2. El Piyasasındaki Fahiş Fiyatlar

Biri gelip şöyle sorsa ben x yılı yapımı x marka edevat alacağım sizce ne kadar vermem doğru olur diye sorsa o zaman faydalı olur. Burada şimdi tartışılan şey piyasayı bilmeyen insanların ekipmanlarına havadan biçtiği pahanın tartışılması. Mantıklı mı sana soruyorum mantıklıysa tartış sabaha kadar.
Bu foruma yazılan her mesaj aşırı mantıklı gibi bu eleştirileri getirmek mantıksız. Nitekim mantıklı olmak zorunda da değil. Kaldı ki mantık zaten göreceli bir kavram. İnsanlar içini dökmek için bile yazıyor olabilir, çok istediği bir ekipmanı alamamıştır, gelir burada dert yanar. Forum teması ve forum kuralları dahilinde olduğu sürece diyecek bir şey yok. Bir katkısı olmadığını düşünürseniz, geçebilirsiniz konuyu.
 
bencede sıkıntı yapılcak bişey yok çünkü eleman pahalıya koyduysa zaten satılmıyor .
yıllardır sahibindende duran ilanlar görüyoruz . adama soruyosun usa fiyatı bu diyo, tamam kardeşim orada öylede sen orada satmıyorsunki . o parayı haketmiyo demiyorum ama burda gitmiyor işte .
ondan dolayı serzenişe pek gerek yok bence . gerçi zerzenişlerde belki insanın kendi kendine "ülen bu herif adam gibi bi fiyata koyaydı ben alırdım" gibi içinden geçirmesindende kaynaklanabilir, bundan sebep forumdaşlar bunu burada paylaşmakta isteyebiirler bundada anormal bişey yok :)
 
İşe sadece "o fiyata koyduysa satılmaz olur biter" şeklinde bakmak bireysel açıdan doğru ama sektör açısından biraz yarım kalıyor. On yıl önceki araba fiyatlarıyla bugünki araba fiyatlarına bakın, spekülatörler tarafından inanılmaz şişirildi bugün. Renault 12ler bile 15.000 TLlere varıyor. Aynı durum gitar piyasasında da baş gösteriyor. Sonuçta gitarını satacak herkes şöyle bir piyasası nedir diye yokladığında karşısına 3500 TLye JD Brothers gitarlar çıkıyor. 2500 TL Epilerin ortalaması. Bu bi zaman sonra normalleşmeye başlıyor. BitCoin de temelde bu şekilde yükseldi.
 
Bu saatte sonra hayatta uygun fiyat yazmam hiç bir malıma. O iş bitti artık. 3-4 ay önce sıfır aldığım amfiyi yarı fiyatının altına sattım. Bir gitar alacağım geçen yıl 2.000 tl’ye 1 sene satılmadı. Şimdi 5.000 Tl’nin 1 TL aşağısında fiyat veren yok. Ben de keriz değilim uyguna satıp yüksekten alayım. Gerçekten ne zaman giren olsa bana giriyor ben de ağaçtan toplamıyorum parayı.
 
Tartışarak bir yere varamayacağımızı (bu konuda) bildikten sonra tartışmakta sorun yok.... bence de boş bir konu ama herkesin söyleyecek lafı var, e buyrun forum açık 😁
 
Herkes istediği fiyattan koyar, ve pahalı koyduysa satılmayabilir gayet doğru. Ancak yüzlerce gitar modeli var ve baktığınız zaman her modelden yüzlerce farklı satış ilanı yok, bir kaç tane var. Yani aslında fiyatları düşürecek kadar bir rekabet ortamı yok. Değeri 2000lik şeyi adam gider 3000e koyar, sonraki gelen de görür ve yine öyle fiyatlar koyar. Amacı aslında satmak olmayanlar da şişirilmiş fiyatlar koyar belki bi sazan düşer diye. Sıfırı 2000tl olan bir gitara bakıyorum ikinci eline, 3 tane filan ilan var, fiyatları 1800-2000 tl. Gidip pazarlıkla filan sıfırını alırım neden ikinci elini alayım.
 
Ben şunu sormak istiyorum. Şimdi 2. El olarak almak istediğimiz bir şeyin mağaza sıfır fiyatı 700 lira iken, 2. Eline 700- 750 lira fiyat çekildiğini görünce hımm evet olabilir normaldir deyip geçmek mi lazım. Ya da burada ve diğer mecralarda bir modelin sürekli 400 500 lira arası satıldığını görünce 700 liradan ilana koyup takas pazarlık yok yazan adama da hımm olabilir deyip geçmek mi lazım? Yani tepki göstermeyi ne sanıyosunuz ki gidip adamı vurmak öldürmek falan mı? İnsanlar almak istedikleri ürünü bu şekilde görürken hayal kırıklığına ve huzursuzluğa da uğramasın mı? Hakkı yok mu buna? Bunu paylaşıp yakınırken birilerinin cebinden parası mı eksiliyor? Nedir yani sizi rahatsız eden? Okumazsınız, yazmazsınız olur biter. Forum polisliği yapanlara falan mı danışması lazım ne boşmuş ne doluymuş diye? Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi belki almak istiyor diye canı sıkılıyor? Ki zaten bende tepkilerde bu sebeple oluşur genelde. Almak istediğim bişeyi gidip saçma bi fiyatta gördüğümde canım hayli sıkılır, bu normal değil mi? Burada da bu fahişliği tartışıp fikir / teselli / yakınma vs. belirtiyoruz. Onu geçtim artık akıl sağlığı yerinde alıcı satıcıya denk gelmekte karaborsa gibi oldu. Çoğu, yoklamak ve hobi olsun diye ilan açıyor ben deneyimlediğime göre konuşacak olursam. 10000 liraya haşatını çıkardığı bir şeyi dahi ilana koyduğunda takas yoktur diyor. Sıfırı 14.000 lira iken 10.000 lirayı bu halde ikinci eli olan bir şeye tıkır tıkır tamamını sayacak adamların olduğuna inanıyor. Daha neler var. Biraz rasyonel olmayı deneyin. E. sözlük herşeye muhalefet timi gibi dişini karıştırarak keyifle boş beleş, size ne dercesine bir tavırla insanlara çıkışmayın. Belli ki sizin daha boş zamanınız ve boşluğunuz var ki buraya yazacak kadar zahmete giriyorsunuz. Şu son 3 ayda sayısız skandallar yaşadım. Yazıya döküp kitaplaştırsam best seller olacak neredeyse. Ki bu olay öyle size keyifli keyifli "adamın malı sonuçta satar satar, satmaz satmaz" şipşaklığında da değil. Ciddi vaadler ve saçma sapan tutumlar söz konusuydu. Ha bu alım satım meselesi sizin ruh halinize endeksli ve kafama göre istersem telefon numaramı verir, arandığımda açmam, buluşmaya çağırırım gelmem, ben size döneceğim hemen deyip dönmem. Öyle güzel güzel takılırım ne var bunda canım, normaldir diyorsanız diyecek sözüm olmaz.
 
hic yurtdisindaki ikinci el piyasasini takip etmiyorsun galiba. pedallarda ikinci el urunlerde genelde en fazla $50 altindandir sifir urunden. Urun ikinci el diye temiz bir urunu yari fiyatina almayi beklemek pek de adil birsey degil, tabi ki 200-300 tl asagiya almak makul sayilabilir. Ben urunlerimi hep yurtdisindan ve gumruksuz aldigim icin hep yurtdisi ikinci el fiyatina verdim, kolayca da satildi. Sonucta bu da bir ticaret insanlar istedigi fiyati ceker, serbest piyasa madem, bunda alinacak ne var? Asil urunu yari fiyatina almak isteyenlere kufur edesim geliyor. BIz para kazanip biriktirelim, harcama yapalim. Birisi gelsin yari fiyatina almaya calissin, Sanki bu tipler icin calisiyoruz. Gecenlerde elimde xotic wah vardi utanmadan 800 tl teklif etti herifin biri, ustelik beni ikna etmeye calisti pedalin asil degerinin bu olduguna.
 
Bir iktisatçı olarak olaya kısa ve öz el atıyorum :D iki tarafta kendince haklı durumda aslında bir taraf sıfırı 700 olan aletin ikinci eline 600 lira istiyor diye yükleniyor, diğer taraf mal benim istediğim fiyata koyarım diyor. ama buna en düzgün cevap verecek olan şey @solitude71 alıntısı olmuş.

Bir de isteyen istediği mala istediği saçma fiyatı koysun, bir gerçek var o da...

Fiyat Nasıl Oluşur?: Fiyat Mekanizması ve Arz Talep Kanunu

Abuk subuk fiyat yazan adamdan almazsanız o adamda bir daha o fiyatı yazmaz, sizde o çok istediğiniz şeyi her ne kadar nefsinizi kontrol etmekte zorlansanızda asıl almadığınız zaman doğru bir iş yapmış olursunuz. Burada kimseye ticaret nasıl yapılır diye ahkam kesip öğretecek değilim ama şark kurnazlarından(tabirimi maruz görün; kısa zamanda köşeye döneyim diyen köylü aklı) uzak durun.

Ama şu konuda kişisel bir eleştiride bulunmak istiyorum.

hic yurtdisindaki ikinci el piyasasini takip etmiyorsun galiba. pedallarda ikinci el urunlerde genelde en fazla $50 altindandir sifir urunden. Urun ikinci el diye temiz bir urunu yari fiyatina almayi beklemek pek de adil birsey degil, tabi ki 200-300 tl asagiya almak makul sayilabilir. Ben urunlerimi hep yurtdisindan ve gumruksuz aldigim icin hep yurtdisi ikinci el fiyatina verdim, kolayca da satildi. Sonucta bu da bir ticaret insanlar istedigi fiyati ceker, serbest piyasa madem, bunda alinacak ne var? *Asil urunu yari fiyatina almak isteyenlere kufur edesim geliyor. BIz para kazanip biriktirelim, harcama yapalim. Birisi gelsin yari fiyatina almaya calissin, Sanki bu tipler icin calisiyoruz. Gecenlerde elimde xotic wah vardi utanmadan 800 tl teklif etti herifin biri, ustelik beni ikna etmeye calisti pedalin asil degerinin bu olduguna.

  1. Alet, cihaz ekipman neyse aldığın ülkede bize göre birim olarak baktığında 2x Asgari + 2x ya da 3x alım gücü var. $50 altı savunması ve yurt dışı piyasası takip piyasası o ülke sınırları içinde satmadığın sürece mantıklı bir tez değil. Ithal ürüne ülkene giriş yapıldıktan sonra ne fiyat yazılıyorsa onun üstünden işlem görür. Senin sıfırı 1000 TL ürüne 50 TL indirip ikinci el satmanın savunulacak bir yanı yok. Piyasayı arz-talep doğrultusunda bu tip ürünlerde uzun vadede alıcı ve satıcı arasında olan ilişki belirler. Yani sen 950 TL'ye sattın diye piyasayı belirlemiş olmuyorsun. yani bizde etin kilosu 50 lira başka ülkede 8 dolar ee ne yani biz enayimiyiz 8 liraya sat diye gidip bağırayım mı kasaba?
  2. Ben şahsen %25 fiyatına sattığımda oldu %60'ta ama genelde piyasasına göre %40-50 bazında satıyorum. Sen para kazanıp biriktiriyorsun da biz yerden toplamıyoruz bunun övünülecek yanı yok. Umarım ürün satarken %50sini talep eden kişiye küfür ettiğin kadar, ihtiyacın olan bir ekipmanı alırken %50 fiyatına satanı gördüğünde "enayiye bak parasına değer vermiyor" diyip aynı ürünün ilanlarda en pahalı olanını alıyorsundur.
Bence bu kadarına gerek yoktu mal benim istediğim fiyata koyarım deseydin daha savunulur bir yanı olurdu.
 
  1. Ben şahsen %25 fiyatına sattığımda oldu %60'ta ama genelde piyasasına göre %40-50 bazında satıyorum. Sen para kazanıp biriktiriyorsun da biz yerden toplamıyoruz bunun övünülecek yanı yok. Umarım ürün satarken %50sini talep eden kişiye küfür ettiğin kadar, ihtiyacın olan bir ekipmanı alırken %50 fiyatına satanı gördüğünde "enayiye bak parasına değer vermiyor" diyip aynı ürünün ilanlarda en pahalı olanını alıyorsundur.
Bence bu kadarına gerek yoktu mal benim istediğim fiyata koyarım deseydin daha savunulur bir yanı olurdu.
Ben yuksek fiyatlari falan savunmuyorum. Ben ekipmanimim buyuk kismini yurtdisi ikinci el fiyatlarina satiyorum. Cunku yurtdisindan gumruksuz aldigimi belirttim. Istesem buranin ikinci el fiyatlarinin %25 altina versem yine bile satarim. Burada 3000 tl'ye satilan urune 800 tl teklif eden. Hadi onu gectim, kendince bu urunun ederinin 800 tl oldugunu utanmadan beni ikna etmeye calisan adam kufuru hakkeder, kusura bakmayin Berkay bey.

Ucuz ekipman satan kimseler hakkinda da asla enayi diye dusunmem. Denk geldigi zaman cok ucuza buradan da ekipman aliyorum. Insanlar bazen mecbur kaliyorlar ve ellerindeki ekipmani degerinin altina veriyorlar. Neden "enayiye bak parasına değer vermiyor" diye dusuneyim ki? Bu cor cirkin bir niyet okuma olmus.
 
Son düzenleme:
Ben yuksek fiyatlari falan savunmuyorum. Ben ekipmanimim buyuk kismini yurtdisi ikinci el fiyatlarina satiyorum. Cunku yurtdisindan gumruksuz aldigimi belirttim. Istesem buranin ikinci el fiyatlarinin %25 altina versem yine bile satarim. Burada 3000 tl'ye satilan urune 800 tl teklif eden. Hadi onu gectim, kendince bu urunun ederinin 800 tl oldugunu utanmadan beni ikna etmeye calisan adam kufuru hakkeder, kusura bakmayin Berkay bey.
Wah pedallari ile ilgili bir satis problemi bizde de yurt disinda da var maalesef. Bayagi dusuk fiyatlara gidebiliyor. Ve aslinda evet 800 liraya piyasada bulmak da imkansiz degil.
 
Wah pedallari ile ilgili bir satis problemi bizde de yurt disinda da var maalesef. Bayagi dusuk fiyatlara gidebiliyor. Ve aslinda evet 800 liraya piyasada bulmak da imkansiz degil.
xotic wah 800 tl'ye ! ogulcan yapma Allah askina. Sen de yurtdisindan ekipman getiriyorsun. Yurtdisinda bile ikinci elde oyle bir fiyat yok. Ona ragmen 2 haftalik pedali 1200 tl ye biraktim,
 
@emre-b yazdiklarimi yanlis anlama lutfen. Ikinci el piyasasi tam olarak sadece fiyat endeksli yurumuyor. Turkiyede bir ara ibanezin en ust seri gitarlari meksika standard fenderlerle takaslanamiyordu. Mesela simdi degerini biraz biraz buldu. Wah pedallari icin de ben en son bakarken crybaby 535q serileri 350 liraya gidiyordu. Hatta bende vox handwired modeli var. Gecenlerde satiliga koydum ve gelen teklif 500 lira oldu. Yani wah pedallarina talep daha dusuk fiyatlara oluyor. O yuzden normal geliyor. Hakki midir dersen, tabiki degil. Ama arz talepden ziyade, alim gucu de bir etken muzik piyasasi icin. Vintage memory man, 600 dolara gidiyor amerikada. Alici bulabilir misin 600 dolara Turkiye'de?? Ayni mantik. Bir de amerikada ikinci elde fiyati cok dusmemesi olayi da yanlis bence. Ben de yurt disindan pedal alan birisi olarak acikca soyleyebilirim ki, yurt disina pahaliya satabildigini fark eden kisiler tarafindan yapiliyor yuksek fiyatlar. Mesela yurt disinda cok fazla lovepedal markasi donuyor ikinci elde. O yuzden ikinci el fiyatlari yuzde otuzlara bile dusebiliyor. Hatta keeley ayni sebeple pedal satamamaya baslayip, uretim kalitesini ve fiyatlarini dusurdu. Onun disinda amerikada sifir magazaya gidince bile cogu marka icin yuzde 20 fiyat dususu ile sifir pedal alabiliyorsunuz. Amerika icinde kimse, bulunabilen bir pedali ikinci elde 50 dolar dusuge almaz. Free shipping olan magazalari tercih ederler. Sick as, strymon gibi uretimi az, ikinci ele dusmeyen aletlerde dediginiz sey mevcut. Ama o kadar para verip 800e satmak istememenizi anliyorum. Ben de ayni sekilde gelen 500 liralik teklifi kabul etmedim ve kullanmasam da duruyor elimde. :D Gercekten pedali almaya kafayi koyan birisi varsa(esas sorun bu bence, cogu insan istese de ucuza duser diye bekliyor, nitekim ihticayi olan biri de cikiyor.) zaten gider pedaliniz. Diger 800 teklif eden eleman icin de kotu dusunmeyin, zamaninda xotic pedallari pluton muzik turkiyede cok komik fiyatlara satti. Boyle piyasaya boyle musteri!!
 
hic yurtdisindaki ikinci el piyasasini takip etmiyorsun galiba. pedallarda ikinci el urunlerde genelde en fazla $50 altindandir sifir urunden. Urun ikinci el diye temiz bir urunu yari fiyatina almayi beklemek pek de adil birsey degil, tabi ki 200-300 tl asagiya almak makul sayilabilir. Ben urunlerimi hep yurtdisindan ve gumruksuz aldigim icin hep yurtdisi ikinci el fiyatina verdim, kolayca da satildi. Sonucta bu da bir ticaret insanlar istedigi fiyati ceker, serbest piyasa madem, bunda alinacak ne var? Asil urunu yari fiyatina almak isteyenlere kufur edesim geliyor. BIz para kazanip biriktirelim, harcama yapalim. Birisi gelsin yari fiyatina almaya calissin, Sanki bu tipler icin calisiyoruz. Gecenlerde elimde xotic wah vardi utanmadan 800 tl teklif etti herifin biri, ustelik beni ikna etmeye calisti pedalin asil degerinin bu olduguna.


Ben mi etmiyorum? Nasıl vardın bu kanıya? O genelde şu kadara satılıyor dediğin veri de asılsız aslında, geneli falan yok, karma bir fiyat var daha çok. Ancak genel bu olurdu, bence sen tekrar tekrar bu genel durumu düşün. Setup'ımda 12 tane pedal vardı (2'sini sattım). 3'ü hariç hepsini yurt dışından getirttim, gitarımı da amplimi de aynı şekilde. Berkay aslında harika şekilde cevap vermiş. Ne sen ne de ben piyasa belirleyecek durumda değiliz zaten merak etme. Yani onca yazdığımız şeyden bir adamın bir ürünü yarı fiyatına almayı istemesini mi çıkarabildin? Yani tüm derdimiz de tam buydu? Hali hazırda 2500 tl ye aynısı satılan bir pedalı ben 1500 e satıyordum. Yurt dışı fiyatına neredeyse, hatta LTD varyasyondaydı benim ki. Üstüne üstlük alay vari bir üslupla birisi gelip 1000 lira veririm ederi o muhabbeti yaptı aynı bahsettiğin o '' ısrarla beni piyasası bu kadar'' durumuna da ikna etmeye çalıştı gülünç sallamalarla. Hatta burada da üyeliği var hala özelden sinsi sinsi devam ediyor ( bazı arkadaşlarım söyledi ). İfşa edip rezil etmek istemiyorum. Senin cici paran değerli olduğu gibi bizimki de yerde izmarit gibi bulunmuyor. Ayrıca gayet nötr ve elimden geldiğince ilgili davranıyorum bir şey satarken, çoğunluk gibi lutfeder gibi de yapmıyorum, şımarık şımarık itici üsluplara da girmiyorum. Tavsiye ederim.
 
merhaba başlığı açan ben :) söyle bir durum var benle birlikte bahsettiğimiz %50-%60 2. el değeri denilen ürünler piyasadan 1000 TL ne olup ta 2. elde en az 10 tane olan ürünlerdir. Örnek Mxr 6 band Eq pedalı 200 TL de satan var 300 TL de satan var . şimdi bu pedal biri çıkıp 500 TL isterse işte bu konu başlığının anacı ortaya çıkıyor . yoksa gerçekten özellikle türkiyede az bulunan bir ürün için Örnek xotic wah istenilen 1200 TL çok normal belki yurt dışında sıfırı o kadar o sorun değil. Ben sırf kargo beklememek için sıfır fiyatı verip aldığım ürün çok olmuştur hatta bulunmuyor diye fazlasını verdiğimde. Aslında bu konu üründen ürüne değişiyor. ama bu konu her yerde her an bulabileceğimiz bir ürünü araştırmadan yada şişirerek satmak istenmesi gibi . şuanda da var Zuhalde ibanez tsmini 330 TL sıfırı . bir tane arkadaşımız 390 TL istiyor . bahsedilen olay bu yoksa gerçekten bulunmayan yada getirmesi uzun süren ürüne sırf istiyorsun diye fazlada para verilir .
 
yıllardır bu böyle (1996 dan beri 2.nci el ekipman alırım satarım) dolar kuruyla da pek alakası yok tamamen karakter meselesi. Kimi insanın boku kıymetli olur, sıfır alır satarken zarar etmek istemez. kimisi (arkadaşım Fatih) ekipmanı alıp gelir ilan açar.. 2.nci el forumlarda gezmekten sıfır fiyatını unutup daha fazla veren olursa satarım diye hem de ilanda isminin yazması ekipmanın onda olması da ayrı haz verir zepevenge.. bir ürün mağazadan çıktıysa 2.nci eldir kondisyonuna göre %40-50-70 gibi iskontoyla satılır ederi budur raconu budur.. Piyasa sıfır fiyatları ise normal geliyor artık %18kdv %20 ötv vs. derken yurtdışı fiyatlarının %50-%100 üzerinde satılmasına yıllardır alıştık lüx tüketim oldu artık. Amerikadaki homless in sırtında Fender var bizde sırtında Fender varsa kalbur üstü gelir sahibisin derler.
 
200TL pedallar şuan 500TL istiyorlar.
Satabiliyorlar mı, takip ettiğim pedallar var, pahalı olanlar yerlerinde duruyor.
Uygun fiyatlı gelen hemen zaten gidiyor.
Veryansın edeceğiniz bir durum yok ortada.
Aslında, iki tespitim var.
Birincisi, eskisi kadar rock müzik ile ilgilenen yok
İkincisi, çoğu kimse prosesör ve ses kartlarına geçiyor.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst