kafa - kabin watt eşleştirme

arkadaşlar peavey classic100 kafa var bende..
buna kabin alıcam ama bişeye tam cevap bulamadım danışaymı dedim..

kafa 100w kabin olarak 100wmı almam lazım yoksa +100 veya -100 olurmu? mesela Marshall 1960 alsam 300w ne olur?

kafanın özelliklerine bakmanız için pdf ekliyorum.
TIKLAYIN

acil cevabınızı bekliyorum..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
verimsizliğe fln sebep olmaz herhalde..
ama 100wattlık kafaya 100watt kabin kullanmak ile 300watt kabin kullanmanın bir farkı olsa gerek :roll:
 
slm

anfinin özellikleri baktım dikkat etmen gereken nokta impendanse yani alacağın kabinin 4-8-16ohm 100w tan yüksek olursa sorun yaratmaz tabi anfinin arka kısmında impendanse seçici anahtarı var burdan aldığın kabine göre bunu ayarlarsan sorun olmaz ama ayarlamadan takarsan sorun çıkabilir anfinin çıkış trafosunu bile yakabilirsin.bu noktaya çok dikkat etmeni öneririm. kabinin 8 ohm sa anfinin arkasından 8 ohm ayarına getirmen gerekir.. kolay gelsin..
 
Buna ek olarak,eğer iki tane kabin kullanacak isen veya aldığın kabini stereo kullanacaksan (amfin stereo değilse uğraşmaya değmez ,stereo poweramplar için bu seçenekler mevcut genellersek) dikkat etmen gereken bir konu daha var;

Amfinin min. empedans 8 ohm a ayarlandı diyelim sen buna 2 tane 8 ohm kabin bağladın,çıkış trafon doğal olarak yanacak :twisted: Çünkü amfindeki kabin çıkışları birbirine paralel bağlı (%90 bütün amfilerde böyle olur)Bu durumda toplam empedans 4 ohm olur.

1/8 + 1/8 = 1/R dersek Burdan R= 4 ohm olur.Bu formulü kabinleri alırken veya bağlarken kullanabiliriz amfimizin min. empedansına göre seçimleri doğru yaparız.

Birde safe miss match olayı vardır yani güvenli uyumsuzluk.Amfi min. 8 ohm a ayarlı ama biz 16 ohm yük bağladık bu bir sorun yaratmaz,genelde üreticiler ürün klavuzlarında bundan bahsetmiyor sadece Mesa larda gördüm.Bu şekilde kullanımın bir zararı yok ama amfinin performansı etkilenir büyük ihtimal.Bu temel bilgileri bilerek mevcut kabine modifikasyon yaparak da bize uygun hale getirebiliriz, yani alacağınız kabin amfinize uygun empadansta değil ise (genelde birden fazla kabin kullanımında bu tip bir sorun olabilir bir türlü eşleştiremezsiniz vs)hoparlörlerin bağlantılarını değiştirerek seri veya paralel bağlayarak istenilen sonuca ulaşılabilir ama bu değiğim biraz fazla atraksyonlu bir durum için :twisted: Rahatlıkla uygun kabin bulunuyor dert etmeyin aklınızda olsun 8)
 
Laney TT serisi kabinler veya 1960AV/BV yada Carvin Legacy kabinler hepsinin ortak noktası Celestion Vİntage 30 olası içlerinde,zaten bu amfiye başka şey takmam ben olsam Metallica tonu diyorsan Hetfield kabinlerinde V30 kullanıyor mesela G12T-75 li 1960A/B de olur ama V30 daha iyi tercih (benim tercihim bu arada :p birde yüksek güç yüzünden yüksek güçlü hoparlörleri önerdim)
 
Geri
Üst