Dolar kurunun enstrüman,ekipman ve tüm malzemelere etkisi

Geçen amfi lambası bakayım dedim benim amfiye en uygun fiyat performans ürünü 150 liradan başlıyor. 15 20 dolarlık lamba burada 200 lira ediyor.

Bir tarafta 20 birim vererek sahip olmak var diğer tarafta 200 birim... Vay efendim sonra kimse çıkıp demesin ki ekmeği dolarla mı alıyoruz. Hele ki gitar, amfi, pedal vs hiç değinmiyorum daha fazla konuşursam siteyi kapatırlar.
 
Geçen amfi lambası bakayım dedim benim amfiye en uygun fiyat performans ürünü 150 liradan başlıyor. 15 20 dolarlık lamba burada 200 lira ediyor.

Bir tarafta 20 birim vererek sahip olmak var diğer tarafta 200 birim... Vay efendim sonra kimse çıkıp demesin ki ekmeği dolarla mı alıyoruz. Hele ki gitar, amfi, pedal vs hiç değinmiyorum daha fazla konuşursam siteyi kapatırlar.

İyi de zaten 20 dolar 130 lira ediyor, vergi vs de ekle, 150-160 civarı ...neye kızıyor herkes anlamadım, satıcı marjlarına mı? ki onlar da eskisi gibi fahiş değil artık...
 
Arkadaşlar gerçekten bıktım bu doların yükselmesinden.
Sürekli artık buradan takip eder oldum: Dolar Kuru (USD/TRY) Bugün Ne Kadar? Alış Satış Fiyatı ve Canlı Grafikler Hayır yani neden alacağımız enstrüman, ekipman ve malzemeler dolar kuru üzerinden satılıyor ki....
Çünkü ithalatçılar dolar/euro üzerinden alıyorlar mallarını. Malum bizim de stabil bir ekonomimiz yok. Çok basit anlatmak gerekirse, bugün 100 dolara alıp 600 lira'ya mal ettiği 700 tl'ye sattığı bir ürün hayal edelim. Aldığı gün ile de tekrar stok sipariş edeceği gün arasında da 1 ay fark olduğunu var sayalım. Ülkemizde çok daha kısa sürelerde çok çılgın kur artışları gördüğümüz gerçeğini de göz önüne alırsak, satıcı 100 dolar verip 700 liraya karı ile sattığı ürünü, bir sonraki sipariş döneminde, dolar 7.5 olduğu taktirde 750 tl ye mal etmek durumunda kalacak. Bu da eski 10 ürünlük stoğuna 6000 lira harcamış ve 7000 tl eline para geçmiş iken, tekrar 10 tane ürün alabilmesi için tüm karından feragat edip, üzerine bir de cebinden 500 tl koyması gerektiği, yani zararda olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla dolar ile satmak zorunda ki kar elde edebilsin, hayatta kalabilsin.
 
4 yıl önce sahibindende 1800 TLye Fender USA Deluxe Strat vardı 1000 TLye Ibanez S5470 vardı... Maaşım yine şimdikine yakındı. Alsam almasam derken üste biraz daha koyup Takamine Santa Fe almıştım. Şimdi o fiyatlara Squier'in Kore yapımını bulmak bile şansa kalmış, keşke hepsini toplasaymışım. Allahtan ekipmanım büyük oranda tamam, bi kaç pedal lazım oluyor yanileri çıktıkça, onları da seçici olmadan ikinci el piyasasından denkleştirmeye çalışıyorum. Yeni başlayanlara kolay gelsin, cidden işleri zor.
 
Son düzenleme:
Gençler şu geyiği yapmadan önce azıcık ekonomi temellerini çalışın. Dolar kurunun artışı kızılacak, bıkılacak bir şey olmadığı gibi birilerinin sizi gıcık etmek ya da ekipman almanızı engellemek için yaptığı bir şey de değil. Paranız güçlüyse, doğal kaynaklarınızı verimli kullanıp gelire dönüştürebiliyorsanız, varlıklarınızı satıp parasını yemek yerine verimli üretim yapabiliyor ve teknolojide geri kalmıyorsanız. vs vs vs paranız da diğer para birimleri karşısında güçlü olur. İkinci dünya savaşı sonrası dibe vuran Alman ve Japon ekonomileri, komünizm yıkıldıktan sonra sıfırdan gelip bugün önemli bir ekonomi olan Polonya, Cumhuriyet Türkiyesi pek çok örnek var.... neyse yaman muhabbet olur bu konu, forum'luk konu değil.
 
Günümüz koşullarında doların şuan ki seviyesi gayet iyi. Bu kadar kötü pozisyonda ki bir ülke ve global bir bunalım için kur çok daha yüksek olabilir ki, haftaiçi piyasaların işlem gormesiyle muhtemelen bu seviyelerin de üzerine çıkacak. Gundem takip etmeyenler için, ABD borsası sert düşüşte (dolayısıyla tüm piyasalar sert düşüşte), korona virüs sebebiyle piyasa tedirgin ve çekimser, ülkemizin durumu malumunuz. Mart ayı içerisinde yürürlüğe girecek bir abd yaptırımı da söz konusu, bu da haliyle bizi zor duruma sokabilir (ama son zamanlarda yaptirimlarin artik kur uzerinde doğrudan bir etkisi bulunmamakta). Hava isinmasiyla korona virusun cok azalacagi varsayimiyla ve abd cin arasi 2. Faz gorusmelerinin baslamasiyla yazin daha iyi bir ortam olacagini da soylemek mumkun. Boyle boyle uzar gider ama suan ki dolar kuru yükselişinin küresel bunalimdan, haftaici ise turkiyenin siyasi konjonktorune gore kur artisi olabileceğini soyleyebiliriz. Siyasete girmeden "Fact" yorumu yaptım.
 
Geri
Üst