Procesörden lambalı amfiye geçiş sürecim

@thetoneking Son iki yorumuna istinaden ... dijitalleşmeden uzaklaşmak istiyorsan bile ID:TVP serisi değil uzak durman gereken, daha ziyade modelleme amfilerinden kaç ... öte yandan Laney çok iyidir lafım yok ama kriterin F/P ise, bu durumda da ID:TVP yine mükemmel F/P olur. Ben de ID var ve yanına/yerine ufak lambalı alacak olsam 12R ilk tercihlerimden olurdu.
 
Merhaba,

Analog sistemlerde çalacağınız müzik tarzına ve performans göstereceğiniz yere göre hareket etmeniz paradan ve zamandan tasarruf sağlayacaktır. Keza amfi, kabin, pedal vs. derken sınırsız seçenek mevcut.

Madem uzun yazıyoruz, ben de her seviyedeki insan için öncelikle lambalı amfinin olayından yalan yanlış biraz bahsederek başlıyorum.

Bildiğiniz üzere amfi gitardan gelen sesi yükseltiyor. Elektro gitarların ilk zamanlarında clean clean parçalar var. Ancak bu eserleri büyük sahnelerde duyulabilecek kadar yüksek seste çalmaya kalkınca amfilerin gücü yetmiyor ve overdrive’a giriyor. Ses bozuluyor. Bu sebeple daha yüksek headroom’a sahip yüksek wattlı amfiler üretiliyor ki sesi yüksettikçe clean tonlar bozulmasın, kirlenmesin.

Yani neymiş yüksek seste temiz ses elde etmek için yani konser verirken davul sesi bastırmasın, kalabalık/büyük salonda herkes duyabilsin isteniyorsa yüksek headroomlu yani yüksek wattlı amfi gerekiyor.

Düşük seste hesdroom’u aşıp OD’ye girmek istiyorsanız, düşük güçlü bir amfi daha kullanışlı olacaktır. Ancak bu amfiyle konser vermeye kalkmak yukarıdaki sorunlara neden olabilir.

Bu arada lambalı amfilerde kaç watt olursa olsun ses açtıkça lezzeti artıyor. Amfinin gücü ne kadar yüksek ise headroom’u da o kadar arttığı için OD’ye girmek o derece yüksek ses talep ediyor demiştik. Bunu pedallarla aşabilirsiniz. Ancak kısık seste OD’ye pedalla girmeye kalktığınız zaman alacağınız ton pedala göre çok değişkenlik gösteriyor. Yani kısacası amfiden çok pedalın tonunu alıyorsunuz. A pedalından farklı bir ton, B pedalından farklı bir ton elde ediyorsunuz. Bu noktada da pedalları denemeniz gerekli. Transparan OD denilen pedallar sesi etkilemiyor deniyor. Tubescreamer, blues driver vs. gibi pedalların da kendince tonları yani tabiri caizse renkleri var. Renklendiren, coloured pedal vs. deniyor bunlarada. Hepsinin seveni de var, sevmeyeni de var. Tamamen öznel. Bununla birlikte her amfi her pedalı almayabilir. Özellikle fuzz pedallarında sıkıntılar olabiliyor diye biliyorum. Bu sebeple pedal platform diye tabir edilen amfiler var. Bu amfilerin pedallarla etkileşimi başarılı diye deniyor.

Amfide clean’den başka hi-gain kanalları da varsa bu yolla da pedal gibi kısık seste OD elde edersiniz. Ancak yine kısık ses, yüksek ses kadar tatmin edici olmuyor.

İşin bir de kabin kısmı var. Yani kullanacağınız hoparlörün boyutu, karakteristiği, kabinin fiziksel hacmi vs. de alacağınız sese etki ediyor.

Özetle tona etki eden faktörler:
1- Amfi
• Gücü yani headroom’u
• Tasarımı: yani lamba türü, elektronik yapısı vs.

Bu marka, seri ve modele göre değişiyor. Aynı markanın, aynı serisinin, farklı modeli farklı tonlar veriyor. Bu iç detayları sonradan modifiye etmesi pek kolay değil sanırım. Yani bu lambayı çıkar, şunu tak vs. En fazla farklı üreticinin aynı model lambasını kullanırsınız. Ton biraz değişir. Amfinin clean, high gain vs. gibi kanalları, preampte tonun karakteristiğinin belirlenmesi, presence gibi tona ayar çekmenize yarayan ek özellikleri, reverb gibi efektleri kendi içinde barındırması, preamp (tonun karakteristiğinin oluştuğu bölüm) ile poweramp (sesi yükselten bölüm) arasına modulation, preamp pedalı vs. bağlamanıza yarayan fx loop olması hep amfinin tasarımıyla alakalı

2- Kabin
Yani kabaca hoparlör. Beats kulaklık ile Sony aynı sesi vermiyor sonuçta. Kabin simülatörleri de var. Kulaklık takıp çalışırken, kayıt alırken işe yararlar. Kullanmadığım için pek yorum yapamıyorum. Ancak amfiden kayıt almak için mikrofonlama yapmak gerekli. Kayıt alınan ortam (sessiz olmalı, oda için yankısı vs.), mikrofon, Ayrı bir karın ağrısı.

3- Pedal
Wah, volume, boost, compressor, drive (od, distortion, fuzz), modulation (chorus, vibe, rotary, phaser, vibrato, delay, reverb vs.)...
Her çeşit pedal marka ve modele göre başka sonuç veriyor.

3a- Buffer
Her pedal içindeki devre yapısından dolayı tondan emer. True-bypass olan pedallar ton emmediği iddiasındadır. Kimi pedal ise buffer içerir veya tercihen buffer açıp kapattırır. Buffer ise ton kaybını elemine etmek için elektronik devre ile biraz sese katkıda bulunur. Ayrıca pedal gibi de eklenebilir.

3b- FX loop
Özellikle modulasyon pedalları preamp öncesine ve preamp sonrasına (fx loop) bağlandığı zaman farklı ton sonuçları veriyor. Mesela delay efekti: Clean sesi delayleyip delayli ses sinyalini distortiona tabi tutmak ile, distortion sesi delay efektine koymak farklı sonuç oluyor. Çok cort anlattım sanırım ama

4- Kablo
Kalitesine ve kablo uzunluğuna göre tonu emer. Aynı gitardaki ton knobunu kısmak gibi. Bundan mümkün olduğunca kaçınmanın yolu ise kaliteli kablo kullanmak, kablo uzunluğunu kısa tutmak ve mümkün olan en az sayıda pedal kullanmaktır. Buffer ile de biraz desteklenebilir.

5- Güç
Pedalları beslenen güç tonda önemlidir. Daisy chain ile bir adaptörden birden fazla pedal beslemeye kalktığınız zaman ground loop yüzünden gürültü oluşur. Izole güç ünitesi (isolated power supply) kullanmak veya pedalları pil ile kullanmak gerekir. Pil takıp çıkartması, performans sırasında bitmesi, uzun süre kullanmayınca akması ve pedala zarar vermesi vs. gibi riskler içerir. Ancak en temiz sesi sağlar. Bununla birlikte od pedallarında karbon bazlı pil kullanılırsa zamanla pil bittikçe voltajı düştüğü ve pedalın headroomunu azalttığı için daha iyi overdrive sağlaması da mümkün. Yani 9 volt karbon pil taktığınız bir od pedalından alınan drive pil bittikçe gücü 5 volta düşerek daha iyi bir sonuç verebilir. Duracell pillerde bu olmuyor.

Şimdilik aklıma gelenler böyle.

Gelelim uzun yazının kısasına. Rock, metal vs. çalacaksanız apartman dairesi için düşük wattlı bir amfi tercih edin. İhtiyacınız olan olmazsa olmaz efektleri belirleyin. Sonra deneyin. Ondan sonra alın.

Amfiyi “konserde de kullanırım, 100 wattlık x marka çok iyi bir amfi! İlla alacağım” derseniz de amfiyi istediğiniz kadar zorlayıp, tonu elde edip, sesi düşük almak için attenuator aletlerine bakabilirsiniz. Bu konuyu da araştırın, amfi kriterini watt öncelikli değerlendirmek zorunda kalmazsınız. Mesela 9-10k bir parayı gömebilirseniz Universal Audio-Ox Box hem attenuator hem kabin simülatörü olarak başarılı diyorlar. Tabii ki muadilleri de çeşitli fiyatlarda mutlaka vardır.

Tabii ki hepsi bütçe meselesi. Analog sistemler maalesef baya cep yakıyor.

Bunca bilgi için baya vakit ve nakit harcadım, ki daha başlardayım. İlgilisine hazır bilgi olsun. Yalan, yanlış bir bilgi yazdıysam düzeltmekten çekinmeyin. Çoğu yazdığım da yüzeysel ancak temel bilgiler.

Bugünkü zamanımızın sonuna geldik. Herkese iyi forumlar. \m/
 
Geri
Üst