Elektro Gitar İle Nasıl Kayıt Alabilirim?

Bu soru eminim defalarca kez sorulmuştur. Ben de sormadan önce hem bu forumu hem de tüm interneti aradım. Hatta dün tüneldeki Zuhal'e giderek konu hakkında bilgi de aldım. Yıllardır elektro çalmama rağmen kayıt işine hiç bulaşmamıştım ve nasıl yapılacağı hakkında dolayısıyla pek bilgim yok(tu).

Elimde epiphone special-II gitarla marshall'ın code 25 amfisi var. Benim yapmak istediğim şu ki ses kartı vb. aletlere bulaşmadan amfiyi bilgisayara bağlayıp aracı programlar ile (Daw reaper veya cubase gibi) kayıt alabilmekti. Daha doğrusu bu kanıya internetteki araştırmalarım neticesinde varmıştım. İnsanlar 'Senin amfinin USB çıkışı var 5-10 Tl'ye ilgili kabloyu al ve PC'ye bağla. Daha sonra cubase ile kaydını al.' fikirlerini verdiler. Ben de aaa ne güzel kolay işmiş diyerek ve en sonunda zaman bularak Zuhal'in yolunu tuttum. Ama oradaki adam USB ile bağlantının kayıt vermeyeceğini ses kartının gerektiğini (USB değil de mikrofonla bile kayıt alsam gerekeceğini) söyledi. Kafam allak bullak oldu. Eve geldim tekrar tekrar araştırdım halen USB ile doğrudan PC'ye bağlayarak yapılabileceğine ilişkin bilgiler elde ettim fakat artık doğruluğunu sorguluyorum.

Benim amfinin USB mini-b çıkışı var. Bu kablolar 10 TL civarında. İnternetten edindiğim bilgilere göre de yukarıda bahsettiğim gibi yeterli gözüküyor. Benim şimdi sormak istediğim; gerçekten ses kartı vb. gibi bir ekipmana ihtiyacım mı var? Eğer öyleyse bu iş 4 hanelilere yakın bir meblaya patlayacaktır bana ve bunun bu kadar pahalı olması ne derece mantıklı? Eğer ses kartı gerekmiyorsa nasıl bu kaydı en verimli şekilde alabilirim? Gerekiyorsa ne önerirsiniz? Ev ortamında yakalayabileceğim en kaliteli sesi nasıl sağlayabilirim? Son olarak da eğer ses kartı gerekiyorsa amfinin varlığı devre dışı oluyor sanıyorsam. Yani bilgisayar, gitar ve ses kartı üçlüsü ile işi hallediyoruz. O zaman amfinin bu işteki rolü nedir? İnsanlar neden amfiye yönelir?

Kısacası konuyla ilgili en basitinden tüm tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Selam, elindeki mevcut amp.yi DAW arayüzü gibi kullanarak -harici ses kartına ihtiyaç duymadan- kayıt albilirsin. Yapman gereken kullandığın işletim sistemine uygun bir program yüklemek cubase, logic vs. gibi..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Selam, elindeki mevcut amp.yi DAW arayüzü gibi kullanarak -harici ses kartına ihtiyaç duymadan- kayıt albilirsin. Yapman gereken kullandığın işletim sistemine uygun bir program yüklemek cubase, logic vs. gibi..

Teşekkür ederim. Peki elimdeki amfiyi DAW arayüzü olarak nasıl kullanacağım. USB ile bilgisayara bağlamak yeterli mi? Bağladıktan sonra hangi aşamaları gerçekleştirmem gerekiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
USB üzerinden bağladıktan sonra kullandığınız programın audio input özelliklerinden amp.yi otomatik olarak görmesi gerekir.

CUBASE LE AI Elements 9 programını uzun uğraşlar sonucunda kurdum ve full sürüm haline getirdim. Geçen hafta aldığım kablo neticesinde de artık marshall code 25 amfimi bilgisayara direk bağlıyor ve presetleri direk usb bağlantısı ile atabiliyorum. Fakat cubase programının arayüzünü hiç ama hiç anlamadım ve audio input özelliklerinde de amfimi görmedi. Nereye bakmam lazım onu da pek anlamış değilim. Bu program amfiyi görmüyor sanırım. Ne yapabilirim ya da neyi yanlış yapıyorum acaba?
 
Geri
Üst