İnceleme Blackstar ID:TVP 15

Yine bir ev tipi solidstate amfi ile ilgili naçizane kişisel görüşlerimi paylaşayım dedim. Teknik veya uzman review'su değildir, amatör kullanıcı hissiyatıdır o yüzden teknik detay vb sormayın, sade vatandaşım ben.

Daha önce rakibi ya da segmentdaşı diyebileceğimiz amfilerle ilgili de görüş bildirmiştim:

Katana 50:
Boss Katana Serisi

Spider V 60:
İnceleme - Line 6 Spider V 60 watt görüşlerim

Bu ikisiyle ilgili başlıklarda en çok atıf yapılan ve benim de övdüğüm amfi ID:TVP oluyor, madem öyle iki kelam edeyim bari, o da bir başlığı haketmiş.

Güç, kuvvet yerinde mi? Yıkar mı ortamı?
Bendeki 15watt olan adı üstünde ID:TVP 15. Ev için yeterli mi, elbette. Sahne, bar bilemem, dedim ya ev amatörüyüm ama 30 ve 60 hatta 120 olan modelleri de var. Her güce uygun model var. 15’liğin gücünü anlatmak gerekirse evde kanal volume’u saat 12 yönünde olunca (kapalı=saat 07 oluyor) Master volume saat 09'a kadar normal ses seviyesi, saat 12 ise ev ahalisi ve komşu korkutan cinsten diyeyim. Daha fazla hiç açmadım. Bu dediğim full metal; clean birşeyler çalarken kanal/master dengesi ile düğmeleri daha çok açmak gerekecektir tabi aynı ses düzeyi için. Kanal volume full çekince bile Master yine düşük olarak gece de çalmak mümkün. Şöyle diyeyim, bol gain, kanal volume full, Master saat 08 iken yan odada uyuyan insanı uyandırmadan çalmak mümkün ki zaten bu tip amfide ne kadar köklediğin değil ne kadar kısabildiğin daha önemli – tabi bu kadar kısık çalarsan zıngır zıngır tel sesi amfi sesinden çok çıkar keyfi olmaz o da ayrı. Master potu bazı Cube ya da Marshall'lar gibi sıfırdan bir çentik oynatınca potaaank diye inanılmaz yükselmiyor. 10 inch hoparlör de gayet yeterli, dolu dolu gitar amfisi tadı veriyor. TVP30 12 inch, bu fark için yenilemeyi düşündüm, ben alırken 30 yoktu piyasada, sonra da çok düşündüm 30’a geçsem mi diye ama elim gitmedi.

Kanal / Master ne anlatıyon hacı?
Lambalı amfi gibi çalışma mantığı. 6 farklı preamp kanalı var, her biri belli bir amfinin karakterini yansıtıyor. Tam bilmiyorum ama işte clean’ler Fender, crunch Vox ve Marshall, OD’ler Mesa ve Peavey gibi. Birebir modelleme değil daha ziyade o amfinin genel karakteri gibi düşünün. Gain malum, yanında volume var bu da malum. Güzel olan Gain aynı lambalı amfi gibi preamp gain yaparken, volume poweramp volume etkisi gösteriyor. Yani birazdan yazacağım TVP olayındaki lambaların nasıl drive edildiğinin gücü. Master ise bildiğiniz ses düğmesi. TVP’yi 1-5 gibi küçük watt lambalılara tercih etmemin sebebi, amfi 1w bile olsa evde volume tam açılamıyor ve o lamba drive edilemiyor. TVP ise tam tabiriyle “next best thing”. Bazı yorumlar gain ve volume’un ikisinin de preamp üzerinde etkili, Master’ın ise poweramp volume’u gibi çalıştığı yönünde ama ben kendi yazdığım hissiyatı aldım. Master ile ton değişmiyor bence. Katana’da öyle değil ama,, Master volume poweramp volume gibi çalışıyor, o yüzden kendinden attenuator’lu Katana. Neyse çok önemli değil, kullanım nüansı, çalımı etkilemez bence.

TVP olayı matah birşey mi?
Kesinlikle. Bu aletin en büyük özelliği modelleme amfisi değil, en azından amfi modellemesi değil, lamba modellemesi. ISF olayından bahsetmiyorum heryerde var ama TVP kısmı gerçekten başarılı. Elbette taklit ettiği lambaların aynısı değil ama o tadı verecek en yakın simülasyon bu herhalde – dedim ya “next best thing”. Mesele OD1 kanalı seçip (Amerikan high-gain amfi karakteri) bunu 6L6 ya da EL34 ile eşlemek mümkün ve hatta normalde pek rastlanmayan 6V6 ile de eşlemek mümkün. Ya da OD2 (Blackstar Series One ya da Mesa bazlı olduğu da söyleniyor) kanalını seçip normalde zor rastlanan bir tüp olan KT88 ile eşlemek mümkün ve hepsi gerçekten çok lezzetli tonlar veriyor. Bunu çok daha iyi yapan VST plugin’ler var elbette ama şu anda solidstate amfi yorumu yapıyoruz, o tonu en iyi ve gerçekçi nasıl alırım değil – ki TVP bence oldukça iyi bu açıdan. Benim en çok kullandıklarım daha bir rock tadı almak için EL84 ve EL34, metal için genelde 6L6 kullanmak ama kombinasyon sonsuz. Mesela OD2 ve 6V6 ile death metal tonu, SuperCrunch ve KT88 ile british blues yakalamak da mümkün. Dediğim gibi yav bir türlü bulamadım aradığımı diyemeyeceğiniz sayılı amfilerden biri kesinlikle.

Ön panel biraz eksik mi ne?
Evet, mid yok ve presence yok. Bunlar ya software'den ya da şimdi hatırlamıyorum ama internet'te var, bir tuş kombinasyonu yaparak ayarlanabiliyor. Yani Tap'i mi ne basılı tutarken ISF çevirince o Mid oluyor filan gibi bir kısayol var ama açıkçası ISF Mid karakterini de değiştirdiği için denemek amaçlı hariç pek oynamadım – zaten Mid düşmanı değilim, metal bile olsa Mid ister, ortalarda olmasını her zaman tercih ederim. O gün bu gün hala geldiği gibi çalıyorum :). 60 watt ve üstü olanlarda galiba presence ayrı düğme olarak var ama o da senede 2 kere filan lazım oluyor bana. Sonuç olarak biraz alışılmışın dışında bir ön panel olmakla birlikte gayet kullanışlı ve software hiç açmadan bile kullanılabiliyor. Üstte dediğim gizli tuş kombinasyonu için firmware güncellenmiş olmalı, ikinci el alan olursa kontrol etmesi gerekebilir, hatta sıfırı bile eski yazılım sanırım, Türkiye’ye uzun süredir yeni mal girdiğini sanmıyorum satılan herşey 1-2 yıllık stok olmalı.

Software demişken;
Birçok şey yazılım ile yapılabiliyor ama Blackstar'ın uygulaması hayatımda gördüğüm en berbat en kullanışsız rezil program. Hele de Spider ve Katana yazılımlarını kullandıktan sonra (ipad programlarımı saymıyorum bile – ampkit, amplitube vs) bu gerçekten rezil seviyede. Allahtan o kadar az ihtiyaç duydum ki şu anda kurulu olup olmadığını bile bilmiyorum. Bu arada kayıt kuyut pek yapmıyorum, oynamak istersem o konuda her zaman ipad’ime geçiyorum o yüzden TVP ile ses kartı vb uyumu vs konularında soru varsa hiçbir fikrim yok, kendiniz araştırın. USB çıkışı var o kadarını biliyorum J

Pedallarım var illa bağlayacam amfiye diyenler.
Daha iyi anlaşan bir solidstate amfim olmadı. Öncelikle ihtiyacınız olmayacak ama ısrarcıysanız; her zamanki akıl, zeka, izan ölçülerinde kullanmak lazım. Yani MT-2'nin kökleyip amfide de OD1 full gain yapıp vızıltı çıkınca şikayet etmeyin, gerçek bir amfi gibi tepki veriyor - siz ona ilk defa metal çalmaya çalışan 14 yaşında ergen gibi davranmayın, karşılığında o da hakkını verir sizi adam yerine koyar. Yani mesela şu anda bir booster'ım var önünde, drive kapalı ama sinyali güçlendirmek için gain full, amfiden de ihtiyaca göre bir gain verdim harika oldu. Ya da amfide crunch kanalda az gain ama önüne bir Rat ya da DS-1 yine nefis olur, dengeyi gözetmek esas. İki gain ve/veya drive elbet dip gürültüsü yapacaktır o yüzden içkiciler der ya drink responsibly, siz de "drive" responsibly. Ben tubescreamer, Bogner Red, DS-1x, HT-distr, ML-2 gibi her drive miktarından pedal ile kullandım, uygun ayarlarla ve kanal seçimiyle genel olarak sıkıntı yaşamadım. Hiç olmadı noise pedalı koyuverirsiniz TVP’nin içindeki noisegate yetmiyorsa. Bu arada içinde kendinden gate’li amfi, onunla ilgili ayarları mecburen software’den yapıyorsunuz, aç kapa şansınız yok panelden. Ben hiç ellemedim ama bazı yorumlar ton yuttuğunu söylüyor, bilemem çünkü genelde zaten ihtiyaç olacak kadar gain’li çalıyorum ton sıkıntısı da yaşamadım.
Alette efekt vs seçenekleri var ama fx loop yok o yüzden ancak drive/boost ve wah gibi genelde öne konulabilecek pedallardan randıman alırsınız – alışılageldik şekilde arkaya gelen modulation, reverb vs pedalları arkaya koymak mümkün değil. Bence üzerindeki efektlerin kullanımı son derece kolay ve bir proje peşinde değilseniz günlük hayatta her şeyi karşılıyorlar.

Malzeme kalitesi: 9/10 ... bir puan kırdım çünkü en çok kullanılan düğme TVP ve o sanki uzun vadede biraz yalama olabilecek hissi verdi ... sadece his ama şimdilik.
Bağlantı / app / software: 4/10
Sesler / tonlar: 9/10
Keyif verme: 9/10
Kullanışlılık / başına oturtma cazibesi: 8/10
Genel: 8/10
 
Teşekkürler. Anadilimiz sonuçta elbette özen gösterecez ama ondan önce karşındaki okuyacak olana saygıdır... benim anlayışım bu.
İki amfi farklı zamanlarda bana hitap etti, uzun uzun da yazdım daha ne diyeyim bilemedim.
Yine de cevapsız bırakmayayım seni.... dünyada 2 amfi bunlar kaldı ve hani ıssız adaya düşecen 1 sene kurtarmayacaz seni ama yanına 1 amfi alabilirsin oyalanmak için deseler Spider V derim çünkü oyuncağı çok ama bir ay depoya kapayacaz sonra salarız deseler daha basit ama doyurucu ton yeter derim ID:TVP alırım.
Hocam çok teşekkür ediyorum cevap için. Benim için çok doyurucu bir yorum oldu 🙏
 
Geri
Üst