Nova System ile doğru Sound'u çıkarmak.

Selam arkadaşlar, sizlere nova system hakkında bir kaç soru sorcağım. Burada bu pedal hakkında bir çok bilgi edineceğimi düşünüyorum..

Yaklaşık 5 ay önce bir nova system edindim. Fakat bir türlü evde kurcalamaya vaktim olmadı. Malum yaz sezonu biz müzisyenler için yoğun ve yorucu geçiyor. Sahneden sahneye kurcalayabildim aleti. Bir kaç sorum olacak, cevap bulabilirsem çok sevinirim :)

1. Kullandığım gitar ve Setup- Fender Stratocaster, Preamp (Tech 21 Sansamp Blonde), Nova System ve Cry Baby.
2. Drive ve Distortion tonları fena değil fakat hala kafamda ki soundu tutturamadım. Siz kendinizce neler yapıyorsunuz merak ediyorum.
3. Modulation efektlerde özellikle Phaser kullanırken bu sesin incelip kalınlaşmasının hızını ayarlayamıyorum solo çalarken 2 saniye çok kalın bir sound geliyor, 2 saniye sonra çok tiz. Yıllarca analog kullandığım için ayarlamasını yapamadım çünkü eskiden elimde Mxr plase 90 vardı hiç bir şey ayarlamıyordum :)
4. Belki konu dışı ama drive çalarken çok kötü bir dip gürültüsü geliyor. Chopper manyetik kullanıyorum köprüde en altta sıkıntı yok ama bir üste aldığım zaman zırıltıdan çalamıyorum. Gate koyuyorum bu sefer de tuşum değişiyor. Bu konu hakkında da bilgi edinebilirsem çok sevinirim.
5. EQ konusunda ne düşünüyorsunuz pedalın içindeki EQ mu yoksa başka bir EQ mu alayım ?

Teşekkür ederim. İyi çalışmalar :)
 
Distortion için;
Tone parametresini kulağınızı tırmalasa dahi sonuna kadar açın, eq ile üstlerini kısın, midleri de alabilirsiniz ritm tonları için, biraz da bas desteği. Ben tonu yüzde 90 civarlarında kullanıyorum, biraz gitar ton potu gibi geliyor bana. Overdrive için de geçerli bu dediklerim.

2. en önemli konu ise, fark ettiyseniz aşağı yukarı 23-25 civarından sonra gain açmak üst tellerde berbat bir kirlilik yaratıyor. Mümkünse bir booster kullanmak lazım daha fazla gain için. Ben distortion ritm tonları için 19-20 arası kullanıyorum, booster açık. Ha şu da var input sinyalini fazla gönderirseniz (direkt Nova'da da bu ayar yapılabiliyor, bunun dışında gitarın manyetiklerinden çıkan voltaj miktarına bağlı olarak sinyal şiddeti değişiyor elbet, yüksek volume yüksek gain demek) 20 civarını pek geçmemeye çalışın derim. Bu durumun handikapı ise cleanlerin kirli gelmesi olabilir. Optimum ayarı siz bulacaksınız. Strat olduğu için tahminen input sinyalini yüksek bile gönderseniz sorun olmaz, clean'de sizi rahatsız etmeyecek kadar yukarı çekin bu input sinyal seviyesini. Dediğim gibi amaç distortion gain miktarını olabildiğince kısık tutmak.

Hatta keşke buna gerek kalmasaydı ama hala gain az geliyorsa, kompresörle de destekleyebilirsiniz Nova içerisinden. Bu da bir miktar gain katacaktır -kalın telleri kirletmeden-.

Phaser meselesine gelince, nice alet kullandım ama o phase 90 güzelliğine ulaşmak gerçekten zor :) Çok yaklaşabilirsiniz tabii... 2 saniye kalın, 2 saniye tiz diyorsanız, daha hızlı döndürmeniz lazım anlamına geliyor. Rate miktarını arttırın ve range'ini de azaltın, daha dar bir alanda gezinsin -parametreleri hatırlamıyorum ama feedback varsa onu da 0'ın altında tutun, bu çok tiz yerlere götürebiliyordu yanlış hatırlamıyorsam). Ayrıca fx'lerin paralel mi seri mi gönderileceği konusu da önemli. Eğer sinyale komple yedirmek istemiyorsanız, kenardan kenarda gelsin diyorsanız mutlaka paralel bağlayın, gerekirse mix seviyesini arttırırsınız. Routing'i kontrol edin.


Nova gürültülü çalışan bir alet değil açıkçası, diğer kaynaklar ona sebep oluyor olabilir. Manyetik, gitar elektroniği ya da en önemlisi evdeki elektrik tesisatı. Bunu noise gate'le çözemezsiniz zaten, noise gate zaten başa çıkılabilen gürültüyü kesecek cinsten -iyi ayarlarla çok iş görür o ayrı-

3 band parametrik eq bile olsa maalesef yetersiz. 4 olsaydı belki... 5 şahane olurdu. Zaten dediğim şekilde tone'u açınca, bir tanesi mecbur hi-cut'a gidiyor... Halbuki hi-cut mikste yapılır yahu :) Mid bölgesine spesifik bir ayar çekmek imkansız hale geliyor. Yine de Jcm soundlarına yaklaşılıyor uygun ayarlarla.

Benim bu aletle ilgili tekrar tekrar altını çizmek istediğim konu, drive tonları gerçekten analog olsa da, üst tellerde kirlilik olmaması için gain'i çok açmamak gerektiği. Solo çalarken bu çok problem olmayabilir ama ritm çalarken mutlaka düşebildiğiniz kadar düşün. Gain az geliyorsa boostlayın (nova üzerindeki boost'tan bahsetmiyorum, o sıradan volume artışı sağlıyor, bize input sinyalini arttıracak bir şey lazım, Tube Screamer türevi pedallar gibi).

Bir ara ben de tekrar tonları bir gözden geçireyim, alet çürüdü kenarda çalmaya çalmaya. O zaman daha detaylı yazarım buraya.
 
Geri
Üst