Elektro Gitar-125-160 Hz'deki Bas Frekanslarında "oomph

Özellikle distortion tonlarında yaşadığım bir sorun bu; M Audio BX5 monitörlerim var, MAudio 192 ile kayıt yapıyorum, kullandığım bir kaç amfi simülatörü var (POD, Genesis 3) ve bazen de Digitech prosesörlerin kabin emülasyonları (RP-20, 2112) ile kayıt yapıyorum. Özellikle mute (tıkalı) şekilde çaldığım La telinde ve bilhassa da Do diyezde (4. perde) durduramadığım bir "umph" (veya İngilizce tabiriyle "oomph") alıyorum. 31 bant dijital bir grafik ekolayzır ile deneme yanılma yöntemi kullanarak gümbürdeyen frekanların 125-160 Hz'de olduğunu keşfettim, bu bantları iyice kıstığımda sorun çözülüyor, ancak ton da bundan fazlasıyla etkileniyor ve nazal bir tını alıyor, dolayısıyla bu da tam anlamıyla bir çözüm değil. Dinlediğim müziklerde böyle bir "gümleme" duymuyorum, monitörlerim çok açık değil, midleri bir miktar alınmış, klasik bir 80ler hard rock-heavy metal tonu ile çalmaktayım, ayrıca kompresörü kapattığımda da benzer bir sorun yaşıyorum. Kullandığım amfi simülasyonlarının bazı frekansları abartılı pompalayabileceğini de düşünüyorum, ama aşağı yukarı her cihazla bu sorunu yaşamak da oldukça tuhaf bir durum.. Bu soruyu sorduğumda yabancı bir forumda odaya has ekolayzır analizi ve ayarı yapılmasından tutun (profesyonel işi, benim için söz konusu olamayacak bir opsiyon), odadaki her hangi bir şeyin rezonans yaratabileceği ihtimaline değin farklı nedenler söylendi. Ancak bu tip bir gümlemenin normalde gitar tonunda olmaması gerektiği konusunda hemfikirler..Zaten söz konusu ses diğerlerine göre yapay ve görece daha yüksek tınılı olarak duyulduğu için estetik olarak da çok rahatsız ediyor kulağı..Ancak sinyalim kesinlikle clip düzeyinde değil.. Önerilerinizi bekliyorum..
 
Bahsetmemişsin fakat amfi ile çalarken böyle bir problem varmı? Amfi ile diğer dinleme sisteminin yeri arasında fark varmı? Eğer amfide yoksa problem dinleme sisteminden kaynaklı. Dinleme sistemini başka bir yere taşıyarak denersen eğer çıkan sonuca göre konumlandırmalarından dolayı bir problem olup olmadığını anlayabilirsin.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Teşekkürler. Aslında başlık kayıtla ilgili de denilebilir diye düşünmüştüm, ama başlığın yeri benim için önemli değil :)
Amfi ile çalarken böyle bir problemim yok.. Diğer taraftan amfinin power amp + kolonları ile monitörün verdiğin yanıt farklı elbette. (Behringer 2 x 30 watt ultratwinin slave in girişinden direk power amfiye stereo giriyorum). Çare olarak özellikle bu iki frekansı oldukça kısabildim şimdilik, başka çare bulamadım malesef.. Neyseki distortion için 10 bant EQ imkanı var prosesörün üzerinde, böylece en azından monitöre girmek için kullandığım mikserdedeki bas ayarını flat hale getirebildim; buradan bası kıstığım anda ton çok ciddi etkileniyordu çünkü..
 
Monitörlerin içinde o frekansta titreşim yapan bir şey olabilir. Bende roland micro cube varken mesela ızgarası gevşediğinde 'la' (A2) notasında cızlama yaıyordu. Bu nota da 110Hz oluyor bu arada.
 
Monitörün bulunduğu yeri değiştirmeyi dene bu durumda. Monitörün duvara olan yakınlığı bile bu rezonansa sebep oluyor olabilir. Açıkçası mesele odanın akustiği ile alakalı bence de yalıtım vs. olmadanda sadece basitçe içerdeki eşyaların yeri değiştirilerek bile çözülebilir belki.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Teşekkürler arkadaşlar. Yer ile çok alaklı görünmedi şimdilik sorun, ama denemeye devam edeceğim. Daha çok 50-100 Hz arası frekanslarda böyle bir sıkıntı olabileceğini okudum. Bir müzisyen bu durumun özellikle kalın La, si bemol, si gibi notalarda başına bela olduğunu ve EQ ayarı ve kompresör ile çözdüğünü söyledi. Tavsiyeye uyarak kompresörün eşik değeri ile de oynadım ve bu şekilde de bir miktar rahatlattım tonu. Monitörlerde herhangi bir fiziksel sıkıntı bulamadım. Ancak tonu amfiden kullandığımda iki şey dikkatimi çekti: 1)Ton amfide de gümbür gümbür geliyor, ama rahatsız edici şekilde değil, tonun bir parçası olarak duyuluyor. 2) Do diyezdeki abartılı gümleme amfide yok, diğer notalardakinden daha belirgin olarak gelmiyor..
Bu durumda ben gitar tonumun söz konusu frekanslarının kayıt için biraz abartılı olduğu sonucuna vardım ve monitörü baz alarak tonda değişiklik yapmaya karar verdim. (sonuçta bu monitörler biraz da bu iş için, öyle değil mi..) Bu bir dezavantaj olabilir tabi, başka bazı sistemlerde dinledniğinde "nerde bu gitarın bas frekansları denme olasılığı da beni endişelendirmiyor değil:)
 
Kullandığınız simülatörde midleri kısmayıp, sonradan 80 Hz altını komple traşlayın, 200-400 Hz arasını az biraz düşürerek deneyin. 100 Hz de boost edebilirsiniz. Kendi yaptığım denemelerde bu şekilde ayarları uyguluyorum.
 
Konumlandırmanın duyumu etkileme olasılığı çok yüksektir. Monitörlerinizin arkasındaki duvara olan mesafesi bu bahsi geçen frekansların birbirleri ile çakışarak güçlendirmelerine sebep oluyor gibi geldi. Odanızın boyutlarıda tabi bu rezonansa katkıda bulunuyorsa sonucun bu derece şiddetli olması olası. Komp ve Eq ile çözülür de asıl kaynağı bulmadıkça soruna gerçek ilacı bulamazsın. Ben hala monitörlerin pozisyonları dolayısı ile böyle bir problem yaşandığını düşünmekteyim.
 
Olabilir. Ve ne yazık ki şu an itibariyle monitörlerin verdiği yanıtın (en azından bulundukları yerde) çok güvenilir olmadığını teyit etmiş bulunuyorum; New Jersey'deki profesyonel bir arkadaşın kendi (ve oldukça pahalı) monitörlerinde ve oda ekolayzırı düzenlenmiş bir ortamda yaptığı deneme sonucunda, kendi monitörümde yaptığım ayarın bas frekanslar açısından sorunlu olduğunu gördük. Kendisinin hiç bir şekilde gümleme yok dediği ve yolladığı kendi tonu benim sistemimde aşırı olmasa da bir miktar "oomph" yaratıyor. Benim tonum onun sisteminde doğal olarak biraz bas fakiri ve ve "harsh" tınlıyormuş. Monitörleri alıp salonda gezidreceğim biraz, fakat kulaklıkları denemeye de karar verdim. Biraz pahalı da olsa, AKG 240ları tavsiye ediyorlar sanırım, belki bunların yardımıyla daha güvenilir sonuçlar alabilirim. Bu arada bu meselenin kayıtla daha çok ilgili olduğunu düşünüyorum, çünkü canlı çalarken amfimde sorun yaşamıyorum, sorun frekansları kayıda düzgün aktarabilmekte sanki..
 
Geri
Üst