Article 13

madde 13 de denebilir. konuya tam hakim olmasamda kendi anladığım kadarını açıklayayım;

avrupa birliğinin yeni telif yasasından bir madde. ( avrupa birliğinde olunmasa dahi sitelerdeki sistem değişikliği yüzünden tüm ülkeler etkilenebilir. ) bu madde youtube'un resmi hesabından yaptığı açıklamaya göre; avrupa birliğindeki youtube kanallarının içerikleri bloklanabilir, avrupa birliğindeki youtube kanalları direkt banlanabilir. ya da youtube direkt köklü bir değişikliğe gidebilir. bunun sebebi ise artık telif hakkı olan eserler youtube üzerinde paylaşıldığı zaman hak sahipleri direkt olarak youtube'a dava açabilecekler. youtube ise milyonlarca videoyu tek tek kontrol edemeyeceği için yalnızca büyük firmaların video yüklemesine izin verme ihtimali var. bu da demek oluyorki ufak çaplı kanalların ya da partner firması olmayanların banlanma ihtimali var.

bu maddeye göre ayrıca %100 kendinize ait olduğunu kanıtlayamayacağınız görsel, işitsel hiç bir şeyi paylaşamazsınız. bu tüm internet ortamı için geçerli; cover videoları, performans videoları, fotoğraflar, capsler (mimler), ders videoları, "nasıl yapılır" tarzı videolar, film, dizi, animelerden kesit videolar ya da sesler.

yasanın onaylanmaması tabi ki bağımsız sanatçıların yararına olur. yoksa benim görüşüm 1 gecede müzik sektörü 90'lara dönüş yapar. youtube ve sosyal medya bağımsız sanatçılar için çok iyi bir ortam. hem çevre, kitle edinmek hem de diğer müzisyenlerle etkileşime geçmek için, insanlar bu imkanlardan mahrum kalmamalı.

onaylanmaması için düzenlenen imza kampanyası: Kampanyayı İmzala

bu da ilgili video:
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Ban farklı düşünüyorum. Bence yasa onaylanmalı. İnsanlar kendi yaptıkları işler ile öne çıksınlar. Üretim ve yaratıcılık artsın.
Ben de aynısını düşünüyorum zaten. Ancak kendi yaptığın işi yayınlayabilmek için büyük müzik firmaları ile anlaşma yapman gerekecek. Sanmıyorum çoğu kişinin bu tarz bir yatırıma gücü yetsin.
 
@Minati

Orada bahsedilen telif içeriğine sahip yayınların doğal olarak büyük firmaların tasarrufunda olacağı. Kendi işinizi yayınlayabilmek için büyük müzik fimaları ile anlaşma yapmanız gerekmiyor.
Misal, eğitim videosu yayınlayacaksanız başkasının şarkısını değil de kendi ürettiğiniz bir aranjeyi paylaşacaksınız.
 
bağımsız dediğimiz kesim nasıl youtube ile tanınabiliyor ki? cover videoları çekenleri kastediyorsanız evet onlar çevre bulabiliyor ama benim anladığım bağımsız ; kendi müziğini arkasında plak şirketi, hatrı sayılı dost vs olmadan icra eden adamdır.

çok muhteşem parçalar yapanlar var ama en fazla 300 izleniyorlar (ki çoğuda eş dosttur).eğer duyarımız bağımsız müzik ise bu yasa filan boş.herkesin eşit imkana sahip olduğu, özgün müziğin şelale gibi aktığı bir dünya istiyorsanız müziğin (sanatın) nasıl olup da bir endüstri haline geldiğini sorgulayın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
bağımsız dediğimiz kesim nasıl youtube ile tanınabiliyor ki? cover videoları çekenleri kastediyorsanız evet onlar çevre bulabiliyor ama benim anladığım bağımsız ; kendi müziğini arkasında plak şirketi, hatrı sayılı dost vs olmadan icra eden adamdır.

çok muhteşem parçalar yapanlar var ama en fazla 300 izleniyorlar (ki çoğuda eş dosttur).eğer duyarımız bağımsız müzik ise bu yasa filan boş.herkesin eşit imkana sahip olduğu, özgün müziğin şelale gibi aktığı bir dünya istiyorsanız müziğin (sanatın) nasıl olup da bir endüstri haline geldiğini sorgulayın.

Evet bağımsızdan kastım bu zaten. Ancak biraz araştırın bu maddeyle ilgili bilgileri. Mesela şarkının, albümün telifi alınmadı ise, plak şirketi ile çalışılmıyor ise sanal ortama yüklenmesine izin verilmeyeceği söyleniyor. Ben şahsen 1-2 tane hariç cover video barındırmıyorum hiç bir medya ortamında. Sürekli beste üretip sunuyorum ancak bunu artık yapamayacağım anlamına geliyor. Buradan benim yazdığımı okuyup bırakmayın derim konuyu araştırın. Bilgi kirliliği olduğu için ben de tam anlayamadım.

Ufak ekleme: Özgün müziğin bu kadar yayılabilmesi de yine bu platformlar sayesinde oldu. Ve internette tanınan bağımsız bir çok müzisyende çok sağlam kitle edindi.
 
Son düzenleme:
Ücretsiz birçok sanal aracı ile de müzisyenler bağımsız kalabilir. Aksine büyük şirketlerin çatısı altına girmiyor/giremiyor ise onlarca dijital dağıtımcıya para vermeden sadece gelirlerin %20 - 30 gibi bir kısmını bırakarak hem YouTube'da varlıklarını sürdürmeye devam edebilirler, hem de Spotify Itunes gibi yerlerde sembolik de olsa birşeyler kazanabilirler. Müzisyenlerin canını çok yakacak bir durum yok ortada, en fazla Tornado of Souls coverlarını instagram üstünden izleriz.

Her endüstriyi bitiren ortaya koyulan kadarın kazanılamaması oluyor, Spotify sayesinde bitirilmedi mi korsan müzik, Steam sayesinde bitirilmedi mi korsan oyun. YouTube'da yapsın, bir yandan "Parasını öde izle" alanı yaratsın diğer taraftan "Senin değilse paylaşamazsın" çeksin, katılım ve üretim kolaylaştıkça kalite kayboluyor, kendi ürettiği ekipmanın, inceleme videosunun önceliği yerini algoritma yüzünden tiktok videolarına, League of Legends intro metal cover videolarına bırakıyor.

Adını bilmediğimiz binlerce fotoğraf kim bilir ne kampanyalarda kullanılıyor adamların ruhu duymuyor, yabancı dilde üretilmiş bir içerik bazen tutarsız bir altyazıyla tekrar yüklenip yüzbinlerce defa izleniyor. Kalıcı olmak, dikkat çekmek, takip edilmek için orijinal ve kaliteli içerik üretmeye mecbur kalınınca tertemiz olacak trendler.

Desteklenesi karar.
 
Youtube denilen itoğlu it firma yıllardır hep aynı bahaneyle reklam paralarını cebe indirir. "hergün milyonlarca video yükleniyormuş hangi birini takip edelim"miş.
Ekşi sahibi Sedat Kapanoğlu'nun dediği gibi devir artık petrol değil internet para babalarının devri. Para babaları da zırnık koklatmamak için elinden geleni yapar. Tabi son yıllarda artık belli bir tık ve abonelik sayısına göre bir ücret veriyor ama müzisyenler hala hak ettiği ücreti alamıyor.
Youtube'un yapması gereken şudur; (müzik konusunda) her ülkenin resmi müzik firmalarıyla anlaşacak. (müyap mesela). "Arkadaş eğer Türkiye'deki müzisyenler Youtube üzerinden gelir istiyorlarsa, gidip şarkılarını Müyap üzerinden paylaşıma açacak. Müyap harici paylaşımlara zırnık koklatmam" demesi gerekir. Gelir dağılımı nasıl olacak; Gelir 10 dolar ise, 4 doları youtube alacak, 1 doları Müyap alacak, 5 dolar müzisyenlere verilecek. Cover konusunda da yine cover yapan kişi coverı müyap üzerinden paylaşıma açacak. 4 dolar youtube'a, 1 dolar müyap'a. 2 dolar cover'cıya, 3 dolar telif sahibine. En mantıklı yöntem böyle görünüyor.
 
Geri
Üst