Kaloriferin önüne gitar konulursa ne olur?

Olabilir. Çok sıcağın gitara pek bir zararı olmaz (Kaloriferden bahsediyorum, yaz günü arabada bırakmaya falan kalkmayın nitro gitarlarınızı aman diyeyim) fakat sıcaklık değişiminin olur. Kalorifer dediğimiz şey 7/24 yanmıyor neticede, sürekli bir ısınıp bir soğuması ahşap ve metalin bir araya geldiği yerlerde (bilin bakalım neresi?, evet sap cebi) çatlamalara sebep olabilir.
 
Benim yurtdisinda gitarimi goturdugum bir luthier bana gitari mumkun oldugunca kalorifer vs gibi sicak yerlerden uzakta tutmami ve kilifinda bulundurmami soylemisti. Kalorifiren yani sira ortamin nemi de onemli bir faktor.
 
Mesela benim gitarlar evde ufak bir hobi odasında. Kalorifer sürekli kapalı, evin ısısı yetiyor. Gitarlar pencereden uzakta gölgede. Cam açıp havalandırmak için de gece ayazı öğlen sıcağı değil de daha ılıman saatleri seçiyorum. Bir kere bile ortam kaynaklı sorun yaşamadım.
 
Sıkıntı sıcak olması değil, sıcaklık farkının çok olmasıdır. Sadece gitarla sınırlı olmayıp herhangi bir eşya yüksek sıcaklık farklarında genleşme ve büzüşme kaynaklı olarak zarar görür. Bu yüzden sıcaklık aralığı mümkün olduğunca az olmalıdır.
 
Bu arada ne tip gitar olduğu da önemli, klasik gitar filan ise geri dönülmesi zor bükülmeler yaşanabilir. Sıcak şehirlerden klasik gitar alınmaz diye duymuşluğum çok vardır mesela.
 
Benim 3 gitarım da kalorifer peteğinin üstünde duruyor. Şahsen bende bir sap atması oluşmadı ama, bu benim yaşamımla alakalı tamamiyle. Gitara sıcaklığın etkisinin çok büyük olduğunu söyleyemeyiz. Yani daha doğrusu gitarlarımız ani sıcaklık değişikliklerinden (gece-gündüz evinizin sıcaklığının oynaması gibi) daha çok etkilenirler. Aynı mantık kalorifer üstüne koyman için de geçerli. Ben şahsen kışın odamda bulunan evcil kemirgenlerim yüzünden belirli bir sıcaklıkta sabit tutuyorum. Odada ani sıcaklık değişimi olmayacak şekilde havalandırıyordum. Doğrudan güneşe maruz kalmayacak şekilde ve mümkün olduğu kadar sıcaklık değişimi olmayacağı bir pozisyonda tutman daha sağlıklı olur görüşündeyim.
Aile evinde kalırken evimizde ısınmak için soba yakardık, soba yaktığımız odanın kapısı kapalı olurdu. Yatak odamla da tahmini sıcaklık farkı bi 10 derece kesin vardır yani. Gitarı içeri götürmeye korkardım ben, bir ara bu ani sıcaklık değişiminden acaip sesler gelirdi, ben de çözümü gitarı sıcak odaya götürmeden önce kalın bir softcase ile götürmekte bulmuştum.
 
Genel de hangi enstürman olursa olsun sıcağa konulması tavsiye edilmez serin bir yerde muhafaza edilmesi daha iyidir sap ayarları ve entanasyon bakımından.
 
Geri
Üst