Kayıt Programları Sorular\Sorunlar

Merhaba arkadaşlar. Bu başlık adında da belirtildiği üzere ses kayıdı ile alakalı programlar hakkındaki sorularınız ve sorunlarınız içindir.

Başlık Windows Ses Kaydedicisi ile başlayıp Cubase,Pro Tools,Sonar gibi çok daha gelişmiş bütün programlarla ilgili ve alakalıdır. Bu programlarla alakalı her tür derdinize derman arayabilirsiniz. Ben elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım sorularınızı ama bilen esirgemesin paylaşalım öğrenelim.

Müzik Teknolojileri bölümünün dahada işlerlik kazanması için ve aranılan bilgilere daha kolay ulaşılabilmesi açısından açılan birkaç bölümden biri bu. Umarım düşünüldüğü gibi işe yarar.

Haliyle bundan sonra daha kişiye göre değişen tartışmaya açık konular harici kayıt programı soruları burada sorulacak diğerleri kilitlenmeye ve forum yüzeyinden silinmeye mahkum kalacak.

Eğer bazı programlara (misal Cubase) yüklenilmeye başlarsa başlıkta onları ayırıp başka bir sabit başlığa geçebiliriz.

İyi günler.
 
Merhabalar. Güzel bir başlık olmuş. İlk sorunuz da benden olsun:)

Benim problemim kabaca şu: Cubase SX3 kullanıyorum, bu programda kullanmak için henüz herhangi bir davul VST si indirmedim, şimdilik Cubase ile birlikte gelen "LM-7" isimli VST yi kullanıyorum. Ancak sorunum şu ki: davulun yazılı oldugu MIDI kanalını sözünü ettigim "LM-7" ye yönlendirdigim zaman, diğer enstrümanların yazılı oldugu MIDI kanalları ile VST arasında acayip bir senkronizasyon problemi oluyor. Yani örnek vermek gerekirse, bass gitar ve piyano normal MIDI kanalında iken, davulu "LM-7" ye yönlendirdigim anda bu uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Davul ayrı telden, piyano ve bass gitar ayrı telden çalıyor kabaca :)

Kullandıgım MIDI outputu, Windows'un default MIDI outputu olan "Microsoft GS Wavetable SW Synth". Ses kartım ise M-Audio Firewire Solo, ancak bundan önceki ses kartımda da aynı problem vardı, sorunun ses kartıyla bir ilgisi olmadıgına kanaat getirdim. Muhtemel çözüm önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum çünkü bu sorun kafamı çok karıştırdı. Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet o sorun ses kartı ile alakalı değil. Bende yıllar önce aynı kartla çalışırken tam olarak aynı şeyi yaşadım. Şimdi problemin sebebi şu LM-7 gerçek sesleri yani wav olarak kaydedilmiş sample ları çalıyor ve bunların tetiklenmesi ile çalınması arasında ufak bir gecikme var. Fakat diğerleri standart midi den çalındığı için onlarda öyle birşey yok. Bunu çözmenin yolu hepsini ya Vsti lerden çaldırmak yada GS ten.

Ayrıca tahmin ediyorumki klavye davulu midi olarak yerleştirdikten sonra üzerine ses kayıdı da yapacaksın. Kayıdı yaptıktan sonra midi kanallarını başka vsti lere yönlendirmekte bu tür farklı telden çalma sorunlarına yol açıyor.

Önce yazdığın midi kanallarını vsti lere yönlendir hepsi uyum içinde çalsın sonra onların üzerine kayıt yap. Gs ile uğraşma boş yere.

Kolay gelsin.
 
Me_ThuS; kızmazsan bir sorum daha olacak :)

tilgarimo demiş ki:
kartım m audio firewere solo. gitarı enstruman girişne bağlıyorum ama kayıt yaparken sağ kanala kaydediyor. solda hiç ses yok. jak girişlerimin mono olmasından dolayı olabilir mi yoksa cubasede yapmam gereken bir ayarlama mı var? lütfen acil yardımlarınızı rica ederim

Aynı sorun bende de var, üstteki mesajımda belirttigim gibi soruyu yanlış başlıkta soran arkadaşla aynı ses kartına sahibim. Bu konuda bir fikriniz varsa müteşekkir olurum. Saygılar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu olması gereken şey bir problem değil mikrofon ve line girişleri mono birer kanal. O kartta da bu kanalları sağa ve sola panlamışlar. Kaydederken kayıt programında mono bir kanala yapacağını düşünmüşler. Ben stereo kaydetmek istiyorum dersen stereo bir sinyalin olmadığı sürece stereo kaydetmenin hiçbir kazancı yok sana. Eğer mikrofonun sesi monitörlerken soldan değilde ortadan gelsin istiyorsan solo nun ayarları içerisinde pan kısmı var onu ayarlayarak halledebilirsin.

Sonuç bir yerde ayarlama yapmana gerek yok. Sinyal mono olduğundan kayıtta mono olacak.

Bu arada kızmak gibi bir durum yok rahat ol. Bilgim dahilinde her tür sorunuzu yanıtlamaya çalışırım.

İyi günler.
 
Selamlar, ben de Cubase kullanıyorum ve şöyle bir sorum var.

İki ses kartı kullanıyorum. Birisi x-fi xtreme music ( creative ) diğeri de EM-U 0404.

İstiyorum ki cubase ses girişi olarak EM-U'yu görsün, çıkışı olarak da xtreme music'i.

Bu mümkün mü?

Teşekkürler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Evet mümkün fakat sürücü çakışmaları sebebiyle problem çıkabilir. Ama yapacağın şey giriş ve çıkışları istediğin şekilde atamak istediğin giriş ve çıkışları aktif yapıp üst sıraya alırsın. Cubase içindede Vst connections kısmında gerekli bus ayarlamaları yapıp bunu kaydedersen cubase her açılışında bu ayarları otomatik çağırabilirsin.
 
m audio firewire solo kullanıyorum.

amplitube 2.0 açıkken adobe audition a kayıt yapmak isteyince. ses kartı kullanıma uygun değil gibi bir uyarı yapıyor . ne yapabiirim ????
 
usta kusura bakma dediklerini anlayamdım.

ben seskartımı daha yeni aldım. bu işte çok yeniyim. biraz daha ayrıntılı anlatabilir misin. bu arada program demo ondan olabilir mi ???
 
Tam olarak bilemiyorum çünkü iki programı da kullanmadım teorik olarak anlatıyorum.

Programı açıp proje üzerinde ayarlamaları yaptın varsayıyorum.(Kanalı açtın giriş çıkışı seçtin vs.) Mikser üzerinde seçtiğin giriş gözüküyor olmalı.O girişe insert olarak yüklü olan plug-in leri girebiliyorsun. Amplitube u da aynı şekilde plug in olarak görür ve onuda ekleyebilirsin. Tabi bu elindeki ekipmana bağlı olarak belli bir gecikme yaratabilir. Direk dinleme için pek uygun bir çözüm olmayabilir. Denemek gerek.
 
sağol usta bir şeyler yapmaya çalışacağım ...

çoğu kişi cubase kullanıyor. onu kullanırsam sorunlarıma daha iyi çözümler bulabileceğimi düşnüyorum ...

teşekkürler ...
 
Pro Tools M-Powered Mac Book Pro da neden calismiyor?

merhaba arkadaşlar ben mac book pro intel 2.33 core duo kullanıyorum.işletim sistemimin sürümü Mac OS X 10.4.11 . m-audio firewire 1814 ses kartım var. ve pro tools m-powered 7.3 ü kullanmak istiyorum. fakat universal binary yüklememe rağmen programı açamıyorum.tam açılacakken "pro tools quit unexpectedly" uyarısı veriyor.program orijinal ve açarken ilok da dahil bütün bağlantılarım yerinde. lütfen bana yardım edin. delirmek üzereyim. bütün param boşa mı gidicek?
 
Hayır boşa gitmez kesinlikle o konuda merakın olmasın. Mac ler konusunda pek tecrübeli olmadığımdan detaylı bir yorum yapamasamda. Sürücüleri ve programı tekrar kurmak derde deva olabilir. Hiç çözüm bulunamazsa satın aldığın yere başvur onlar zaten bu sorunu çözmekle yükümlüler.

Kolay gelsin.
 
Cubase'de amplitube plug-in'ini açtığımda hem amplitube'ün efektli sesini hem de gitarın ham sesini duyuyorum. Kayıtta sorun yok, sadece amplitube'deki ses kaydediliyor; ama çalarken biraz rahatsız ediyor ham sesi de duymak. Çözümü var mı?

(bu arada ses kartım sound blaster live! ama kx project driver'ını kullanıyorum)
 
Ses kartına giren ses işlenmeden de dışarı veriliyordur. Routing ayarlarından line in (mikrofon -artık hangisinden giriyorsan gitarı) sesini dışarı kapatırsan (playback sanırım) sorunun çözülecektir.
 
Cubase'de bir plugin çalıştırdığımda ( örneğin FM8, örneğin Edirol Orchestral ) klavyeden çalarken direkt olarak kulaklıktan duyuyordum çaldığımı. Ancak Sonar'da böyle bir özellik çözemedim. Yani kurcaladığım kadarıyla çok daha kapsamlı ve geniş bir program. Ama bir plugin kullandığımda, klavye vuruşlarımı görüyorum fakat sesi alamıyorum. Bunu nasıl çözebilirim ?

not : I/O seçenekleri :
I = USB Keystation 61es ( midi klavye )
O= Uyguladığım Plugin ( Cubase'de çalıştığı gibi uyguluyorum fakan Sonar'da çalışmıyor. )
Drum Map seçtiğimde klavye ile müdahale edebiliyorum, sadece plugin'lerde sorun var .

Şimdiden teşekkürler.
 
Geri
Üst