Relic Stratlar

Relic stratlar sadece görüntüyle mi ilgilidir? Yıpranmışlığı nedeniyle ele daha iyi oturup daha iyi mi çaldırır? Yoksa gövde ağacının hava alması vs gitarın tonunu doğrudan mı etkiliyor? Bu gibi sorular kafama takıldı Mayer bi röportajında eskitilmiş gitarının sap arkası aşınması için çok rahat ettirdiği gibi gövde tahtasının nefes aldığı gibi yorumlar yapmış. Merak ettim sorularım doğal, yapay her ikisi için de geçerli. Elinden çok strat geçmiş abiler tecrübelerini paylaşırsa çok mutlu olurum. Bu arada gloss polyester bi fender player strat aldım daha yeni. Bu cila yapay relicleniyor mu ya da doğal yoldan o relic görüntüsünü verir mi, ne kadar süre alır?
 
Polyester de genel kanının aksine gayet güzel relic olabilir ancak nitroselüloz gibi olmaz. Aşağıdaki gitar Steve Morse'un polyester cilalı Music Man'i. 1989 yılında çıkan Power Lines eğitim VHS'inde gayet pırıl pırıl iken 2015 yılında aşağıdaki fotoğraftaki halini almış. Belki fikir verebilir.



morse-23.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Polyester de genel kanının aksine gayet güzel relic olabilir ancak nitroselüloz gibi olmaz. Aşağıdaki gitar Steve Morse'un polyester cilalı Music Man'i. 1989 yılında çıkan Power Lines eğitim VHS'inde gayet pırıl pırıl iken 2015 yılında aşağıdaki fotoğraftaki halini almış. Belki fikir verebilir.
Çok güzel görünüyo bana göre cevabınız için teşekkür ederim. İnternette relic olmaz anca kırık göçük olur diyorlar ama süper duruyor.
 
Şu "kuruma" meselesi tehlikeli bir mesele aslında. Ağacın stabilitesini sürdürmesi için bir miktar nem barındırması gerekir. Ki gitara dönüşecek ağaç zaten o dengeye ulaşmış ağaçtır.

Poly cilanın maksadı aslında ağacı olduğu gibi muhafaza etmektir. Relic olması nitrodan daha uzun zaman alır. Yapay relic yapılır, ama muhtemelen kalın bir boya ve cila tabakası olduğu için kötü görünebilir. Beri yanda farklı boya ve cilalarla baştan relic bir boyama tarzına da gidilebilir. Ama masraflı olur.
 
Eğer fabrika çıkışı relic görünümlü stratlardan bahsediyorsanız, o yıpranmış görünümdeki alanlarda da cila var mı ben de merak ediyorum doğrusu. Cila varsa relic olmayanlardan farkı yok, cila yoksa gitarın sapı bolca çalım ve geçen yıllarla tonal olarak olumlu yönde gelişebilir. Özellikle cilasız maple sap ve klavyeler uzun süre kullanımla, elden geçen yağların da etkisiyle, tamamen kişisel görüşüme göre daha doygun bir tona erişirken, belki de daha önemlisi daha güzel bir his veriyor. Onun dışında, relic olayı bana göre gitar sahibinin elinde relic olmuş ise anlamlı, yoksa fabrika çıkışı veya bir başkasının elinde kozmetik olarak yıpranmış gitar bana son derece yapay ve anlamsız geliyor.

Nitrosellüloz cila çok daha hızlı relic olur. Poliüretan / polyester cila çok dayanıklı bir tabaka oluşturduğundan relic görünüm alması uzun yıllar sürer. Bununla birlikte, ucuz gitarlara göre sizin gitarınızda daha ince bir cila olduğunu düşünüyorum (eski MIM fender'ler yıpranık görünüyor :) ) Dolayısıyla elinizde çalarak reliclensin diyorum.
 
Bildiğim kadarı ile poly’nin doğal yollardan relic olabilmesi için gitarın on yıllar boyunca deli gibi kullanılması vs lazım. Ama nitro çok daha çabuk eskidiği için bu süre ciddi anlamda kısalıyor. Ek olarak görünümleri de farklı oluyor. Bana nitro daha doğal geliyor. İnce katmanlı bir cila/boyanın gitara nefes aldırdığı ve tona etki ettiği yönünde de uzun yazılar vs var internette.
 
Geri
Üst