İkinci El Gitar Satışlarında Durgunluk

Epeydir favorilerimde duran gitarlardan bir tane bile satılan olmamış aylardır. Keza fiyatları da normal, neredeyse eski kurdan satılıyorlar. Ölü fiyat olmadığı sürece bir şey satıldığı yok gibi. Bu sadece bende oluşan bir intiba mı?
 
Dolar kurundaki artış ile ikinci el fiyatları da biraz yükseldi. Eski deneyimlerime göre bu üstü kapalı kriz demek. İnsanlar ilk bu tip şeylerden kısıyor. Çok daha kötü zamanlar oldu. 700 iraya Meksika stratların, 1300 liraya blues junio'rların, 900 liraya Ibanez 2550'lerin satılmadığı ilanlara şahit oldum. Ekonomi kötüye gitse de satıcıları fiyat kıracak kadar zorlamadı bence.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet ben de hatırlıyorum o dönemleri ama yanılmıyorsam o dönem sıfır fiyatları da uygundu bu ürünlerin. Yani sıfır ve ikinci el arasında bir denge vardı. Şu anda fiyatlar arasındaki denge kaybolmuş vaziyette.
 
Bu konuda gercekten cok sikintili bir surecteyiz bence. Su anda biri proje gitari olarak uc gitar satiyorum. Satma sebebim de sattigim gitarlardan birinin, bir alt segmentinde baska bir modelini almak. Alt segment gitari sifir olarak 18500 liraya alabiliyorum. Ust modelini ise 10000 liraya satarken alti aydir bir teklif bile almadim. Diger iki gitarim icin de durum bu ve piyasanin 1000-2000 lira altindan satiyorum. Eskiden de bir donem ilana koymustum 2600 dolara ve bircok teklif almistim. Su anda 2100 dolara tek mesaj almiyor bu gitar.

Bunun yaninda ikinci bir sorun var ki, insanlar kendi gitarlarina da o kadar abuk fiyatlar istiyorlar ki, konusup anlasilabilecek bir ortak nokta bile olusmuyor. Su anda fenderler icin, usa standardlar ile reissue -hatta elite serileri- ayni fiyata gidiyor. Gibson les paullerde ise traditional modelleri standardlardan pahaliya satilmaya calisilirken, historic seriesler standard fiyatlarina ilanlarda surunuyor. Zamaninda 'epiphone custom mi les paul studio mu' diye basligi acilan gitarlari 4k liralara gecirme cabalarinda olan bayagi kisi var. Bu kisiler satis yapabiliyorlar mi bilmiyorum ama piyasada uygun fiyata ekipman satmaya calisan cogu kisi oylece bekliyor.

Benim cikarimima gore, insanlarda artik "ucuza almazsam elimden cikaramam" algisi olusmus durumda. Bu yuzden kimse cok uygun oldugunu dusunmedikce bu tarz zevklere para vermek istemiyor. Yani kendi kendini olduren bir sistem, sebebi de ekonomik belirsizlik ve her an degisken olan piyasa.
 
Piyasa bayadır ölü. Nakit tedavülden kalkalı zaten baya zaman olmuştu, herkes takas peşinde. Şahsen her sattiğımı en fazla sahibinden deki en düşük ilan fiyatına koyarım, 1 senedir falan rahatlıkla sattığım hiç bir şey olmadı. Örneğin sıfırı şu an 5000 tl olan ec1000 satıyordum 2500 tl ye, 1 aydır mesaj yok :) Üstelik bir de nereden çıktıysa, piyasaya saçma sapan fiyatlara gitar koyma trendi başladı, 10000 tl ye Les Paul'ler 5000'e Ibanez ler türedi, piyasa iyice saçma bir hal aldı. Ne zaman düzelir, düzelir mi bilinmez. Düzelene kadar orta halli ekipman ile takılmak en mantıklısı gibi.
 
Yıllardır piyasadaki en ucuz fiyatla mal satmaya calısmama rağmen 2 gitarıma da doğru düzgün teklif gelmedi şu son bi yılda falan. Eakiden amfi alıp satardım o da bitti
 
Piyasadaki durgunluk başka birşey milletin fiyatlama mantığı başka birşey. Fiyat arz ve talebin kesiştiği yerdir, onun dışında alım satım olmuyorsa geçin gitsin. Şu kadar fiyat girmiş diye insanlara takılmayın zaten mantıksızsa o fiyat satamayacaktır.
Durgunluk ayrı bir mevzu malum memlekette ciddi kriz var ve herkes nakdine sıkı sıkı tutunuyor. Mesela 10bin liralık Eclipse ilanım var 5bin liraya soran yok. Eloğlunun LP’e, Strat’a girdiği fahiş fiyatla beni arayan olmamasının ne alakası var? 😁
 
Standard Meksika Fender sıfır satış fiyatı 3-3.6 arası değişiyor. Hatta şu aralar indirimde.

2. elde istenilen fiyatlar ise 3 civarı.

Kim neden alsın bu gitarı? Üstelik nakit sıkıntısı var insanlarda ve aklı olan para tutuyor harcamak yerine.

Amerikan Fenderler'de durum daha da vahim. 6 bin lira oldu sıfırı diye kızıyorduk, ikinci elleri 5-7 bin lira arası değişiyor artık.
 
1400 tl sıfırı olan gitarı 700 tl ye anca satabildim. Millette para yok. Bu yüzden almayanlara kızmıyorum, duman penası vs felan teklif edene de kızmıyorum. Pahalıya satana da kızmıyorum.
 
Elektro gitar çalanların ekonomik sınıfı o kadar da iyi değil genel olarak. Dolayısıyla en çok etkilenen sınıf içindeler. Satılamaması çok normal. Kim bir gitara 3000 lira verir ki şu an? Ben vermem açıkcası çok ihtiyacım olsa bile daha uygun olanına yönelirim.
 
Sorun fiyatların yüksekliği değil istikrarsızlığı..Yani kurun belli bir süre -kişiye göre değişmekle beraber - 1,2,3 ya da 5 yıl bu oranlarla devam edeceği bilinse, bilsek alışverişe devam ederiz, edilir;cepteki paraya göre..En büyük kaygı şu an,örnekse 3000 tl ye alınan gitar, amfi ... vs fazla değil bir ay sonra 2000 tl ye mi iner, ya da 1 yıl sonra ne olur? Bundan emin olamıyoruz.Bu gidişle olamayız da.Üstelik buna karşın markalarda da- yabancı elbette- ciddi fiyat artışları var.Onların fiyatı ve bizim alım gücümüz arasındaki makas çok açıldı..
 
Bu yıl dahi birkaç gitar alan biri olarak perspektifimi paylaşayım:

Bu yıl aldığım son 3 gitarı sıfır olarak ve yurtdışından aldım.
Fiyat/Performans oranının yüksek olduğunu düşündüğüm gitarlar aldım.
Çok uzun vadeli düşünerek, model çeşidi olması için aldım.
Bütün gitarlarımdan memnunum. Hiçbirini uzun vadede dahi satmayı düşünmüyorum.
Almak istediğim birkaç model daha da var, fakat ne kur ne de bütçe şu aralar el vermiyor.

Yatırım gibi davranmadım. Limited, custom ya da büyük marka pahalı gitarlardan kaçındım.
Klasik sayılabilecek, kullanmaktan çizmekten yıpratmaktan korkmayacağım, modifiye dahi etmeyi düşünmediğim seçimler yaptım.

Önceki yıllarda ikinci el alıp modifiye ettiğim bazı gitarlar da var. Gitarın kendisi ucuza geliyordu modifiye imkanlarım da var diye almıştım, fakat bu gitarlar hep denk gelmişti.

Ayrıca daha sonra ihtiyacım olacak bir parayı da gitara yatırmadım. Borca gireceğim, aç yatacağım, altından kalkamayacağım bir duruma düşecek olsam almazdım.

Sonuç: Kafam rahat.
 
Sorun fiyatların yüksekliği değil istikrarsızlığı..Yani kurun belli bir süre -kişiye göre değişmekle beraber - 1,2,3 ya da 5 yıl bu oranlarla devam edeceği bilinse, bilsek alışverişe devam ederiz, edilir;cepteki paraya göre..En büyük kaygı şu an,örnekse 3000 tl ye alınan gitar, amfi ... vs fazla değil bir ay sonra 2000 tl ye mi iner, ya da 1 yıl sonra ne olur? Bundan emin olamıyoruz.Bu gidişle olamayız da.Üstelik buna karşın markalarda da- yabancı elbette- ciddi fiyat artışları var.Onların fiyatı ve bizim alım gücümüz arasındaki makas çok açıldı..
Sorun piyasada ki beklentiler değil. Biz yatırımcı değiliz ki istikrarsız kurda tüketimden vazgecelim. Uzun süredir kur 4.5 5 arasında takılıyor. Merkez bankası 5 e yaklaştığında politika uygulamaktan çekinmiyor. Yanı kurun 5in uzerine çıkacağını hiç mi hiç sanmıyorum. Yeni ekonomi bakanı belli olmadan söylemek yanlış olur ama( hoş mehmet simsek ne yaptığını gayet bilen bir iktisatçı) 4.5 altına da ineceğini en azından 1 yıl geçmeden mümkün görmüyorum. Fantastik faiz artırımları olmazsa tabii. Ama ben -kast ettiğim tüketici- gayet istikrarlı gormeme rağmen tüketim yapmıyorum çünkü yapamıyorum. Doların yükselmesi bizim piyasayı malesef doğrudan etkiliyor ve gelirim de ki artışlar kur artışının çok altında olduğu için gitarında talep esnekliği yüksek olduğu için yani gitar esnek mal bir diğer değişle almasam da olur dediğimiz bir mal olduğu için satış olmuyor. Burada çoğu kişinin orta seviye ve üzeri bir veya daha fazla gitarı var. Gibsonuda sonra alırız gretsch zaten iş görüyor diyoruz. Bu durum satışları iyice zora sokuyor.
Bir diğer değişken de kurdan gitar kadar etkilenmeyen normal enflasyon düzeyinde artış gösteren giyim aksesuar vb. Ürünler gitar almaktan daha cazip geliyor. Çünkü hepimiz rasyonel bireyleriz diye düşünüyorum. Önceden bir gitar 2 ayakkabıysa şimdi 1 gitar 4 ayakkabı. Ayakkabı almak daha mantıklı. Daha elli tane şey var ama BENCE kurda ki istikrarsızlıktan ziyade kurun basitçe bizi fakirlestirmesi yüzünden bu sorunlar yaşanıyor.
Ya ben hala inanamıyorum. Sahibinden elektro gitar piyasası o kadar haraketli ki, her gün hiç yoksa 15 ilan giriyor. Neden dolar cinsinden satılmayan, parçalarını yerli malzemeden üreten ve doğru olarak uyguna üreten bir yerli gitar firması hala kurulmadı. Seri üretimden bahsediyorum. Ülkede odun mu kalmadı ya!
 
Bence herşey bütçe vs ile alakalı değil. 1 yıldır 350 Tlye SX gitar ilanım var mesela satılmıyor. Demek ki doğru kişiye doğru zamanda uygun fiyatlı ilanının ulaşamaması dışında belli bir şey daha var o da seçicilik.

Ayrıca esas sorun bence global olarak gitar satışlarında azalış ve yurdumuz insanının gitara biçtiği değer. Bir cep telefonuna gözünü kırpmadan 5000 tl harcayan kişi konu gitara geldiği zaman at pazarlığına çevirebiliyor işi. Ekonomik durgunluk gerçeği göz ardı edilemez ama başka faktörler de en az o kadar baskın.
 
Sıfırına göre ikinci el fiyatların artması normaldir her sektörde bu şekilde 15 bin'e aldığınız araba şu anda 30 bin TL.
Paranızın değer kaybetsiyle ilgili ekonomik bir durum ona takılmayın. Sıfır fiyatını baz alacaksınız her zaman eski dolar kurundan aldı diye eski dolar kurundan satılmaz sonuçta yenisini yeni dolar kuruyla alacak satan.

Bu işi ticari amaçlı yapmazsanız her gitarı satar yeni gitarınızı alırsınız, ama bizim müzisyenlerimiz müzik yapmak yerine biraz ticareti sevdiklerinden aman 300 tl aşağı satmasın diye sevmedikleri gitarı 2 yıl daha çalıyorlar halbuki bırak 300 tl aşağı sat git sevdiğin enstrumanla güzel müzikler yap. Biraz Ticari biraz Müzisyen olarak bu işi yaptığımdan az biraz daha objektif bakabildiğimi düşünüyorum bu konuya.
 
Geri
Üst