İnceleme Line 6 Spider V 60 watt görüşlerim

Spider V 60 watt

Line 6

Nereden başlasam ...

Line 6 olmak: ... zor iş, bir yandan modelleme işi denince akla gelen ilk markalardan biri ol, Pod X3 ve HD gibi başarılı aletler yapmış ol bir yandan da birçok kişi için Çin malı oyuncak org seviyesinde ses veren bir cihaz algısına sahip ol. Açıkçası büyük beklentilerle, çok daha büyük önyargılarımı kırarak aldım ... tam karar veremiyorum ama büyük hayal kırıklığını engelleyen birkaç keyifli özelliği sayesinde idare ediyorum. Kötülemeye kıyamıyorum ama övmeye de utanıyorum, öyle bir amfi. Her zamanki gibi amatör kullanıcı olarak yani bir müzisyen ya da teknik insan değil de müşteri/tüketici olarak görüşlerim aşağıda.

Kullanım: Bir Line 6 ev tipi modelleme amfisinden bahsediyoruz o yüzden bar programına uygun mu, sahneye gider mi gibi şeyler sormayın. Skalanın öbür ucu ise yan odada bebek var, alt katta gıcık komşu var sorunu ... orada problem yok, 60watt olmakla beraber kanal volume ve master volume olduğu için fısıltı düzeyinde çalmak da mümkün.

Ayarlar, düğmeler vs: Üzerindeki klasik ayarlar kullanışlı. Hem amfi hem efekt ayarları kolayca yapılıyor fakat sorun şu ki 3 satırlık ekran çok fazla ileri geri menülerde dolaşmayı gerektiriyor. Açıkçası ipad uygulaması ile her türlü ayar vb yapmak çok daha kolay. Bu arada sanırım sadece IOS, android var mı emin değilim ve bağlantı için kablo şart, ipad’i bluetooth ile görmüyor. Bence hiç mahsuru yok da odanın karşı ucunda oturup iphone’umdan yöneteyim diyorsanız kablo boyu kadar uzaklaşma şansınız var. Bir soruncuk da ipad ile sorun yok çünkü dikey veya yatay ekran farketmiyor ama iphone’da sadece dik çalışıyor dolayısıyla kablo takılıyken telefonun nasıl ayakta duracağı bir muamma.

Oyuncaklar: Üzerinde basit bir looper var, footswitch yoksa bile elle basarak da kullanabiliyorsunuz. Egzersiz için kullanışlı, sahnede looper şov yapacaksanız hatırlatırım Line 6 konuşuyoruz. Ayrıca yine amfiden veya app’ten açabileceğiniz drum loop’lar var. Çok fazla modifiye etme imkanı yok ama dediğim gibi egzersiz veya doğaçlama için hızlı ve kolay bir çözüm. Bu devirde ipad için çok daha güzel backing track ya da drum loop uygulamaları var ama metronom tıkırtısı yerine davul sesi olsun derseniz güzel bir özellik.

Preset’ler, tonlar: Her modelleme amfisinde olduğu gibi üzerindeki preset’ler leş. Adını açıkça yazdığı ton/şarkıyı anımsatıyor ama insan içine çıkıp çalmazsınız o tonla. Internet’te paylaşılan tonlardan da çok etkilenmedim. Zaten de çok fazla yok. En güzeli her zaman olduğu gibi kendi tonunuzu yazmanız. Preset’ler ancak başlangıç noktası olur. Normalde yav bu adam ne kullanıyor dediğiniz bazı gitaristlerin setup’ını yükleyip sonra ince ayara girişebilirsiniz. Mesela Zalk Wylde yaptım bir tane, şimdi amfi, wah, chorus, delay Zakk’in tüm setup’ını biliyoruz görüyoruz ama EQ ne kullanır hiç fikrim yok, o tip şeyler için oynaması keyifli bir amfi. Okuduğum kadarıyla içindeki yazılım PodHD ile birebir aynı, yani Line 6 tembelliğin dibine vurmuş, prosesöre hoparlör takıp satmış. Bir sıkıntı da preset’ler, internet’te paylaşılan preset’ler ve kendi yazdıklarınız arasında inanılmaz ses farkları var, uğraşıp dengelemezseniz birinden birine geçince zbamm diye ses iki katına çıkabiliyor, geceyarısı filan sıkıntı yaratabilir.

Ses kalitesi: ... ne dedik ... Line 6 ... modelleme. Çıkan ses olması gereken sesi andırıyor. Hem gitar hoparlörü hem de flat response küçük hoparlör koyarak “amplifi” tarzı çok amaçlı birşey yapmışlar ama nedense tüm sesler üzerine ıslak havlu konmuş gibi çıkıyor. Bass’lar boğuk, tizler çatlak, mid’lerde ideali yakalamak zor. Üstüne üstlük bu kadar digital bir alet fazla gain’li tonlarda gürültü de yapıyor. Tamam noise gate filan hepsi var da yine de rahatsız edici bir tıslama oluşabiliyor extreme metal bölgesinde. Gerçekçi olsun diye yaptılarsa boş bir iş olmuş. Genel olarak çıkan her ses cansız, gitar çalıyor gibi değil radyodan kasede kaydedilmiş birşeyi bilgisayar hoparlöründe dinliyor gibi.

Sonuç: Vaktimin %90’ı amfinin karşısında oturup yoğun ipad destekli olarak geçtiği için pratiklik anlamında memnunum amfiden. Oynaması, deneysel takılması, garip efektlerle fantazi yapması bitince ve gerçekten cayır cayır amfi tonu duyarak çalmak istediğimde Blackstar ID:TVP’ye geçiyorum. O ana kadar keyifli ama dediğim gibi Spider V bir oyuncak, önceki Spider’lardan çok daha iyi bir oyuncak ama sonuçta oyuncak. Genel olarak memnunum ama dediğim gibi ID:TVP varken ancak onun yanında durur, yerinde değil. Katana ID ile kıyas kabul eder ki Katana için de uzunca yazdığım bir başlığım var.

Malzeme kalitesi: 8/10
Bağlantı / app / software: 7/10
Sesler / tonlar: 4/10
Keyif verme: 8/10
Kullanışlılık / başına oturtma cazibesi: 7/10
Genel: 6/10
 
Herhalde yaşım gereği olsa gerek, artık bu ve buna benzer cihazların parametreleri ile oynayarak ton yakalamaya çalışmak bana eziyet geliyor. 1990'lı yılların başından bu yana bir şekilde bu tip prosesörlerle haşır neşir oldum. Ama sıkıyor artık. Daha basit çözümlerle ana bir ton yazıp onu geliştirecek bir yapıyı pedallarla sağlamak daha kolayıma geliyor. Evet bu cihazlar taşıma açısından pratiklik sağlıyor ama gitar çalmaya ayıracağımız vakti presetler ve parametrelerle oynayarak harcıyoruz gibime geliyor. Elimde halen bu tip üst düzey cihaz bulundurmama rağmen kullanmıyorum. Pratik yapmak için BIAS FX veya Vox Vt20+ yetiyor.

Çok uzun bir süre Line 6 ürünü kullanıcısı olarak öze dönüyorum ben yavaş yavaş. Gitar -> Kablo -> Amfi....:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
En güzeli ... ben de yazdığım gibi çoğu zaman ID:TVP açıyorum, veriyorum OD1 kanalına gain'i, başka herşey hemen hemen saat 12 yönünde ve efektler kapalı ... ohh çal gitsin saatlerce :). Ama oyuncaklar da keyifli öte yandan.
 
Spider V 60 watt

Oyuncaklar: Üzerinde basit bir looper var, footswitch yoksa bile elle basarak da kullanabiliyorsunuz. Egzersiz için kullanışlı, sahnede looper şov yapacaksanız hatırlatırım Line 6 konuşuyoruz.

loop özelliğini sahnede grup ile kullanmak mümkünmü? yani loop yaparken ritm sabitlemek için sadece kulaklığa metronom gönderebiliyormu? onu da davulcuya göndereceğiz ki hep beraber senkronize olabilelim ve dışardan da izleyici duymasın.
 
ha eyw, fakat oyuncak deyip geçme. Eğer clik sesini sadece kulaklığa verebiliyorsa piyasadaki bir çok pahalı looper aygıtından daha önemli bir iş yapıyor olmuş olur. Hem de amfi, effekler hepsi bir arada.
Netekim öyle bir alternatif arayışındayım. Sahnede loop kullanıyoruz grupça biz. Fakat bunun için Ipad üstünde 3 farklı programı senkronize edip davulcuya da click göndermek zorunda kalıyorum.
 
Son düzenleme:
ha eyw, fakat oyuncak deyip geçme. Eğer clik sesini sadece kulaklığa verebiliyorsa piyasadaki bir çok pahalı looper aygıtından daha önemli bir iş yapıyor olmuş olur. Hem de amfi, effekler hepsi bir arada.
Netekim öyle bir alternatif arayışındayım. Sahnede loop kullanıyoruz grupça biz. Fakat bunun için Ipad üstünde 3 farklı programı senkronize edip davulcuya da click göndermek zorunda kalıyorum.
Abi büyük bar grupları ve profesyonel konser grupları da gruptaki tüm üyelere sahnede senkronize metronom vererek mi çalıyor biliyor musunuz ? Abartı örnek Metallica diyelim, hepsine ayrı ayrı metronom mu gidiyor, yoksa sadece larsa mı metronom gidiyor da diğer üyeler ona uyuyor ? Yoksa kimseye metronom gitmiyor da Lars kafasına göre takılıyor mu, zaten sahnede minik hızlanma ve yavaşlamalar fark edilmez.
 
Abi büyük bar grupları ve profesyonel konser grupları da gruptaki tüm üyelere sahnede senkronize metronom vererek mi çalıyor biliyor musunuz ? Abartı örnek Metallica diyelim, hepsine ayrı ayrı metronom mu gidiyor, yoksa sadece larsa mı metronom gidiyor da diğer üyeler ona uyuyor ? Yoksa kimseye metronom gitmiyor da Lars kafasına göre takılıyor mu, zaten sahnede minik hızlanma ve yavaşlamalar fark edilmez.
Klasik metal gruplarının konser performanslarında pek çok şarkının çok daha hızlı olduğunu fark edebilirsiniz. Konser kayıtlarında bu çok barizdir. Bol miktarda koşma-çekme de olur o performanslarda. O nedenle hepsinin metronom ile çaldığını pek sanmıyorum.
 
Line 6 pazarlama departmanının yüzkarası bu alet. Spider değil de başka bir isim verseler yürür giderdi ama zaten yılların kötü ünü varken aynı isimle çıkmak, hem de YENI Spider filan demeden direkt 5 demek ... en objektif adam bile önyargıyla yaklaşır. Blindtest yapılsa fena da değil aslında ama daha kutusunu açarken acaba...? hissiyatıyla açıyor insan :)...
 

Line6 bu seriyi ele almış ve ciddi bir güncelleme yayınlamış. Daha doğrusu mkII diye amfiyi fiziksel olarak yenilemiş ama güzel olan kısmı yeni software mevcut siper V serisi ile de uyumlu. Review'ları izleyip hemen indirdim elimdeki V 60 modeline.

iPad kullanıyorum, güncellemeyi indirmek 3-4, amfiye göstertmek de nedense 5-6 kez deneme sonucunda olabildi, belki wifi sorunuydu bilemem ama sonuçta 15 dakikada hallettim. Çok ciddi fark yarattı update. Yani amfiyi olduğundan daha yüce bir amfi yapmadı ama bazı ciddi eksikleri halletmişler. Sanırım kullanıcı yorumları ilk defa ciddiye alınmış.

En önemli fark ki belki sadece bunu yapsalar bile yetermiş - içindeki bir gitar speaker bir de tweeter ile full range speaker system diye satıyorlar bu cihazı, gel gör ki müzik dinlerken ya da backing track çalarken bu iyi bir şey olsa da sadece gitar çalarken tizleri tweeter'a verdiğinden tonunuz hep aşırı tiz oluyor hatta ear-fatigue tabir edilen (kulak yorgunluğu) rahatsızlığa sebep oluyordu. Ton tizleştikçe tiz ya da presence kısıp bu sefer de üstüne ıslak havlu atılmış gibi boğuk bir ton çıkmaya başlıyordu. Yeni şekilde ayarlardan bir amfi ve cab seçerken veya hazır preset'lerin amfi/cab ayarlarında classic yani sadece gitar speaker ya da full range olarak seçebiliyorsunuz. Bu da büyük oranda 5.1 surround system değil de adam gibi gitar çalıyormuş hissini oldukça arttırıyor. Bazı bol efektli tercihlerde (reverb, stereo Delay vb) tabi full range daha keyifli oluyor, yani kötü bir şey değil yerinde kullanılırsa.

Abuk subuk sci-fi filmi efekti gib preset'leri atmış yerine Mastodon Clean ve crunch gibi daha güncel ve geçerli artist preset'ler koymuşlar. Yine çok iyi sayılmaz ama ton yazarken sıfırdan başlamamak için iyi bir baz oluyor.

Amfi bir anda gözümde değerlendi. Kurulum sonrası 15 dakika tıngırdattım, üstte 4/10 verdiğim ton notunu 6 veya 7 yapabilirim artık.
 

Line6 bu seriyi ele almış ve ciddi bir güncelleme yayınlamış. Daha doğrusu mkII diye amfiyi fiziksel olarak yenilemiş ama güzel olan kısmı yeni software mevcut siper V serisi ile de uyumlu. Review'ları izleyip hemen indirdim elimdeki V 60 modeline.

iPad kullanıyorum, güncellemeyi indirmek 3-4, amfiye göstertmek de nedense 5-6 kez deneme sonucunda olabildi, belki wifi sorunuydu bilemem ama sonuçta 15 dakikada hallettim. Çok ciddi fark yarattı update. Yani amfiyi olduğundan daha yüce bir amfi yapmadı ama bazı ciddi eksikleri halletmişler. Sanırım kullanıcı yorumları ilk defa ciddiye alınmış.

En önemli fark ki belki sadece bunu yapsalar bile yetermiş - içindeki bir gitar speaker bir de tweeter ile full range speaker system diye satıyorlar bu cihazı, gel gör ki müzik dinlerken ya da backing track çalarken bu iyi bir şey olsa da sadece gitar çalarken tizleri tweeter'a verdiğinden tonunuz hep aşırı tiz oluyor hatta ear-fatigue tabir edilen (kulak yorgunluğu) rahatsızlığa sebep oluyordu. Ton tizleştikçe tiz ya da presence kısıp bu sefer de üstüne ıslak havlu atılmış gibi boğuk bir ton çıkmaya başlıyordu. Yeni şekilde ayarlardan bir amfi ve cab seçerken veya hazır preset'lerin amfi/cab ayarlarında classic yani sadece gitar speaker ya da full range olarak seçebiliyorsunuz. Bu da büyük oranda 5.1 surround system değil de adam gibi gitar çalıyormuş hissini oldukça arttırıyor. Bazı bol efektli tercihlerde (reverb, stereo Delay vb) tabi full range daha keyifli oluyor, yani kötü bir şey değil yerinde kullanılırsa.

Abuk subuk sci-fi filmi efekti gib preset'leri atmış yerine Mastodon Clean ve crunch gibi daha güncel ve geçerli artist preset'ler koymuşlar. Yine çok iyi sayılmaz ama ton yazarken sıfırdan başlamamak için iyi bir baz oluyor.

Amfi bir anda gözümde değerlendi. Kurulum sonrası 15 dakika tıngırdattım, üstte 4/10 verdiğim ton notunu 6 veya 7 yapabilirim artık.
Ben zaten boss katana alırken sizin incelemenizi de okumuştum bayağı yarar sağlamıştı ama 3 farklı amfiyide inceledim (TVP-SPIDER-KATANA) kulağıma hoş gelen Katanaydı ki aralarında en başarılısı bu gibi.
 
Geri
Üst