Farklı Akort Düzenleri ve Sap/Entonasyon Ayarı

Farklı akort düzenleri ile ilgili iki sorum olacak. Bu konuda net bir bilgiye ulaşamadım çünkü.

E Standard Tuning (EADGBE) ile C# Standard Tuning (C# F# B E G# C#) arasında değiştirmek istiyorum gitarımın akordunu.
1 hafta E Standard, 1 hafta C# Standard akort biçimine değiştirmenin sapta, entonasyon ayarı bozulmasına neden olur mu?
25.5" skalaya sahip elektro gitarım. Üzerinde 0.10 elixir tel bulunmakta. C# tuningte çalım olarak rahatım tellerden yana sıkıntım yok. Nasıl bir yol izlemeliyim?

İkinci soru

5 telli bir bas gitarım var. Aynı şekilde onda da akort değiştirmem probleme yol açar mı?
Standard Tuning (BEADGB) ile C# Standard (G# C# F# B E) yapmak istiyorum. 35" skalaya sahip bas gitarım. 045-135 elixir tel takılı. Özellikle bas gitar konusunda çok yardıma ihtiyacım var. haftada 1 kere akort değişirsem entonasyon ayarını bozar mıyım?
 
Son düzenleme:
Entonasyon ayarın bozulmaz ancak sap ayarın bozulur telleri sıktığında sap ayarı yapman gerekir. Trussrod çubuğunu sıkman gerekir ve bu işlemi haftada bir sürekli yapmak iyi birşey değil.
 
Entonasyon ayarının bozulup bozulmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Bozulursa da ayarlarsınız. Truss rod ayarı da gerekmeyebilir. Gitardan gitara, saptan sapa farklılık gösterir. O nedenle bu tip soruları ancak kendiniz deneyip görerek kendiniz cevaplayabilirsiniz.
 
Entonasyon da bozulur sap ayarı da, hatta manyetiklerin yüksekliği bile etkiler.Bu yüzden seçilen akord düzeninne göre tel takıp ,o na göre sap ayaraı,o na göre entonasyon ve ona göre yükseklik ayarı yapılması gerekir.
20 yıldır böyle kullanıyorum =)
 
Geri
Üst