Yeni Elektro Gitar alırken 2. el mi alınmalı ? yoksa 0 mı alınmalı ?

Merhaba Arkadaşlar ;

Yeni bir gitar alma düşüncesindeyim. Şimdiye kadar Sıfır gitarda aldım, 2. el gitarda aldım . Fiyatlara baktığımda orta kalitedeki bir gitarda yaklaşık sıfırı ile 2. eli arasında 4000 - 5000 TL gibi fiyat farkı bulunmaktadır. Konu hakkında 0 ve 2. el arasında avantaj ve dezavantajları hakkında yardımlarını rica ederim .
 
2. el almak bana daha mantıklı geliyor. Fiyatlar neredeyse sıfırının yarısı oluyor, görüp deneyip aldıktan sonra da sorun yaşamanız çok çok çok düşük bir ihtimal zaten. Özellikle; "x markanın y modelinin z rengi vs vs" gibi saplantılı bir arayış içinde değilseniz her zaman 2. el derim.

Zaten döviz kuruydu, vergisiydi derken milletin yurtdışında araba aldığı paralara gitar alır olduk, sıfırına para vermek bana gereksiz geliyor.
 
Son düzenleme:
Ben de ikinci el taraftarıyım. Döviz kuru çok büyük etken bunda yoksa sıfır isterim tabiki. Elindeki malzemeyi hor kullanmamış, temiz bakmış kişilerden almakta hiç bir sakınca yok diye düşünüyorum.
 
2. el piyasasında zaten sıfır paketi açılıp bakılmış ve öylece onlarca ürün var elbet gitarlarda vardır değerlendirilebilir :geek: Şaka biryana 2. el temizi sıfırdan mantıklı olabilir,daha önce kullanan arkadaş gerekli bakım ve ayarları yapmış olabilir.Kimden alındığına bağlı tamamen.
 
Aldığınız adam düzgün olsun, gitar sorunsuz olsun yeter ... ikinci el dediklerinizin çoğu zaten en az dördüncü el :) ... satıcı düzgünse sıkıntı olmaz.
 
Adı elektro gitar olsa da elektrik gitar demek daha doğru. Bu sebeple içinde devre vs pek olmadığı için bir cep telefonu gibi planlı eskitmeye vs maruz kalmamamakta. Çoğunlukla onlara sahip olanlar gözü gibi baktığı için 2. el özellikle döviz vb sebeplerle çok mantıklı. 2.el alınız sonra güzel bir temizlik ve bakın yapınız. Elinizden geliyorsa dağıtıp tekrar toplayınız. Hem kısa sürede bir bağ kurarsınız. Hem de temizlik vb sebeplerle ilk sahibi sizmiş gibi hissedersiniz. Satarken de zarar etmezsiniz. Böylece bir kaç yıla bir gitarlarınızı yenileyip tecrübenizi maddi bakımdan zorlanmadan geliştirirsiniz.

Selamlar
 
2. el. Ama mesela sıfırından 300 400 tl düşük 2. el meksika stratlar falan var böle bulunmaz hint kumaşı muamelesi yapılan gitarlar. Bunlardan alacaksan sıfır al hemde mağazalarda istediğin kadarını deneyip almış olursun. Hemde sıfır kadar temiz değil direk sıfır olmuş olur. Fakat böle arıza modeller hariç mantık çervesinde fiyat performans gitarı alacaksan 2. el çok uygun gitarlar var.
 
Tercih meselesi ama ikinci el uygun fiyatlı ve temiz gitar bulmak biraz tecrübe istiyor. Bazı satıcılarda mesela sıfırı 1500 olan gitara 900-1000 istiyor. Bu durumda sıfır almak daha mantıklı hem taksit yaptırabilirsin.
 
Mülkiyeti kaçıncı el olduğuna göre gitarın özellikleri değişmiyor ... öncelikle almaya niyet ettiğin modeli belirle sonra sıfırına ulaşabiliyor musun, yoksa makul fiyata ikinci el bulabiliyor musun ona bak. Evden çıkarken bugün ikinci el alayım demiyoruz hiçbirimiz şu gitarı istiyorum diye hedef belirliyoruz. Üstte dediğim gibi ikinci el alırken gitarı değil satıcıyı iyi seçmek daha önemli :)
 
İlk gitarımı 2000 yılında sıfır olarak aldım, o günden sonra aldığım onlarca gitarın biri hariç hepsini ikinci el aldım. Fazla seçici değilseniz Türkiye'de ikinci el olarak muhteşem fiyatlara gitar alabilirsiniz. Ben en son 100 TLye Japon yapımı 1960lar üretimi Yamaha klasik aldım, bunun ayarında sıfır gitarı 3000 TLye falan alırdım herhalde. :)
 
İkinci el iyidir. Ama bakımlı ise ve değer fiyata alırsan.

Gitarımın sıfırı 950 dolarken, ikinci elini peşin vermek koşulu ile biraz da pazarlık ile 470 dolara mal ettim. Üretim tarihi itibarı ile üç yaşında gitar.
 
Şimdiye kadar aldığım ilk sıfır gitar Blackat markası idi. Kendileri sınırlı üretim yaptığı için mecburen sıfır. Bu yazın sonunda da Ola Englund arkadaşın Solar'ı elime ulaşmış olacak.

Onun haricinde Türkiye'de bir dükkana girip, tek tek deneme yapıp sıfır gitar almak bana çok uzak görünüyor. Ayrıca almayacak olsam dahi fikir edinmek açısından gitarlarını denetmeyen çok büyük müzik mağazalarımız var. Sağolsunlar... Ayıp ediyorlar. Ama ikinci el satan adam öyle mi? Arıyorum telefon ile, gitarını deneyebilir miyim diyorum, belkide alamayabilirim diyorum, adam gel diyor bide üstüne kahve yapıyor.

O açıdan bana göre ikinci el. Hem fiyat konusunda, hem gitarın size bir sürpriz yapmaması konusunda hem de maneviyat açısından.
 
Geri
Üst