Diy Analog Synthesizer

Selamlar,

Aylar önce yine bu forum aracılığıyla kafamdaki analog synthesizer projesi için piano tuşu aramıştım. Sağolsun bir kaç arkadaş baya yardımcı olmuştu. Benim o dönemde biraz dolu olmam ve bir türlü cesaret edememem nedeniyle proje ertelenmişti..

Yaklaşık 3 ay önce canımın sıkılmasıyla beraber işe başladım. İstanbul Tünel civarında hurda bir tuş takımı buldum. Ankara'da Konya sokağın yollarını aşındırdım (beni görünce iç çeken insanlar var artık orada :D). Ellerimde bi sürü havya yanığı oldu. Bol bol talaş tükürdüm kasanın yapım aşamasında (marangozla beraber 10 güne yakın zamanda yapabildik). Vesaire.....

İlgilenenlere hemen fotoğrafları yüklüyorum:

5.jpg

4.jpg

3.jpg

Bunlar kasanın bitmiş halini gösteriyor. Bu aşamada devre kartlarıyla uğraşıyordum. Sağolsunlar baya zorluk çıkardılar :)..

Panelwork.jpg

Ön panel yapım aşaması.. Dizayn için Front Panel Express kullandım.

innards.jpg

innards2.jpg

Panele devre karlarının bağlanması. Tam bir işkence. Gökkuşağı kablolardan 15 metreye yakın harcadım bitirinceye kadar.


4 VCO, 2 LFO, 1 Noise Generator, 1 Voltage Mixer, 1 12oct/db Filter, 2 Log-Lin VCA, 2 ADRS Envelope Gen. ve 1 4-8 Stage Phase Shifter Bir araya gelirse bu oluşuyor:
completefp.jpg



Yorumları bekliyorum arkadaşlar.

Herkese bol müzikli günler..
 
merhabalar bu işi inanılmaz güzel yapmışsın tebrik etmek gerek hatta desteklemek gerek ellerine sağlık.. gerçekten ses kaydı yapabilirsen çok güzel olur :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Merhaba

Evet tamamen kendi yapımım. Devre tasarımlarının çoğu bana ait değil. İnternetten rahatlıkla bulabilirsiniz. Bileşenlerin bağlanması sırasında da bir miktar teorik yardım aldım. Bu gibi sorular gelebileceğini düşündüğüm için yapım aşamasında da fotoğraf çektim :).

Ses kaydı konsunda fazla yardımcı olamayacağım. Projeyi bitirdiğim gün askere gittim. Şu anda da kışlanın internet kafesinden yazıyorum. Ama gitmeden önce ufak bir deneme kaydı almıştım:

KAYIT (sağ tıklayım "save as" - "hedefi farklı kaydet" deyince iniyor)

Bu kayıt için synthesizer ın Hi (2. VCA çıkışı) çıkışını Hiwatt G40 R12'ye bağladım. Bir SM57'yle de amfiyi mikrofonladım ve kayıt aldım. Tamamen rastgele tuşa basmalar ve çeşitli modüllerin denenmesinden oluşuyor. En azından bir fikir verir. 117 gün kadar daha kayıt alamayacağım ;)

Görüşmek üzere..
 
slm

off off off hasta oldum haribden güzel proje olmuş.. baya uraşmışsın.
bişey eklemeden edemiyicem benim böyle bi hastalığım var devreleri kabloları toplu ve düzgün görünce. tabi karmaşıklık olucak biraz bu devre gibi inanılmaz bi haz alıyorum.. o açıdan hasta oldum yani güzel yapmışsın ahşap filan....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Minimoog klonu değil. Minimoog'dan daha opsiyonel birşey olarak tasarlamıştım. Mesela analog synthesizedr tasarımlarının çoğunda 2 osilatör bulunur. Benim projede birbirinin aynısı, her biri aliminyum kasa ile manyetik alandan korunmuş (sonradan ekledim), sıcaklık değişimlerinden etkilenmemeleri için termal tölerans dirençleri eklenmiş (PTC) 4 tane osilatör var. Aynı anda 4 farklı dalga şekli üretebiliyorlar (sin, triangle, ramp, square). Modülasyon olanakları yanılmıyorsam Minimoog'dan farklı. Daha iyi olması için çalıştım ama Minimoog kullanmadığım, sadece teknik klavuzlarını didik didik ettiğim için birşey diyemeyeceğim.

Noise ve Random Gate modülü biraz daha gelişmiş bir modül. Standart white-pink noise gen. yerine daha kapsamlı bir devre kullandım.

Bir yerine iki LFO kullandım. Bunlar da aynı anda 5 farklı dalga şekli üretebiliyor. Birbirlerinin üzerine bindirildiğinde oldukça ilginç efektler oluşuyor.

12 oct/db filtre öğrediğim kadarıyla bir analog synth.'e karakteristik bir özellik katıyormuş. Fazla deneme imkanım olmadığı için birşey söyleyemeyeceğim. Ankara'ya döndüğümde ilk işim synth.lardan iyi anlayan bir arkadaşa verip tam bir deneme sürüşü yaptırtmak :). Bana göre harika çalışıyor.

Aletin içinde iki tane VCA var. Bir tanesi içeride bütün girişlerin bağlandığı amfi, ikincisi de kontrollerinin panelde görülebildiği amfi. Tüm modülasyon ve seçenekler bu amfiden yapılmakta. 440 Hz referans osilatörü de doğrudan bu amfiye giriyor. Bu bakımdan Minimoog'a yaklaşıyor olabilir. Bu fikir tamamen Robert amcamızdan :).

2. VCA'ı ve filtre yi iki ayrı ADSR env. gen. kontrol edebilmekte. Ankara'ya döndüğüm anda iki env. gen.'a da birer açık-kapalı anahtarı yerleştireceğim. Bazen önceden belirlenmiş zamanlamalara bağlı olmayan sesler veya kesintisiz filtre efekti gerekebiliyor..

Panelde azcık yer artınca hemen bir efekt koyayım dedim. Analog delay düşünüyordum ama elimde zaten güzel bir delay pedalı olduğunu göz önünde bulundurunca baba bir ohase shifter yapayım dedim.

4 osilatör farklı notalara (harmoniklere ve alt üst oktavlara) akord ediliyor, üzerine 2. LFO ile modüle edilmiş güzel bir phase shift ekleniyor ve tahmin edin ne sesi çıkıyor? Tone wheel organ :D:D
 
Teşekkürler arkadaşlar..
Kullandığım servis sunucusunun günlük veri iletimi sınırlı olduğundan fotoğraflar bazen görüntülenemiyor olabilir. Ertesi gün kesin görünecektir. Geocities veri akışı yönünden kötü ama dosyalarımı silmiyor en azından :).

Bu projeyi buraya koymamın amacı, herkesin amatör işlerle başlayıp göze ve kulağa gerçekten hoş gelebilecek işler yapabilecek seviyede olduğunu göstermektir. Belirli konularda birey olarak her şeyi başarmakta özgürüz. Bazen de ortaya çıkardığımız işler para verip alabileceklerimizden çok da üstün (kimi zaman :D) ve tatmin edici olabiliyor ;).

Denemekten çekinmeyin arkadaşlar. Size bu forumlarda yardımcı olacak tonla insan var..
 
Maliyeti hakkında çok net bir fikrim yok. tek bir osilatörün parçalarının yaklaşık bir 50 ytl olduğunu hatırlıyorum. Genel toplamda 600-700 ytl'yi geçmez sanırsam (Hayatımdan da 6 ay düşmek lazım :D). Tabi bunun içine tasarruf önlemleri dahil değil :). Mesela osilatörlerin kalibrasyonu için kullandığım osiloskopu ödünç aldım bir tanıdıktan; frekansmetreyi de gidip ucuzundan almak zorunda kaldım.. Mal etmenin ötesinde projeye verdiğin zaman daha önemli, ki bence emeğin karşılığı kolayca ölçülemez..
 
Ha bir de Ankara'ya döndüğüm zaman bir arkadaşla beraber daha az yer kaplayan bir synth tasarlayıp yapmak istiyoruz. Midi girişli (standart voltaj kontrolleriyle beraber) güzel bir alet olacak. Siparişi olan var mı ? :D:D..
 
Bu tür şeylerde parçaların maliyeti ne kadar tutarsa tutsun bence harcanan emek öyle parayla ölçülemez ellerine sağlık çok güzel gözüküyor :)
 
Geri
Üst