Gitar Yaşı:)

T

teratoma

arkadaşlar bir yeni üretilmiş bir elektro gitarla aynı marka aynı model yıllanmış (3,5,10 vb yıllık ) bir elektro gitarın tonları arasında fark oluşur mu? tam olarak emin olamadım ama bence oluşuyor çünkü ağaç kurudukca zaman geçtikce daha tok daha parlak tonlar elde ediliyor gibi geldi bana ama dedim ya tam olarak kanıtlayamadım. bu konu üzerinde duran deneyen arkadaşlar var mı bi yorum yapsınlar:))
 
Bence cok abartilmis bir olay bu agac kuruma hadisesi. Zaten o agac gitar yapilirken su dolu bir tanktan cikmiyor. Tonewood denilen agaclar yillarca kurutulduktan sonra islenen agaclar.

Bu olay yok demiyorum ama burdaki cogu arkadasin (bende dahil) farkedemeyecegi kadar az.

Zaten piyasadaki gitarda 87458734 kat boya var. Resmen etraflari plastikle kaplanmis gibi. Agac kurusada icindeki nem nereye gidecek?

Neyse forum abileri gelir tokatlar simdi beni :D
 
Ben 93 yapımı bir ibanez gitar kullandım,tonu yeni ibanezlerden daha hoştu bana kalırsa,ağacı oturan gitar tabi ki kendini belli eder,kesinlikle fark oluşur aralarında yani ton olarak..
 
93 yapimi gitarla son yillarda yapilan bir gitarin agaci aynimi?? 93 yilinda agaci (salliyorum) papua yeni gineden alan ibanez belki son yillarda agaci vahsi amazon ormalarindan almis olabilir. :D

Ayrica arada iscilik ve kalite kontrol farklari var.

-ki agacin kuruluguna gelene kadar o tonu daha cok etkileyen kac faktor var...
 
thunderhead demiş ki:
Bence cok abartilmis bir olay bu agac kuruma hadisesi. Zaten o agac gitar yapilirken su dolu bir tanktan cikmiyor. Tonewood denilen agaclar yillarca kurutulduktan sonra islenen agaclar.

Bu olay yok demiyorum ama burdaki cogu arkadasin (bende dahil) farkedemeyecegi kadar az.

Zaten piyasadaki gitarda 87458734 kat boya var. Resmen etraflari plastikle kaplanmis gibi. Agac kurusada icindeki nem nereye gidecek?

Neyse forum abileri gelir tokatlar simdi beni :D


çoğunda haklısın ama fark aslında biraz şunda, on sene öncesine göre kat be kat daha fazla gitar üretimi yapılıyor ve iyi ağaç bulmak gittikçe zorlaşıyor. gibson 2 bin doların üzerine sattığı lp'lerde hint gülağacı kullanmaya başladı mesela uzun zamandır. 2000 öncesi olanlar "genelde" en azından afrika gülağacıdır (daha koyu renkli olan).

öte yandan elbette kurudukça daha iyi tıngırdıyor, o kesin :)
 
Kimsenin üstüne alınmasını istemem ama bu ağacın kuruluğu, sapın kalınlığı, klavye tuşesi vs vs konular bence çok gereksiz tespitler gibi geliyor bana. Genelde forumda bu tip yazışmalardaki arkadaşların ekipmanlarına dikkat edilince ibanez, cort, jackson, sb, sx, vs vs gibi ekipmanlar sd, emg gibi manyetikler görüyorum. Dolayısı ile aklıma ilk gelen şeyler bu arkadaşların bilimum fx, pedal, synth kullandıkları ve müziklerinin sert olduğudur.

Bu kadar teknolojik cihaz kullandıktan sonra ise ağacın tonunun neden sorun edildiğini hiç anlamıyorum.

Mesela ıhlamur (basswood) ağacını ele alalım. Bizde kibritler ve kürdanlar kavak ağacından yapılır mesela, ama bilir misiniz ki kavak ağacının olmadığı yerde ıhlamur kullanılır. Bence ıhlamur çok dandik bir ağaçtır.

Sert, ağır ve kuru ağaç iyidir. Abanoz yer hepsini mesela. Ama sadece sertlik yetseydi kayın ağacı kullanılırdı ama kayından müzik enstrümanına rastlayamazsınız mesela.

Mesela ıroko, pomelle, sapelle bunlar maun türevi ağaçlardır, hakiki maun olmadıktan sonra tonunu niye kafana takasın.

Ama en nihayetinde gelinecek konu müzik zevk işidir, herkes sevdiği ile mutludur ;) dolayısı ile üstünde pek durmaya gelmez.

ha.. Al di Meola olsam kafama takarım elbet bende o da ayrı konu.

:) epeydir yazmıyordum foruma yahu iyi geldi içimi döktüm :)

herkese saygılar
 
şu ağaç iyidir şu ağaç kötüdürden ziyade ağacın yaşından bahsedilmesi başlığa daha uygun düşer kanımca. yoksa ağaç (odun, kütük :p ) tartışmaları çok yaşandı forumda.
 
Gitar şarap gibidir. :D

Genel kanıya göre eski gitar hem görüntü hem de ton açısından yenisine oranla daha makbül. İki aynı model gitarda aynı ağaçtan malzeme kullanılsa bile farklılık olcaktır, bu durumda en geçerli karşılaştırma bi gitarın alındığı günkü haliyle, uzun yıllar kullanıldıktan sonraki hali arasında yapılabilir... ama bunlar tabi işin ekstrem kulaklar için olan tarafı, bi düzine efekt pedalı ve buzdolabı amfilerin ardında gitarı görmeden sadece sesini duyarak Les Paul ve Strat'ı ayırt et deseler, çoğumuz beceremeyiz. Welcome to new digital world. :D
 
Vine_Inlay demiş ki:
... ama bunlar tabi işin ekstrem kulaklar için olan tarafı, bi düzine efekt pedalı ve buzdolabı amfilerin ardında gitarı görmeden sadece sesini duyarak Les Paul ve Strat'ı ayırt et deseler, çoğumuz beceremeyiz. Welcome to new digital world. :D

ne anlatmak istediğini anladım ama les paul ile stratın sesini nerede olsan ayırdedebilirsin eminim :)

kaptan, bana göre amacın gitarı silah olarak da kullanmak değilse abanoz hepsini yemez valla :LOL: ağacın yumuşaklığı da değişik ton veren bir etmen. overtonelar, ikincil titreşimlerden gelen sustainler vs vs konularına girmeyeceğim, sadece renk zevk işi. sanırım strat sever bir insansın, o zaman popların (bizdeki yeşil kavaktan farklı bir ağaçtır) aldere çok benzediğini söylesem belki fikrin değişir.

peki o meşhur gerçek 59 les paullerden alınan örneklerde senin gerçek maun dediğin honduras maunu yerine sıklıkla afrika maunu çıktığını veya sert michigan maple denen figürlü akçaağaç yerine daha yumuşak akçaağaçlardan da bolca kullanılmış olduğunu söylesem gözündeki değeri azalır mı? keza prototip çam teleler vs var, kimse de sormamış bunları neden çamdan yaptın lou bey diye, bulan havada kapıyor. aslında adam şekil geliştirmeye çalıştığı için oyması kolay olsun diye yapmış ama az olduğu için değerli işte.

gitar denen alet organik materyelden yapılan bir nane, nasıl insan insana benzemezse, ağaç da benzemiyor işte, kategorize etmek bence çok yersiz, alet bütün olarak iyiyse iyidir, kötüyse kötüdür.

ayrıca hep doğal kurumuş ağaç denip durur, halbuki kimsenin fırında kurutulmuş ağacın elektrik fiyatları yüzünden aslında daha pahallıya satıldığını bilmez. luthier zırvalarına takılmayın bu kadar.
 
Captain Blues un dediği bazı şeyleri aslen katılıyorum, ağac ı sudur budur denir ama adam pedal kullanır , fx kullanır vs, gitarın kendi karakterini , kendi tonunu duymak istiyorsak ozaman fx ,pedal gibi şeylerneden kullanılır, gitarın kendi tonunu almak isteyenin dert edeceği bir sorun bence ağac sorunu.mt-2 yi takarsan tahtanın ne önemi kalır ki , boru bağlasan ses cıkar...
 
secks demiş ki:
çoğunda haklısın ama fark aslında biraz şunda, on sene öncesine göre kat be kat daha fazla gitar üretimi yapılıyor ve iyi ağaç bulmak gittikçe zorlaşıyor.

Aslinda ikinci mesajimda bende bunu demek istedim ama zamansizliktan ve beceriksizlikten iki lafi bir araya getiremedim. :)

Arkamda bir adet Trainwreck amfi ile cok hafif bir overdriveda blues caliyor olsam bende dikkat ederim agacin kuruluguna, manyetik kombinasyonuna, klavyedeki agacin turune.

Cogumuz gitari dijital bir prosessore girdikten sonra transistorlu bir amfiden ses aliyoruz ve genelde ('genelde') cikan ses baya bozulmus oluyor (overdrive, distortion zart zurt). E ne anladim gitardaki nem oraninin kac oldugundan.


Takmayin kafaya bunlari pasa pasa gitarinizi calin...
 
haklısın, zaten gitarlar da dijitalleşiyor ona bakarsan. bu işlerin plastik gitarla guitar hero oynar gibi olmasına ramak kaldı :)

trainwreck falan tamam ama şu videodaki sesi veren şey de kesinlikle ne efekt ne de amfi (mg15dfx), onu da kabul edelim lütfen :)
 
Özlemişim böyle muhabbetleri, aramızda hakikatten bu işe (gitara) gönül vermiş insanlar var.

Secks;
Dediklerine aynen katılıyorum zaten (Al di Meola olsam kafama takarım demişim böyle şeyleri) ama diğer yandan buzdolabı gibi ampliler, prosesörler kullandıktan sonra gitarın yaşlısı kurusu değil, en tazesi makbuldür bence.

Bu arada eskiye nazaran sektörün üretime daha çok yönelmesi ve ucuz hammadde arayışına girmesi elbette diğer etkenler.

Ama Lou'nun modellem kavak telecaster gitarları benim ve bana göre yine para etmez ;)

Ben şahsen vintage olayına hastayım, gönül ister bulsam 50 yıl önce üretilmiş bir strat ve tüplü bir ampli, çıksam bizim yaylalara, single coil manyetiklerimle ve kor gibi kızmış tüpleriyle varsam o ham overdrive sesine ah ah, çok pis efkar yaptım ya, mesai bitsede eve gidip dıngırdatsam....bir de sigara...
 
captainblues demiş ki:
....gönül ister bulsam 50 yıl önce üretilmiş bir strat ve tüplü bir ampli çıksam bizim yaylalara....

Abi kaval, flut neyine yetmiyor... :LOL:

Secks, yolladigin videoyaya verecek cevabim yok... ancak icinde 'istisna' ve 'kaide' bulunan bir cumle kurabilirim.. oda gereksiz :) ...
 
Geri
Üst