Elixir optiweb hakkında birkaç sorum olacak.

09-042 alacağım.
1. Bi yerde sadece üst teller korumalı diye duymuştum bu doğru mudur?
2-Günlük 45dk civarında çalıyorum ne kadar süre sonra değiştirmeliyim?
3. Fretleri eritir olayı doğru mu?

Şimdiden teşekkürler :)
 
09-042 alacağım.
1. Bi yerde sadece üst teller korumalı diye duymuştum bu doğru mudur?
2-Günlük 45dk civarında çalıyorum ne kadar süre sonra değiştirmeliyim?
3. Fretleri eritir olayı doğru mu?

Şimdiden teşekkürler :)

1-doğru değil, ernie-ball'ın bir teli zannediyorum öyle.
2-2 ay civarı.
3- Optiweb koruması daha doğal tını için daha ince tutulmuş, fret altlarından koruma bir süre sonra aşınıp (çelik tel) freti eritiyor. Yani sen bastığında kayganlığını koruyor zannediyorsun ama alt hizadan frete zarar vermeye başlayabilir.
 
Uzun süre kullanınca, tele bakınca zaten fret noktalarındaki aşınmalar görülebilir. İşte onu görmeye yakınken değiştirmek lazım teli. Bu Nanoweb'te daha uzun sürede oluyordu sanki ama Optiweb'de galiba daha ince yaptıkları için o kaplamayı, daha kısa sürede oluyor ancak tonal açıdan etkisi gerçekten de var, daha doğal bu seri. Aşağı yukarı 3 ay gider diyorum ben biraz daha arttırıp.

@mertay 'ın 3. maddede söylediğini biraz daha açarsak, ben de bir soru olarak soruyorum bu arada, diğer tellere nazaran daha uzun süre tutuyoruz ve sanıyoruz ki tel hala gıcır gıcır, paslanmamış, frete zararı minimum halde; halbuki artık iyice zararlı hale gelmiş durumda alt kısım tel fretler için. Yani Elixir diye çok uzun süre kullanmamak lazım yine, doğru mudur?


Yine de 3 seneyi aşkın süredir kullanıyorum, bu sürede Elixir kullanmak yerine başka tel kullanıp sık sık değiştirseydim, çok daha fazla para harcardım. Ordan artan parayla fret değişimi yaptırabilirim istediğim zaman. Sürekli tel değiştirme zahmetinden kurtulmak güzel bir durum üstelik.
 

Optiweb tecrübem yakın zamanda sayılır ama önceki modelleri deneyeli biraz oldu. Eskidiğinde zaten soyuluyorlardı diye hatırlıyor (?), diğer yandan mesela 3 ay sonrasında fretboard temizlik ister (elixir'in limonyağına iyi tepki vermediğini hatırlıyorum) veya floyd tip trem. varsa genleşme+gerilimden tel hissinde bir laçkalaşma olur...

Bence bu süreyi aşmanın mantıklı olduğu tek senaryo gitarın yatan gitar olması, mesela 2-3 gitarı olan arkadaşım/öğrencilerim var...kişi çalıyordur ama x gitarı haftada 15-20 daikakadan fazla çalınmıyordur gibi veya powerchordun pek ötesinde kullanmamıştır. Koleksiyon'u olanlar için çok iyi, nemden durduğu yerde oksitlenmiyordur.

Bahsi geçti diye belirtiyorum, fret değişimi ne kadar önlenebilirse o kadar iyi. Pahalandı teller ve ucuzlayacak gibi görünmüyorlar ama tel'in en iyisini arayan bence fret değişiminde ucuz işçilikten nem kapar, parasından ziyade o konuda doğru ustayı bulmak başlı başına bir iş olabiliyor.
 
Flatwound aşınma yapmaz ama 0.11-0.12 setler daha çok jazz standartları ve bass gitarlarda tercih ediliyor diye biliyorum .
Roundwound sargılı tellerde fret aşınması kaçınılmaz ve doğal birseydir. Elixir için bu ortalama bir seviyedir aslında. Fakat her aşınmada fret değişmez ki arkadaşlar. Bazı luthierler malesef sizi söğüşleme amacı güttüklerinden olur-olmaz fret değiştiriyorlar. 7-8 senedir Elixir kullanıyorum. Senede bir tesviye yaparsanız benim gibi 15 yılıdır aynı gitarı aynı fretlerle kullanmaya devam edersiniz.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst