Luthier Hakan Seçkin Fret değişimi yorumları..

Merhabalar, öncelikle amacım övgü veya reklam yapmak değil. Gitar tamiri için kimi önerirsiniz, işiyle ilgili, işçiliği iyi luthier tavsiyesi başlıkları mevcut. Objektif olarak bu başlıkta referans veriyorum, şu konuda istediğimi alamadım, bu konuda daha ilgili olabilirdi diye düşünsem çekinmeden yazarım.

Hakan Seçkin ile tanışıklığım fret değişimi işlemine kadar yoktu. Forum üzerinden tavsiyeler üzerine hareket ettim.
İstanbul Atatürk Oto Sanayi tarafında metroya yakın buluştuk. Bir iki dakika yürüme mesafesiyle atölyedeydik. Çok ilgili davrandılar. Gitarcı olarak gitardan bir düzeyde anlarım. Çok bilgili ve gerçekten çok ilgili bir dost.
Gitarın her şeyi ile özel olarak ilgilendiler. Gitarı ikinci el olarak satın almıştım, sağolsun satan arkadaş manyetik bölgesine kola dökmüş. Onun lekeleri ve kalıntılarını herhangi bir ek ücret almadan uğraştı ve temizledi, ne kadar uğraştı bilmiyorum. Fret boyutu tavsiyesinde bulundu. Şu daha iyi olur, sen ne düşünüyorsun gibi yaklaştı. Bu yaklaşım sayesinde luthierin kafasındaki ve sizin kafanızdaki istek ortada buluşuyor ve ortaya güzel bir iş çıkıyor.
Fretler değişti, floyd rose ayarları yapıldı. bütün ayarlarına bakıldı. Gitar şu anda mekanik kondisyon olarak harika durumda. Fret değişimi işçiliği harika. İsteyene fotoğraflayabilirim. Gitar kendine geldi. Gitar tamir işleri zor ve uğraştırıcı olabiliyor. Özellikle İstanbul-Ankara-İzmir dışında oturan arkadaşlar için.Gitar tamir İstanbul için Hakan Seçkin işçiliği ve ilgisini tavsiye ediyorum. Referans olarak yazdım. Tecrübelerimi paylaşmak istedim. Sorularınız olursa özelden yanıtlayabilirim.
İyi forumlar
 
Abi sözüne güvenim tam. Ben de zaten bazı eski arkadaşların tavsiyeleriyle, gitarı ona götürmeyi kafaya koymuştum. Netleşti her şey. Çok teşekkür ederim tecrübelerini paylaştığın için.
Özelden bir iki soru daha sorarım duruma göre.
 
Abi sözüne güvenim tam. Ben de zaten bazı eski arkadaşların tavsiyeleriyle, gitarı ona götürmeyi kafaya koymuştum. Netleşti her şey. Çok teşekkür ederim tecrübelerini paylaştığın için.
Özelden bir iki soru daha sorarım duruma göre.

Kaan hiç düşünme, ulaşım da çok kolay. Her konuda yardımcı oluyor sağolsun. İletişim konusunda hiç problem yaşamazsınız. Yarın veya öbür gün fotoğraflayacağım. İşçiliği kendiniz görün.
 
Merhabalar. Uzun zamandır pek göz atmıyordum buralara. Muhtemelen Kaan' ın bahsettiği eski arkadaşlardan biriyim 😀 . Gitarı alalı 1 yılı geçti. Sahip olduğum tek gitar. Haftada ortalama 2 sahne, ayda ortalama 1000 km yol, bilmem kaç festival - uçak yolculuğu, onlarca konser ve hava değişimi gördü fretler. Standart mi akortta 11-52 / 10-52 / 10-46 Elixir optiweb/polyweb kullanıyorum. Mikron bozulma yok. "Matt Guitars gördüklerimin en iyisi." İşlem yaptıran hemen her gitarist bunu söyleyecektir.
 
Dunlop XL fret ile 15 yıldır aynı gitarı kullanıyorum. Ortalama iki sene de bir hasar gören, ezilen noktaları tesviye yaparım hiç değişmedi ve sorunsuz.
Bir çok luthier milleti nasıl söğüşlerim mantığı ile tesviye gereken durumlarda fret değiştiriyor. Bu işlemin ne zaman gerektiğinin tespitinin iyi yapılması gerekir, işini çok iyi bilen biri de yapsa gitarı deforme eden bir uygulamadır.
 
Son düzenleme:
Sayın single factor haklısınız, Luthierlik paradan önce müziği düşünerek yapılması gereken bir meslek ama bu ülkede emeğinde değeri olmadığından yalnızca bu işle geçinmek zor, ben 40 yılı aşkın zamandır bu işle uğraşırım, işimi profesyonelce yaparım ama bakışım ve yaklaşımım amatörce. Hayatımı sürdürmek için ayrıca bir işim var. Türkiye'de belki birkaç luthierde bulunabilecek oranda bol ve çeşitli luthier gereçlerine sahibim, makine üretebilme yeteneğim/imkanlarımdan dolayı aklıma gelen pratik cihazları hemen üretiyorum, hatta hiç rastlamadığım gereçler bile ürettim ve kullanıyorum. Gitarda çalıyorum, buda gitarı, ne beklediğimi ve ne yaptığımı anlamak açısından bir avantaj sağlıyor bana. Normal işim elektronik R&D ve üretim bu nedenle gitar ve ampli elektroniği benim için çocuk oyuncağı
Sizin yaptığınıza gelirsek tesviye ile fretleri düzeltmek bence de bir kaç kez uygulanması gereken bir durum, ama tek tek ve hatta tel bazında tesviye, tellerin buzz önlemek amacı ile gittikçe yükselmesine neden olur. Aslında tüm telleri içeren ve uygun radyusta bir radyus bloğu ile ince zımparalama ve ardından güzelleştirme işlemleri ile yapılması gerekir. İnternette alüminyum profil üzerine zımpara yapıştırılarak yapılan tesviyeler şehir efsanesi, biz tabii sonucu görmüyoruz, başarılı olması bilime aykırı. Normal ayarlı bir gitarda, 12. perde normal şartlarda max. 1/16" veya 1,6 mm yükseklikte olur, bu durumda merak edip autocad' de bir simülasyon yaptım, 1 perdeye basıldığında tel ile 2 perde arasında 190 mikron mesafe kalıyor, tel biraz ince ise daha az gerildiğinden salınım daha çok olur ve eğer ardışık perde demirleri çok düğün bir zahiri yüzeye sahip değilse buzz kaçınılmaz hale gelir.
Aslında çekiçle değil presle ve radyus bloğu ile yapılan profesyonelce bir perde demiri değişimi gitarda hiçbir deformasyon yapmaz. Ama bu demek değildir ki zamanı gelmeden hemen fret değişimi yapalım. Elde yeterli ve kaliteli araç gereç olmadan yapılmaya kalkışılan işin sonunun hüsran olacağı da açıktır. Atasözü ne güzel "alet işler el övünür"
Güzel günler dileklerimle.

Dunlop XL fret ile 15 yıldır aynı gitarı kullanıyorum. Ortalama iki sene de bir hasar gören, ezilen noktaları tesviye yaparım hiç değişmedi ve sorunsuz.
Bir çok luthier milleti nasıl söğüşlerim mantığı ile tesviye gereken durumlarda fret değiştiriyor. Bu işlemin ne zaman gerektiğinin tespitinin iyi yapılması gerekir, işini çok iyi bilen biri de yapsa gitarı deforme eden bir uygulamadır.
 
Yakın tarihte forumda Ankara ya da Antalya'da 200-250 TL bir fiyat okuduğumu hatırlıyorum.. Benim de aklımda 4-5 yıl önceye kadar 100 dolar civarı olduğu var ama şimdi kimse fret değişimine gerçekten değmedikçe o parayı vermez.. Ortalama fiyatları öğrensek güzel olurdu, hani şu kalite fret şu, jumbosu, çeliği şu filan gibi... Mesela bindingli gitarda fret değişimi luthiera ödenecek fiyata etki ediyor mu.. Risk artıyor, özen artıyor, dolayısıyla ayrılacak mesai artıyor..
 
Kendisiyle tanışıklığımız 10 sene öncesine kadar dayanıyor. İyi bir dost ve ileriyi gören, yerinde saymayan bir arkadaş.
Şu zamana kadar Hakan’a bir kaç defa gitar teslim ettim. Hepsinde de kusursuz bir işçilikle geri aldım. Bunun bir tek sebebi olabilir; sevdiğin işi yapıyor olmak!

Bundan 13-15 yıl kadar önce tünel taraflarında sayısız luthier gezdiğimi ve hepsiyle papaz olduğumu bilirim. Birine çok değerli bir gitar teslim ettim, adam sol telini si burgusuna, si telini de sol burgusuna takmış, 12. perde taraflarında çapraz duran 2 tel var. Savunması da ‘aa bizim eleman yanlış bağlamış, nasıl olur bu! Hemen söyleyeyim de düzeltsin.’ Yahu, gitarı senin işçiliğine güvenip de teslim ediyorum, sen neden çırağına veriyorsun ki!

Bir başkasına götürdüm, adam o kadar hor davranıyor ki gitara, teslim alacağım sırada kutusunda götürdüğüm gitar kenarda diğer gitarların üzerine yaslı bir şekilde yere temas eder vaziyette duruyor, el insaf! Bunun gibi bir çok örnekle de karşılaşıyorsunuzdur eminim. İyi olanlar da var, tenzih ederim.

Hakan genç bir beyin, bu işten sıkılmış biri değil, aksine sürekli yeniliklerden bahseden, kafaya takan, buluşlar yapan biri. Belki de sizin gitarınızı sizden daha çok düşünen biri.
Deneyin, arkadaş olun, verdiğiniz paranın hakkını alın.

Bu da zamanında götürdüğüm FP77. Uçları tek tek yuvarlatılmış (hemispherical) fretler ve bakımsız tuşenin fret sökümü sonrasındaki onarımı. Daha ne olsun!

AA.webp
 
Bundan 13-15 yıl kadar önce tünel taraflarında sayısız luthier gezdiğimi ve hepsiyle papaz olduğumu bilirim.

Bir başkasına götürdüm, adam o kadar hor davranıyor ki gitara, teslim alacağım sırada kutusunda götürdüğüm gitar kenarda diğer gitarların üzerine yaslı bir şekilde yere temas eder vaziyette duruyor, el insaf!
Cangöz'ün altındaki sokakta, bir apartman girişinde ismi lazım değil bir abimiz vardı, meşhurdur oralarda 90'lardan beri.. Aynen gitarları tezgaha koyuşunu, özensizliğini görünce vazgeçmiştim gitarı bırakmaktan.. içim acımıştı resmen... Onun sayesinde genç yaşımda sap ayarı, entonasyon filan öğrendim..
 

Geri
Üst