Manyetik Seçimi

Yalıtım işleri kolay ve teferruat, önemli olan bu gitar çalınabilir halde mi? Bence elektronik işlerinden önce alt ve üst eşikleri halledip, burguları takip, sonra da telleri takip akort ederek akustik olarak birkaç gün çalın bakalım gitar stabil kalacak mı? Gitar sap-govde olarak stabilse sonra elektronik işleri kolay.
 
Uğraşınız için tebrikler, emeğinize sağlık. Eğer tel takıp çalmayı düşünüyorsanız bazı kritik noktalarda sizi uyarmam gerekecek. Her bir gitar teller takılıp akort edildikten sonra falsolarını göstermeye başlar.

1. 009 no'lu bir tel takımı standart akort düzeninde yaklaşık 38 kg'lık bir kuvvetle sap ve gövdeyi birbirine yaklaştırmak için gerilim uygulayacak. Umarım sapınız ve sap-gövde birleşiminiz buna dayanır. Sap dayanır diyorsanız tavsiyem sap-gövde birleşim yerine arkadan destek parçası oluşturmanız.

2. Üst ve alt eşik o şekilde olmaz çünkü teller kolayca tahtayı ezip deforme ederler ve her akort edişte aşınma daha da ilerler. Bu nedenle sap genişliğinize göre bir üst eşik satın alın (plastikleri çok çok ucuz) ve ona uygun bir oyuk açıp tutkallayın. Alt eşik için de bütçenize göre çıkma veya ucuz yollu bir elektro gitar köprüsü satın alın. Bu size tel yüksekliğini ayarlama ve intonasyon yapabilme imkanı da sunacaktır.

3. Sap açısı, böyle yapıştırma saplarda sap gövde ile birleştirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli parametredir. Sap açısındaki çok küçük sapmalar aşırı yüksek teller veya çoğu perdede önlenemez cızlamalara neden olabilir. O nedenle bir dahaki projelerinizde vidalı (bolt-on) bağlantı denemenizi tavsiye ediyorum ki bu tür bağlantı düzeltmelere çok daha müsait.

4. Bu değerli hevesinizi ve emeğinizi boşa harcamamak adına gitar yapımı ile ilgili çeşitli kitaplar edinmenizi ve olabildiğince kaynak kitaplardan yararlanmanızı öneririm. İngilizceniz varsa internette de bolca kaynak var. Ayrıca çok düşük maliyetlerle gitar yapmak başlangıç için bence de çok doğru bir yaklaşım olsa da kendi bilgi ve tecrübenize güvendiğiniz anda daha ciddi projeleri gerçekleştirmeye çalışın ki ortaya çıkan sonuç yüzünüzü güldürsün.

Kolay gelsin :)
Tavsiyeni dikkate alıp plastik eşik aldım.Dediğin gibi oldu.Buradan belirteyim.Köknar veya diğer ismiyle göknar ağacı sakın almayın.Çok yumuşak bir ağaç.Videosunu atıcaktım da format izin verilmeyen bir uzantıya sahip yazıyor.Nasıl paylaşabilirim videoyu?
 

Youtube'a atmak zorunda kaldım.Bu zamana kadar yardımcı olan tüm forum üyelerine teşekkür ederim.(Normalde saz çalıyorum.Gitarı denemek istedim.Hiçbir nota bilgim yok arkadaşlar bağlamayı da kara düzen çalıyorum.Bu yüzden nota karıştırmış olabilirim.Asturias çok sevdiğim bir müziktir.Çalmaya çalıştım.Umarım beğenirsiniz)
 
Merhaba sevgili forum üyeleri,
Telecaster yapımı için sap, gövde ve geri kalan parçaları toplamaya başladım. Elimde swamp ash diye tabir edilen ağaçtan 2 parça gövde var. Maple sap ve maple tuşeli sap alacağım yakın zamanda. Aklımda öncelikli olarak p90 sap ve telecaster köprü manyetiği kombinasyonu var. Bu iki manyetiği seçerken dikkat etmem gereken sayısal parametreler nelerdir, hangi manyetikleri önerirsiniz? Hangi potları ve kapasitörü almalıyım?
Blues, classic rock ayarında bir sound istiyorum. Twangi eksik olmayan ama orta ayarda drivelara da cevap veren bir ses karakteri aradığım bir unsur. Amfim de sahnede ne varsa ve evdeki vox valvetronix vt20x, daha çok fender blackface simülasyonlarını, vox ac30 ve marshall simülasyonlarını kullanıyorum bu modellemeli amfide. Teşekkürler şimdiden.
 
Geri
Üst