Pedal Uyumu Problemi

Merhaba sevgili forum üyeleri,

Pedal dizmeye başladım. Elimde Morley Bad Horsie 2 Wah pedalı, Artec 8 Band EQ pedalı, MXR Fullbore Metal pedalı ve Digitech Digidelay pedalı var. Sinyal zincirimde bu sırayla diziyorum ve bu pedalları Pighog 1000 mA daisy chain güç kaynağı ile elektriklendiriyorum. Ara kablolarım normal Kirlin pedal jak kablosu ve amfi-pedal ve gitar pedal jaklarım da 3 metrelik ve 5 metrelik iki jak kablosu. Bu pedalları ayrı ayrı Blackstar Fly 3 (3W mini transistörlü amfi) ile çok uyumlu kullanabiliyorum. Ancak tüm sinyal zincirini kullanınca inanılmaz bir volume kaybı yaşıyorum ve tizlerim inanılmaz kayboluyor. Sorunun olası sebeplerini ve çözümlerini bilmiyorum. Yakın zamanda MXR DC Brick tarzı bir güç kaynağına geçeceğim gibi duruyor. Pedalları Ankarada grubumla Noxus ve benzeri yerlerde amfiye girmek için aldım. Blackstar amfiyi sadece yüksek sesli bir amfim olmadığı için deneme amaçlı zincire bağladım, normalde sadece gitarla çayırda çimende çalmak için kullanıyorum yani sinyal zincirini kullanacağım asıl amfi bu olmayacak.

Yardımlarınızı, önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler şimdiden.
 
Güç kaynağından değildir. Kablolama çok önemli, üst kalite jak ve kablolar inanılmaz derecede kaybı önlüyor. Buffer da kullanılıyor bu durumlar için ancak daha çok sayıda pedalı olanlar kullanıyor genelde. True bypass pedalların sayısı da önemli. Bazı pedallarımda, volume kaybı ya da sinyalin güçsüzleşmesi değil ama üst frekanslarda belirgin bir tıraşlanma oluyor. Canlılığı korumak için kablolama ya da buffer dışında aklıma bir şey gelmiyor. Kirlin'in çok kötü kabloları vardı bir ara bende mesela onlar direkt buna sebep. Daha iyi kabloları da vardır ama muhtemelen.

Bu arada Eq pedalını ton şekillendirme amaçlı kullanacaksanız, drive pedalından sonraya koymanızı tavsiye ederim. Gain boost yapmak gibi bir amacınız varsa yerinde dursun ama o ayrı :) Bilindik kullanım senaryosu genelde ton şekillendirme olduğu için belirteyim dedim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Önerileriniz için teşekkürler. Sanırım en ucuz çözüm denemem kablolamayı iyileştirmek yönünde olacak, eninde sonunda kablolama değişimi yapmam gerekecekti sanıyorum.

Bu arada EQ Pedalı öneriniz için de teşekkür ederim @forbidden_city . Açıkçası öncelikli olarak tone shaping ve lead boost arasında gidip gelen joker bi pedal oldu benim için :) ama EQ pedalını tone shaping için kullanıp gain boost/lead boost için clean boost veya overdrive pedalı da aklımdan geçmedi değil. Bu arada pedal dizme sebebim Melodeath/Metalcore tarzındaki grubumuz içindi ama ayriyeten Stratımla rock ve blues çalmak için de bir OD/boost pedalı eklemeyi de düşündüm setupıma.

Pedaldan alınan distortion için gain stacking yapılır mı, OD mi boost mu kullanmalıyım? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler.
 
Pedaldan alınan distortion için de yapılır. Tube Screamer ismini aldı diye illa lambalı amfiyle kullanmaya gerek yok :p İstenen şey gain olduğu sürece olur.

Ben rack sistemimde onun için de eq kullanıyorum ama :) Tonu istediğim gibi şekillendirerek -ya da tamamen aynı bırakıp yalnızca volume ekleyerek- boostlamak benim elimde.
Pedal olarak ise Mooer Green Mile var bende işimi görüyor. Ben boost pedalına pek anlam yüklemiyorum açıkçası, ha bu demek değil ki memnun değilim, tam da istediğim şekilde midler öne çıkacak şekilde gain boost alıyorum. Altları tıraşlıyor ama bu tip pedalların pek çoğu, TS temelli olanlar mesela. Solo için belki low-end pek önemli değil ama üst tellerde çalarken fark hissediliyor. Bu altların tıraşlanması meselesi bazen avantaj da olabiliyor tabii, size kalmış. Göreceğiniz üzere ben kayıtlarda tonu istediğim gibi tutabilmek için başka yol tercih ediyorum, canlı çalımda ise çok önemli değil diyip bir basit pedalla işimi görüyorum.

Tabii bu yazdıklarım Fullbore'dan bağımsızdı, benim hiç sevmediğim pedallar o tipte pedallar. Bence en ucuzundan bir şey koyup, iş görür seviyede işi çözün gitsin. Daha nefes alan bir drive pedalı kullanıyor olsaydınız sonuçlar daha değişken olurdu ama. Yarın bir gün başka bir hi-gain pedalı kullanırsanız kenarda dursun bunlar aklınızda :)
 
Yukarıda söylenenlere katılmamak mümkün değil. Fullbore gerçekten kötü bir pedal! Metal zone un adı çıkmış ama Metal Zone kıyaslandığında Fullbore dan çok daha iyi. Sorunun çözümü iyi kablolar ve buffer. Kablolar için en uygun çözüm kaliteli jacklar(Amphenol ve Neutrik) ile kaliteli bulk kabloların(Klotz) birleşimi. Buffer için de kendi ürünümüzü önerelim; Pluton Music
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Merhabalar tekrardan, önerileriniz için teşekkürler! Kablolamamı baştan aşağı yeniledim ve volume, frekans kayıplarını önledim. Bu sayede Fullbore'un setuptaki asıl tonlarını duymaya başladım ve dediğiniz gibi wanna-be bir distortion pedalı olduğunu anladım.
Gitarım Epiphone SG G 400 Goth(modifiyesiz) model 2010 serilerinden bir gitar. Amfi ise şu anda bütçem olmadığı için çıktığımız sahnede ne varsa o oluyor :D:DBu setupta overdrive ile gain stacking yapabileceğim amp-like distortion karakterinde bir pedala geçmeye karar verdim. Grubumla In Flames, Amon Amarth, Trivium, Children Of Bodom tarzında çalıyoruz. Mesa'nın pedallarını youtubedan dinlediğim kadarıyla sevdim. Siz değerli üyelerden f/p açısından verimli önerilere açığım. Saygılarımla.
 
Kablolama cidden işi çok değiştiriyor. Her biri 30cm Kirlin’in kötü kablolarından kullanırdım, Evidence’a geçtim, manyetik değiştirsem böyle bir fark almazdım..
 
Merhaba,
Tone shaping için eq pedalınızı kullanmanızı bu nedenle od/distortiondan sonraya koymanızı tabsiye edebilirim.
Distortion pedalınızı lütfen değiştirin (tabiiki sizin tercihiniz ancak fullbore iyi bir distortion değil kanımca). Şahsen, ampliye inputtan girilecekse od pedallarının hali hazırda overdrivea girmiş bir amplinin sesine olumlu ablamda daha fazla kaykı yaptığını düşünüyorum.
Tiz kaybınız kuvvetle muhtemel kablolardan. Kablolomayı değiştirdiğinizde fark edecektir ancak gitarınızdan çıkan sinyalin kaybını minimize etmek için pedal zincirinizin en başına bir buffer muhakkak ekleyin. Pedal zincirinizin ya da kabloların uzunluğu önemli olmasın, bence yapın bunu. Daha geçenlerde denedim, buffer çok farkettirdi. Rock fabrik effectsin yorumuna bu anlamda katılıyorum, kendilerinin buffer pedalını denemiştim, çok memnun kaldım, onu da öneririm.

Esenlikler dilerim.
 
Geri
Üst