Klasik gitar sap tamiri nasıl yapılır?

50 küsür yıllık bir yamaha klasik gitarım var. Sapı zaman içinde hafif öne doğru eğilmiş. Aslında herhangi bir frette ses bozulması yok ama çalımı biraz zor oluyor. içinde truss rod yok.

Şu videodaki arkadaş kendi deyimiyle baya barbarca bir işlem yapıyor. Bu işlem dışında sapı düzeltmenin başka bir yolu yok mudur? Kimseye güvenip de böyle bir şey yaptırmak istemiyorum.

 
Gitarım bu videodaki gibi uyduruk birşey olsaydı belki ben de bu tekniği uygulayabilirdim ama burada sapi gereginden fazla geriye doğru çekmek gibi bir tehlike de var, o zaman işler acayip zorlasirdi. Genelde boyle sosyal medya videolarında her sorunun çözümü çok basit ve hep olumlu sonuçlanacakmış gibi gözükür ama gerçekte hic o videolarda olmayan birçok başka sorun çıkabilir.

50 yıllık yamaha sanıyorum ki bu tür bir girişimi hak etmiyordur. Luthierler telleri çıkarıp, gitar sapını işkenceye alıp birkaç gün süren, giderek artan basınçla sapı tekrar zaman içinde düzleştirme yöntemini kullanabiliyor. "Kullanabiliyor" diyorum çünkü her gitarın sorunu ustanın gitarı eline aldığında koyduğu teşhis ve tedavi yontemiyle çözülür. Iyi bir luthier sorununuzu cozecektir, kendiniz düzeltmeye kalkmayın bence.
 
Luthier 'e gotureceksiniz halledecek bu arada videodaki kişi iyi bir marangoz o yüzden rahat davranıyor biraz. sizin yapabileceğiniz bir şey değil. Luthierlik bi iş ve bu şekilde yapılmıyor normalde.
Erkan sızarlara ulaşıp bir fiyat sorun derim çok maliyetli olmayabilir.
 
Geri
Üst