Eski bir iMac Ne kadar İşimize Yarar

Merhaba,
Normalde pc windows kullanıcısıyım. Herşeyimi onla hallediyorum. Eski bir imac var.2009 yılından kalma. Pek değil hiç kullanmadım. O yuzden birkaç ufak sorum olacak sizlere. Şimdiden teşekkürler.
Sİstemin özellikleri: İşletim sistemi Mac Os 10.6.2
İşlemci: 3.06 Ghz intel core 2 duo
Ram 4 gb -1067
Pc de yaptığım iş genelde 3,5 vst açıp ortalama 10 kanal kullanarak amatörce kayıtlar yapıyorum. Belki biraz daha fazlası yada azı. Hani pc yi en kastıracak yaptığım hemen hemen bu kadar diyebilirim.Pc de çok aman aman değil core i5 3210 2.5 ghz ve 8 gb ram var. İşimi göruyor diyebilrim.
Mac teki bu sistemle bu aynı işleri yapabilirmiyim yada daha fazlasını? Yada pc deki gibi upgrade yapabilirmiyim? Yapmaya değer mi? Hem masraf yapmaya hemde maci öğreneceğim zamana değer mi ?
Sistem zaten eski derseniz hiç bulaşmayayim eski windowsumla devam edeyim.
 
Selam, öncelikle çok işe yarar diyerek sorunun cevabını vereyim.

Bu yıl bir adet 2008 Mac Pro aldım. (Mac Pro 1,1) - 750 TL
Ekran kartını Radeon 5770 ile değiştirdim - 180 TL
Elimdeki mevcut SSD'lerden bir tanesini takıp sistemi ona kurdum - 200 TL diyelim
5 GB RAM vardı, 9'a çıkardım (DDR2-800) - 60 TL

10.10.5 Yosemite kurdum, lisanssız hiç bir şey yüklü değil. T.C Electronic Konnekt 6 ve Reaper ikilisinde acayip akıcı bir şekilde çalışabiliyorum. LePou amfi modellemeleri, LeCab, üstüne delay reverb compressor vs. derken işlemci tüketimi yüzde ikinin üstüne çıkmıyor. Gecikme sürem (input + output) 2 ms civarı. Mac'i tamamen müzik işine adadım, henüz bir memnuniyetsizliğim kesinlikle söz konusu değil.

1200 liraya bu işi daha iyi kotarabilecek herhangi bir PC alamazdım diye düşünüyorum.

Mac Pro için konuşuyorum, zibilyon tane çekirdek var alette. Multithreading özelliği olan DAW'lar bundan çok güzel yararlanıyor.

Bir diğer güzel tarafı FireWire ya da Thunderbolt desteği. PC'de PCI Firewire vasıtası ile kullandığım Konnekt 6'yı Mac'te daha randımanlı kullanabiliyorum.

Şahsi görüşüm Mac OS'un en gerizekalı insanın bile rahatça kullanabileceği bir sistem olduğu yönünde. Öğrenmek çok zaman almayacaktır.

Upgrade konusuna gelince iMac'ler çok upgrade edilebilir cihazlar değiller. Ram eklemek ve SSD takmanın ötesinde bir upgrade ben düşünemiyorum. Ancak 2008 Mac Pro bu dediklerimle bile 10 yıl sonra cayır cayır yapması gerekeni hala yapmakta.

Eğer imkanlar el veriyorsa iş bilgisayarı ile günlük bilgisayarı ayrı tutmak daha iyi bir fikir gibi geliyor bana. Mac'e temiz bir kurulum yapın, mümkün olan son işletim sistemine kadar güncelleyin ve tecrübe edin.

Steve Vai'nin 2005 yılında çıkardığı Real Illusions: Reflections albümünde Mac kullandığını biliyorum. 2009 Mac performans olarak herhangi bir 2005 Mac'ten çok daha üstün olacaktır. Siz mukayese edin :)
 
Elinizdeki imac muhtemelen core 2 duo e7500 olan 21.5" modeli diye tahmin ediyorum. 2009 ve 3.06 olarak aratınca çıkan model o. Bu makinayı rami maximum olacak şekilde güncelleseniz bile işlemci konusunda çok başarılı bir sonuç alma ihtimaliniz ne yazık ki yok.

Geekbench 4 üzerinde en güncellenmiş halde olanı bile maksimum 2700 puan alabilmiş.

iMac (Late 2009) - Geekbench Browser

Elinizdeki 3210 i5 işlemcili bir bilgisayar ise en kötü 5000 5500 civarı puan alabilme imkanına sahip bir cihaz.

ASUSTeK COMPUTER INC. K55VD - Geekbench Browser

Buradan çıkardığımız sonuca göre elinizdeki imac, i5 işlemcili bilgisayara göre neredeyse yarısı kadar güçlü. Bu şartlar altında düşününce çok mantıklı bir hareket olacağını düşünmüyorum. Karar yine sizin.

@Dog The Bounty Hunter'ın yaptığı f/p konusunda mantıklı bir seçim ve fikrine katılıyorum ama kendisinin de dediği gibi imac geliştirmeye çok açık bir cihaz olmadığı için masrafa değmeyeceğini düşünüyorum. Benim düşüncem de kendisinin önerdiği gibi imac'i biraz daha kullanılabilir olan işletim sistemiyle güncelleyip günlük olarak deneyip tecrübe etmeniz yönünde.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bilgileriniz için ikinizede teşekkür ederim. Sadece rami yükseltip test etmek amacıyla denenebilir. Onun dışında çok fazla bir getirisi olmayacakmış bana.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bahsettiğim maci bir süreden beri kullanıyorum. Hem alışmak hem öğrenmek hemde kullandığım programları yavaş yavaş mace adapte ediyorum. Fakat versiyon eski olduğundan uyumluluk sorunu yaşıyorum. Snow leopard kurulu. Guncel işletim sistemiyle perfonmansını test etme niyetindeyim. Guncel işletim sistemini indirmek için bir türlü apple store bağlanamıyorum. Maci formatladım yeni apple kullanıcı oluşturdum, fakat Bu apple kimliği apple store kullanılmadı diye hep hata alıyorum. Güncelleme yapmanız lazım diyor. Girmeden de yapamıyorum. Boyle bir sorunla karşılaşan var mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Bir şekilde apple store u hallettim nasıl oldu bilmiyorum ama düzeldi.
Logic i deneme amaçlı yükledim sistemi ne kadar yorar olur mu olmaz mı diyerekten. Normal kanallar açıp microfon kayıt yada midi kayıtlarda problem yaratmıyor. Fakat kanala reverb delay gibi bir effect eklemek istediğimde overload oluyor. Sonuçta 10 yıllık mac.. 4 gb rami 16 gm rama upgrade etmeyi düşünüyorum. Eğer bu işimi görürse 2,3 sene daha kullanırım idare ettirir beni. Önce bir araştırma yapacağım rami yükseltsemde işlemci vs diğer donanımlar eski upgrade olmuyor. Ram takviyesiyle duzelme olursa yine detyları paylaşırım.
Bu arada windows mu mac mi deseler mac'e alışınca windowsa dönmek baya zor oluyormuş:)
 
2018 pro retina kullanıyorum. Müzik değil ama tasarım için satın aldım. İlk defa mac sistemi kullanıyorum. Ciddi akıcı sistem malum. Fakat adobe programlarında şişip kalıyor. Yani demem o ki, donanım olarak aman aman cihazlar değil. Yazılım gerçekten iyi ama donanım olarak beni yarı yolda bıraktı. Isınma problemi de cabası. Şaka gibi aynı işlemi daha eski air ile ısınma olmadan yapabiliyorken pro da fan sesi ve ısınma sorunu yaşıyorum. Yaptığım araştırmada yeni cihazların eskilere nazaran daha performanssız olduğu gördüm. Onun için eski de olsa şaşılacak performans alınabilir.
 
Geri
Üst