakat uzun zamandır yapılan değişikliklerin totalde başarılı olduğunu düşünüyorum.

Düdüt: Bildirimler’in hemen yanına bir button eklenmiş. Grid layout seçeneğindeki eksik görseller tamamlanınca gayet şık olacak gibi.
Nihayet !
İşin görüntüsünde olmadım hiç bir zaman, görüntüye alışılıyor. Ama işlev başka:) Alım-satım forumunda fiyat bilgisinin olmaması hakikaten tuhaftı.
Yapılan eklemelerle site daha mı işlevsel ? Bence bunu söylemek için çok erken. Bana fark yaratacak gibi gelmedi. Ancak görüntü şimdi İngilizce forumlardaki formata daha yakın, bu da muhtemelen bize daha tanıdık (veya daha iyi ?) gelmesine yol açıyor.
"Bozuk değilse, tamir etme!"diye bir laf var İngilizce'de. Bana da hep akıllıca gelmiştir...
 
Facebook, Twitter gibi birçok siteyi bile chrome add-onlarıyla karartılmış halde kullanan birisi olarak eski tasarımdaki siyah seçim çok daha rahat okunabilir hale getiriyordu forumu benim için. Grid seçimi belirli yerleri karartıyor biraz daha ama keşke bannerda dağ manzarası yerine önce bu tarz şeylere müdahale etselerdi.

Eğer bu başlığa bakılıp kullanıcı ne istiyor diye inceliyorlarsa kişisel düşüncem sebepleriyle birlikte şu şekilde:
-Sağ tarafta bulunan anlık durum atma sekmesi şart; Forumun arama motoru her an çok yardımcı olamıyor veya insanların aklına başlık açılmayacak kadar ufak sorular takılabiliyor, bu tarz durumların çözümünde 15 dk sonra açılmış başka bi başlığın altında kaybolup gidecek yeni bir başlık açmaktansa anında sağ tarafta sonuca ulaşmak forumu aktif tutuyordu. En azından foruma dahil olduğumda beni buraya bağlayan şey sosyal medya timelineı takip eder gibi buradaki akışa da oradan bakıyordum, birinin önerisine, birinin "şu parçayı nereden bulurum" sorusuna bakıp biliyorsam yanıt verebiliyordum hemen. Ama hiç tek tek ana konulara girip tek tek başlık takip etmedim.

- Son başlıklar sekmesi: Yine yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü tek tek konulara veya alt konulara bakmaktansa buradan görmek daha hızlı sonuç veriyordu yine. Zaten günde toplamda 15 20 başlık anca açılmıyordur ilanlar hariç. Bunları da tek seferde görmek yine kullanım kolaylığı sağlıyor.

-Medyalar: Bu kısım da yine etkili oluyordu özellikle kendim videolar attığımda insagram veya youtube üzerinden hiç yoksa 50 100 izlenme geldiği oluyordu ancak bu sekme kapatılınca ben de "kimler neler atmış" diye medyalar kısmına girmedim. Gelmesi güzel olmuş, +1.

Renk ile ilgili önerimi zaten açıklamıştım, bu konuda en azından bi renk seçeneğinin gelmesi iyi olur, buna ek olarak şu an mesaj kutusunda belirli bi uzunluğu geçtiğim için her harfe basışımda glitch yapıyor o da sanıyorum minik bir bug, giderilir.


Bahsettiğim şeyler belki sitenin teoride daha az hit almasını sağlayacaktır çünkü insanlar tek ekrana bakıp ilanları konuları durumları görüp ilgisini çeken birşey yoksa çıkacaktır, ancak daha çok hit felsefesiyle forumu bu hale getirdikten sonra tekrar radikal bir yenileme yapılıyorsa belli ki sonuç bu yola girenleri de tatmin etmemiş, birşeyleri düzeltmeye çalışıyorlar. O vakit ofansif yaklaşmaktansa yapıcı olalım en azından belki eskisi kadar dinamik bir ortam oluşabilir. 10 kişiden 10ar tık almaktansa 100 kişiden 1er tık almak daha mantıklı geliyordur sanıyorum.
 
Bazı konulara açıklık getirelim.

Sitede kullanılan forum yazılımının versiyonu yükseltildi. Bilgisayarınızdaki veya telefonunuzdaki bir uygulamanın güncellenmesi ile benzer bir durum. Bu değişim için ilginç senaryolar yazmaya gerek yok.

"Bozuk değilse tamir etme" lafını büyük ihtimal mutfaktaki tost makinesi, kettle veya belki elektrikli bile olmayan bir şeyler için söylemişlerdir zamanında. Fakat bilişim/teknoloji alanında bu doğru değil. Eski kodlar yeni veritabanı/php gibi sunucudaki bazı yazılımlarla bir süre sonra çalışmamaya başlar. O yazılımları güncellemezseniz siteyi eski halinde bırakabilirsiniz fakat bu sefer güvenlik riskleri ve başka problemler ortaya çıkar. Herşey birbirine bir şekilde bağlıdır ve bu yazılımlarda sürekli güncel kalmak zorundasınız. Bu alanda değişim buzdolabınızın değişme zamanının gelmesinden daha hızlı ve kaçınılmazdır.

Beyaz bir ekrana bakınca kör olanlara: monitör ayarlarınızda sıkıntı var. Nasıl beyaz bir kağıda bakınca kör olmuyorsanız monitörde de olmamalısınız. Parlaklık ayarınızı düşürün. İnternetteki sitelerin çoğu açık renkli zaten. Yeni forum versiyonu için kaliteli bir siyah tema bulursam ekleyeceğim ama o konuda rahat olun. Şimdilik içime sinen birşey göremedim.

Daha çok hit felsefesiyle son mesajların kaldırıldığı sizin yanlış olan bir varsayımınızdan ibaret. Aksine hitin düşeceği düşünülüyordu, öyle de oldu. Fakat forum içeriği son mesajlardan ibaret gibi görülüyor ve geride kalan konular unutuluyor. Yukarıda "Ne var ne yok" linkine tıkladığınızda hem son profil mesajlarını hem yeni mesajları görebilirsiniz. Yakında oraya yeni alım satım ilanları da eklenecek. Bir linke tıklamak bu kadar zor olmamalı. Üşenmeyin ve kullanım alışkanlıklarınızı değiştirmekten korkmayın. Forumu bir forum nasıl kullanılması gerekiyorsa öyle kullanmayı öğrenelim. En büyük forumların çoğunda böyle bir alan yok. Burada adının geçtiğini gördüğüm gearpage'e bakın.

Ana sayfadaki profil mesajları bloğu üyelerin birbirine laf sokma alanı haline geldiği için kaldırıldı. Kavga ve sataşmadan başka birşey olmuyordu. Konularda birine gıcık olan isim vermeden oradan saldırıyordu. Ben dahil bir çok insanın içi sıkıldı bu negatiflikten ve kavgaların ana sayfada gözümüze sokulmasından. Ufak problemler için de konu açmanın bir sakıncası yok. Ya da dediğim gibi "Ne var ne yok?" kısmından profil mesajlarına ulaşalım.

İlanlardaki fiyat/şehir gibi bilgiler önceki forum versiyonumuzun kendisinde olmayan bir özellikti ve bunun için 3. parti bir plugin kullanıyorduk. Zaten günü kurtarmalık bir çözümdü. Artık core'da olduğu için eski pluginin geliştirilmesi durduruldu. Artık forumdaki core özelliği kullanacağız, bu yüzden bir daha bu özellikle ilgili böyle bir sorun yaşamayacağız, ki eninde sonunda bunu yaşayacaktık. Sonuç olarak eski fiyat bilgileri gitti. Eski ilan sahiplerinin konu düzenle seçeneğinden bu bilgileri tekrar girmesi gerek. Yeni ilan açarken bu bilgiler yeni sistemle giriliyor orada bir sıkıntı yok.

Forum versiyonu yeni olduğu için eskiden kullandığımız tüm pluginler henüz mevcut değil. Hazır oldukça bunlar eklenecek.

Like sayım düştü, mesaj sayım düştü diyenlere: Düşer, ilan panosu otomatik temizlendiği için burada aldığınız mesaj veya likelarınız gider. Ya da yüzlerce sayfalık Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve diğer futbol başlıklarına sürekli yazan biriyseniz bu başlıklar uçurulduğu için düşer. Ama bilgi ve içerik paylaşımlarınızdan dolayı bu sayılar düşmez merak etmeyin.
 
32" TV'de parlaklık ayarları düşük olup ek olarak görüntüye sarı filtre koyan bir uygulama kullanmama rağmen rahatsız edici gelmekte, akşam 7 - 8 gibi bile güneş gözlüğü takmak zorunda olan birisi olarak belki biraz ekstrem bir noktadayım ancak yalnız olmadığımı görüyorum. Kullanıcı dostu bir tavır sergilemek veya sergilememek kontrol edenin tercihi, zaten planlanıyormuş ama beyaz kağıda bakıp kör olmakla alakası da yok bunun.

Forum elbette çok büyük ölçüde son mesajlardan ibarettir, ancak birim süreye ne kadar çok içerik düşerse o kadar kapsamlı bir arşiv oluşur. Burayı yeni aletler hakkında incelemeler, yorumlar, tartışmalar için; yeni gruplar, konserlerden haberdar olmak için kullananlar kişiler, database olarak kullananlardan çok daha fazladır tahminimce. Sonuçta milli kütüphane dizininde gezmeye hergün gitmeyiz ama her gün gazete alıp ülkede ne oluyor bitiyor diye bakarız. Aynı durum, güncel içeriği arttıracak politikalar forumun her noktasını canlı tutar, bugün yeni çıkan bi pedal üzerine kaliteli değerlendirme yapacak insanlar onun 5 sene önceki versiyonundan da bahseder, oturur birileri forumda geriye giderek 5 sene önce yapılmış işleri de araştırır benzer kişilerin, perspektifine güvendiği insanların farklı bir ürün hakkındaki fikirlerini de duymak istediğinden. Yoksa forumlar bilgi edinmek üzerine bir kaynak olma savaşını yıllar evvel kaybetti Google'a, Youtube'a. Mevzu güvenilir insanları takip etmek tek platformdan.

Internet kültürünü domine eden siteler bile yıllar içinde birçok düzenlemeye gitmişken "forumu kullanmayı öğrenin" çok havada kalır, sonuçta değişime ayak uyduramayan herşey yokolmaya mahkumdur.
 

Dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    44.8 KB · Gösterim: 236
  • 2.jpg
    2.jpg
    104.4 KB · Gösterim: 230
  • 3.jpg
    3.jpg
    47.4 KB · Gösterim: 215
  • 4.jpg
    4.jpg
    96 KB · Gösterim: 208
Ben zaten bu şekilde kullanmaktayım, sözüm foruma katılan yeni kişileri burada tutmak içindi, beni vaktinde buraya bağlayan şey halihazırda interaktif bir yapıda olmasıydı, bunu tekrardan sağlamanın katkısı olacağına inanıyordum, yine de teşekkürler.
 
Eskisinde blackened mı neydi öyle bir şey vardı zemin siyah yazılar açık gri, onun gibi bir tema daha atanabiliyor mu bilmiyorum gerçi teknik olarak ama o türden bir seçenek olursa süper olur.
 
Ilk mavi değişiklik değil ama sonra gelen değişiklik ile bence gayet güzel oldu. Mobil kullanicisiyim, küçük ekranda fazla seçenek görmek hoşuma gidiyor. Önceki hali koca koca simgelerle kullanım alanı azdı. Daha çok hoşuma gitti. Bu arada şahsi görüşüm arama kısmı çok yetersiz en iyi sonucları veya istediğim şeyleri üst sıralarda vermiyor. Onun yerine arayacağım şeyi google'dan turkrock xxx diye aratmak daha kolay oluyor. Iyi forumlar.
 
Geri
Üst