Elektro gitara başlamak hakkında sorular

Herkese merhaba!
Ben elektro gitara yeni başlamayı düşünen biriyim ama kafamda bazı sorular var ve çevremde sorabileceğim pek biri yok.
Kafama takılanlar konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

  1. Öncelikle konuya pek hâkim olmayan çevrelerce daha çok söylenen "önce klasik gitardan başlanır" kuralı ne derece doğrudur? Kimi gitar çalanlar bunun gereksiz olduğunu söylemesine rağmen kimileri bunun gerekli olduğunu ifade ediyor. Sizin fikriniz nedir?

  2. Ben solağım. Zamanında çok kısa bir süre kendi kendime klasik gitar öğrenmeye çalışmıştım ve solak gitarı kullandım bunun için. Fakat yoğun bir dönemime denk geldiğinden çok da ilerlemeden bırakmak durumunda kaldım. Yani sağ el parmaklarımla perdelere basıp sol elimle strum etmeye biraz daha meyilliyim. Buna rağmen malumunuz "az bulunması ve pahalı olması", "çok az model seçeneği olması", "yalnızca kendi gitarını çalabilmek" gibi sebeplerden dolayı solak gitarı yerine standart gitar öğrenmek istiyorum. Sizce çok büyük bir sıkıntı yaratır mı bu?

  3. Son olarak da gitar modeli konusunda danışmak istedim. Daha çok Alternatif Rock ve bazen de Klasik Rock dinleyen biriyim. Clean seslerin ön planda olduğu melodiler diyebilirim özetle. Nasıl bir gitar-amfi kombinasyonu önerirsiniz başlangıç seviyesi için? Squier Bullet Strat HSS iyi midir sizce ve iyiyse yanına hangi amfiyi tavsiye edersiniz?

Şimdiden çok teşekkürler.
 
1. Zararı olmaz ama bence faydası da olmaz, yanlış bir önyargı. Saksafon ya da trompet çalmak için üfürmeli ve delikleri var diye zurnayla mı başlıyoruz, yooo.
2. Solak gitar az bulunan ya da pahalı birşey değil. Evet daha az var ama bulunmayacak bir durum yok. Bu sebeple rahat etmeyeceğin ele geçme.
3. Forumu karıştır, benzer konular çok soruldu çok yazıldı. O iyi midir bu iyi midir diye tek bir model sorarsan çoğu kişi zahmet edip cevap yazmaz, genel bilgi paylaşımı için herkes yazar da kime ne Bullet HSS veya neyse....
Çok düşünme başla... gitar candır 😆
 
Öncelikle foruma hoş geldin :) Üslubun, düzgün Türkçe kullanımın ve meramını bu kadar net ve düzgün anlatabilmen nedeniyle bu forumda her zaman yardım bulabileceğini düşünüyorum.

1- Klasik gitar ayrı bir enstrüman, elektro gitar ayrı. Çalım tekniklerinden çıkardığı seslere kadar herşeyiyle farklılar. Aynı sap-gövde tel yapısında olması onları aynı cinse soksa da tamamen farklı türler. Klasik gitarı önerenler bence telleri naylon olduğundan ve nispeten daha basit yapıda olduğundan ''bununla başla, hevesin kaçmazsa elektroya temelin olur'' düşüncesinde. Ben olsaydım hangisini istersem ona başlardım ama önce klasik gitarı seçerdim. Zira klasik gitar / akustik gitar eline al-ve-çal enstrümandır. Her yerde çalınır ve çalışılır, tonu iyi çalmaya başladıkça rüya gibi gelmeye başlar. Klasik gitar parçaları parmak egzersizi ve armoni öğrenme açısından harikadır. Akustik gitar da düşünülebilir. Elektro gitar ise herşeyi sunabilen hesaplı küçük amfiler sayesinde çok pahalı ekipman isteyen bir şey olmaktan çıktı en azından başlangıç için. Cevap sende: hangi gitarın sesini istiyor ve onu çalmak istiyorsan onunla başla. Veya her ikisi de birlikte eğer bütçe varsa.

2- Tümüyle sana kalmış. Bir süre sağ çalmaya çalışmayı deneyebilirsin ama baktın cidden çok zorlanıyorsun eziyete gerek yok bence. Sağ elbette avantajlı ama piyasada yine de çok sayıda solak gitar var. Çok dert edilecek şey değil bence.

3- Gitar ve amfiyi ikinci el alman hem bütçene göre daha iyi ekipmana sahip olman, hem de ileride satıp daha iyilerine sahip olabilmen adına mantıklı olur. Elektro gitar için Squier, Epiphone Les Paul Standard, Ibanez, Schecter gibi markalar olabilir. Amfi olarak da efektleri içinde barındıran Blackstar, Roland, Fender, Vox gibi markalar olabilir. Ancak bunlar benim şimdi aklıma gelenler. Piyasada uygun fiyatlı başka iyi markalar da olabilir.
 
1-Yanlış bir algı bence. Ama iyi bir nota gam eğitimi alıp da elektroys geçtiysen bu iyi birşey olabilir.
2-Bence sol elektro gitar al kendini zorlamana gerek yok. Ha illa ben alıcam sağ diyosan da al.
3- O gitar sana iyi olur hem single hem humbuckeri olması olası tarz değişikliklerinde de sorun çıkartmaz. Amfi olarak blackstar id core 10 öneririm kendimde kullnıyorum amfiyi sorun varsa sorabilirsin.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu saatte, bu kadar kısa sürede cevap beklemiyordum. Gerçekten bazı kafama takılanlarda yardımcı oldu, hepinize teşekkür ederim :)
 
Geri
Üst